luni, iunie 24, 2024
ȘTIRIMor preoții! Părintele Petre Ioniță a murit fulgerător, la doar 51 de...

Mor preoții! Părintele Petre Ioniță a murit fulgerător, la doar 51 de ani în Argeș. Părintele Sabin Mâț a decedat la doar 50 de ani, în Giurgiu

Părintele Laurențiu Petre Ioniță (foto dreapta), paroh al bisericii satului Găujani, județul Argeș, a murit fulgerător la vârsta de 51 de ani, informează Arhiepiscopia Argeșului și Muncelului.

Conform sursei citate, părintele avea probleme de sănătate. Credincioșii din comună îl rețin ca pe un preot de o „înaltă spiritualitate” și pentru cuvintele duhovnicești.

Evenimentul s-a produs pe 23 martie. La doar o zi depărtare, la Giurgiu murea părintele Sabin Mâț (foto stânga). Conform Episcopului Giurgiului, PS Ambrozie, decesul s-a produs „cu totul pe neașteptate”.

Părintele Mâț s-a născut în 1973 la Huedin, în județul Cluj. Ulterior, urmează cursurile Seminarului Teologic „Sf. Calinic de la Cernica”, din Turnul Măgurele, apoi cursurile Facultății de Teologie din București, pe care o absolvă în 1996.

PS Galaction l-a hirotonit preot Catedralei Sf. Haralambie din Turnu Măgurele. A fost protoiereu al Protoieriei Giurgiu (2011-2015), iar vreme de doi ani, Consilier Administrativ al Episcopiei. A slujit la biserica Înălțarea Domnului (2011-2020) și la biserica Sf. Gheorghe – Nou (2020-2023), fiind apreciat și iubit de către credincioși pentru dragostea slujirii și pentru puterea duhovnicească a cuvântului.

„Mai întâi de toate, părintele a fost un prieten fidel și un colaborator apropiat, iubitor de rânduială și bună chivernisire. Poate că uneori cuvântul său era tăios, însă dincolo de asprime, am văzut dragostea pentru Hristos și Biserică. Nu a fost omul jumătăților de măsură, ci a ars intens, nelăsând nimic la voia întâmplări. De-a lungul timpului a fost încercat de multe ori cu durere. El însuși mărturisea adesea că trupul îi este tot mai slăbit de boală și de suferințele prin care trecuse. În ciuda acestor piedici, părintele reușea să-și mențină optimismul și să-și continue slujirea. La aflarea veștii despre agravarea problemelor de sănătate ale sfinției sale am crezut o bună vreme că-și va reveni așa cum ne obișnuise. De această dată, însă, paharul durerii s-a umplut, iar trupul său nu a mai rezistat, astfel că părintele Sabin și-a dat sufletul în mâinile Bunului și Milostivului Dumnezeu, pe care L-a slujit cu credință.

În momentele acestea de durere, rugăm pe Părintele Ceresc, cel în Treime Slăvit, să odihnească cu drepții sufletul mult încercat al părintelui Sabin Mâț și să-l rânduiască în ceata slujitorilor Săi.

Să-L rugăm pe Dumnezeu Cel Atotmilostiv ca să-i dea cununa dreptăţii Sale, parte cu cei mântuiţi în slava aleşilor Săi pentru cele ce s-a ostenit în lumea aceasta şi, precum l-a pus pe dânsul slujitor în Biserică, aşa să-l arate şi în altarul Său cel ceresc. Dincolo de durerea pierderii, lăsați să pătrundă în cugete și în suflete nădejdea luminii Învierii!”, a spus PS Ambrozie, Episcopul Giurgiului.

Aceste decese vin pe fondul a alte două decese petrecute în rândul clerului: pe 19 martie, preotul Costică Ciochină a trecut la cele veșnice.

Pe 11 martie, a murit și părintele Gelu Bădărău, la vârsta de 50 de ani.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE