Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a declarat că o nouă lege a pensiilor va intra în vigoare la 1 septembrie 2024, una dintre cele mai importante schimbări fiind luarea în calcul a concediul maternal sau paternal care vor fi considerate stagii contributive, contribuind astfel la creșterea pensiilor, informează Jurnalul.
Conform ministrului Oprescu, noua lege a pensiilor are ca obiectiv principal corectarea inechităților din sistem și creșterea pensiilor pentru cei cu venituri mici. Aceasta susține că recalcularea va beneficia majoritatea pensionarilor, urmând ca aproximativ trei milioane de aceștia să primească venituri mai mari.
Un aspect iesențial este luarea în considerare a unor venituri care anterior nu erau incluse, cum ar fi sporurile cu caracter nepermanent, cum ar fi al 13-lea salariu sau diverse prime și sporuri. Aceste venituri vor fi acum luate în calcul la stabilirea pensiilor, cu condiția ca asupra lor să se fi achitat contribuții de asigurări sociale.
De asemenea, o schimbare extrem de importantă, având în vedere declinul demografic cu care se confruntă România, este faptul că perioade precum concediul maternal sau paternal vor fi considerate stagii contributive, contribuind astfel la creșterea pensiilor.
De altfel, Ministrul Muncii a subliniat importanța acestei măsuri în contextul demografic al țării, exprimând preocuparea pentru sporul negativ de populație și subliniind necesitatea de a stimula nașterea de copii.
Prin aceste modificări legislative, guvernul își propune să încurajeze tinerele familii să aibă copii.
“Murim mai mulți decât ne naștem, avem spor natural negativ, iar din acest motiv și noi statul român suntem obligați să venim cu măsuri care să motiveze mai mult tinerele familii să aibă copii. Eu mă bucur că noua lege a pensiilor a venit cu cele două măsuri.
Concediul de creștere copil este stagiu contributiv. Deci este ca și când ai fi stat la serviciu.
Ce fac celelalte mame care au deja un copil și urmează al doilea, 3.400 de lei? Indemnizația este un procent și se acordă pentru fiecare copil.
România este una dintre tarile care are cea mai lungă perioadă din Uniunea Europeana.
Pentru copii doi ani, trei ani pentru copiii cu nevoi speciale. Inclusiv la ultima misiune a celor de la OCDE ni s-a spus că această perioadă este mult prea lungă și că ar trebui scurtată. Aici, guvernul a fost foarte ferm. Colegii noștri de la ministerul muncii au fost la discuții, le-am explicat că este o politica a statului roman, o politica corelata cu celelalte politici, foarte importanta pentru romanaia si este o optiune pentru mame.
Sau avem stimulentul de insertie datorita caruia mamele pot alege sa se intoarca la serviciu”, a declarat ministrul Simona Bucura Oprescu la Realitatea.
Vad ca spun doar lucrurile pozitive. Cele negative …mucles. Exemplu….concediile medicale nu vor mai fi mai vechime fiind considerate perioade necontributive!
Ce înseamnă „IESPLOATAREA” de către patron!
O fată care cunoaște subtilități precum apoziția:
„Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a declarat că o nouă lege a pensiilor va intra în vigoare la 1 septembrie 2024 […]”
ajunge să scrie
„Colegii noștri de la ministerul muncii au fost la discuții, le-am explicat că este o politica a statului roman, o politica corelata cu celelalte politici, foarte importanta pentru romanaia si este o optiune pentru mame.”
Totală epuizare la locul de muncă a unui jurnalist liber care ar putea fi chiar mamă la datorie! România a ajuns „romanaia”
Și pentru a ne dovedi că totuși ceva este în neregulă, jurnalistul mai scrie și
„Un aspect iesențial este luarea în considerare a unor venituri care anterior nu erau incluse, cum ar fi sporurile cu caracter nepermanent, cum ar fi al 13-lea salariu sau diverse prime și sporuri. […]”
Nea Nicu era oltean terran ținut pe la Jilava în „anii formativi”; jurnalistul nostru cum iesplică fenomenu’ ?
„România este una dintre tarile care are cea mai lungă perioadă din Uniunea Europeana.”
Epuizare totală; n-am reușit să aflu despre care perioadă este vorba!
„De altfel, Ministrul Muncii a subliniat importanța acestei măsuri în contextul demografic al țării, exprimând preocuparea pentru sporul negativ de populație și subliniind necesitatea de a stimula nașterea de copii.”
Tocmai acum, când Ucraina trebuie înlocuită cu forțe proaspete!
Pe scurt: un jurnalist muncit de patroni.