joi, iunie 13, 2024
ACTUALITATEMitropolia Ardealului critică filmul „Arsenie, viața de apoi” și cere să nu...

Mitropolia Ardealului critică filmul „Arsenie, viața de apoi” și cere să nu fie difuzat la Astra Film Festival

Filmul „Arsenie, viața de apoi” este un „așa-zis documentar” care  „caricaturizează și profanează memoria Părintelui Arsenie Boca”, scrie Mitropolia Ardealului pe siteul său oficial.

Instituția consideră că pelicula „Arsenie, viața de apoi” reprezintă „o nefericită încercare de a batjocori un popor și valorile lui spirituale”.

Citește și Filmul „Arsenie. Viaţa de apoi”, despre Părintele Arsenie Boca, stârnește proteste la Arad. Pelicula descrisă drept „miștocăreală la adresa creștinilor” a fost finanțată din bani publici, cu fonduri UE și sprijinită de TVR

De asemenea, Mitropolia Ardealului afirmă că acest film se înscrie într-un „demers neomarxist” care atacă „instituțiile fundamentale pe care se bazează ființa poporului nostru, începând cu Biserica, cu familia și cu patria”.

„În contextul actual social și economic dificil prin care trece România, libertatea de exprimare câștigată atât de greu cu sângele eroilor Revoluției din 1989 este constant folosită pentru a denigra poporul român, valorile lui spirituale perene și, în mod special, Biserica Ortodoxă. Cu îngrijorare asistăm la o întoarcere periculoasă la metodele de dezinformare și denigrare consacrate de dictaturile bolșevice. Teoria critică a neomarxismului cultural a pătruns adânc în mass-media românească. Se critică instituțiile fundamentale pe care se bazează ființa poporului nostru, începând cu Biserica, cu familia și cu patria. În acest demers neomarxist se încadrează și recenta producție cinematografică a regizorului Alexandru Solomon. Încadrat fals în ciclul documentarelor, filmul este o nefericită încercare de a batjocori un popor și valorile lui spirituale. Viața părintelui Arsenie Boca, jignitor parodiată, nu este altceva decât un pretext de ridiculizare și jignire a mii și mii de credincioși ai Bisericii Ortodoxe.

Acest film, așa-zis documentar, caricaturizează și profanează memoria Părintelui Arsenie Boca, care încă din timpul vieții a fost numit în evlavia poporului nostru Sfântul Ardealului. Părintele Arsenie a fost un monah de vocaţie care a format în plan duhovnicesc generații întregi de credincioși. În contextul aridităţii sociale şi spirituale a ţării noastre dinaintea şi după cel de-al Doilea Război Mondial, slujirea, propovăduirea şi activitatea duhovnicească a Părintelui Arsenie de la Mănăstirea Sâmbăta de Sus, iar apoi de la Prislop, au constituit un autentic izvor de hrană şi învățătură spirituală pentru mii şi mii de suflete însetate de har sau rănite de diferite suferințe şi încercări. Sunt volume întregi de mărturii despre evlavia și cinstirea deosebită de care părintele Arsenie s-a bucurat și continuă să se bucure în rândul credincioșilor noștri; sutele de pelerini care zilnic merg la Mănăstirea Prislop și cer mijlocirea Părintelui fiind deosebit de expresive în acest sens”, sună mesajul Mitropoliei Ardealului.

În continuare, Mitropolia Ardealului, prin Arhiepiscopia Sibiului, solicită organizatorilor Astra Film să nu difuzeze filmul. Printre argumente, Mitropolia explică faptul că regizorul Alexandru Solomon ar fi mințit când a cerut aprobare să filmeze la Sâmbăta de Sus.

Într-un mod cu totul nesincer a fost obținută și aprobarea din partea Arhiepiscopiei Sibiului de a filma la Mănăstirea Sâmbătă de Sus, stipulându-se în cererea adresată nouă că se dorește „realizarea unui film documentar despre viața Părintelui Arsenie Boca….”, realizatorii fiind „însoțiți la filmare de circa 20 de pelerini (aceste persoane sunt alese de către noi, sunt enoriași care merg la pelerinaje în toată țara)”. Realitatea prezentată pe peliculă este cu totul diferită: filmul nu este documentar, ci o parodie ieftină în care pretinșii pelerini defăimă prin cuvinte și atitudini atât locurile acelea, cât și actul de pelerinaj în sine la mormântul părintelui Arsenie”, afirmă Mitropolia în scrisoarea adresată organizatorilor.

Iată textul integral al Scrisorii Deschise a Mitropoliei Ardealului:

Domnule director general al CNM Astra,

Domnule director al Festivalului Astra Film,

Solicităm prin această scrisoare deschisă ca proiecția acestui film să nu fie permisă în județul nostru, deoarece:

Demersul artistic pe care acest film îl propune nu este unul sincer, căci în spatele unei lamentabile arte cinematografice există un mesaj vădit discriminator și jignitor. Autorul se declară încă din debutul filmului „sufocat” de prezenţa Bisericii Ortodoxe în spaţiul public şi îşi propune în pseudo-documentarul său să o denigreze, atacând personalitatea părintelui Arsenie. („Prin 2018 am simțit că mă sufoc; prezența Bisericii era peste tot în viața publică, și emblema acestei influențe era un călugăr chipeș, Arsenie Boca.” – min. 01:10).
Într-un mod cu totul nesincer a fost obținută și aprobarea din partea Arhiepiscopiei Sibiului de a filma la Mănăstirea Sâmbătă de Sus, stipulându-se în cererea adresată nouă că se dorește „realizarea unui film documentar despre viața Părintelui Arsenie Boca….”, realizatorii fiind „însoțiți la filmare de circa 20 de pelerini (aceste persoane sunt alese de către noi, sunt enoriași care merg la pelerinaje în toată țara)”. Realitatea prezentată pe peliculă este cu totul diferită: filmul nu este documentar, ci o parodie ieftină în care pretinșii pelerini defăimă prin cuvinte și atitudini atât locurile acelea, cât și actul de pelerinaj în sine la mormântul părintelui Arsenie.
Viaţa părintelui Arsenie este grosolan şi jignitor bagatelizată: un personaj care îl reprezintă pe Părintele Arsenie îşi permite să fumeze îmbrăcat în haină monahală arătând pe tot parcursul filmului prin gesturi, atitudini şi cuvinte explicit ura şi antipatia faţă de personalitatea marelui duhovnic. („Îmi e antipatic (părintele Arsenie, n.n.), lumea spune că a făcut minuni…” – min. 01:05:23). Aceeași atitudine ironică și jignitoare o au toate personajele care joacă în acest film: aşa-zișii pelerini atent selectați de către regizor apar în diverse ipostaze purtând căciuli cu chipuri de animale (min. 10:40), schimonosindu-se, făcând lucruri caraghioase în incinta Mănăstirii Sâmbătă, ridiculizând și jignind mii și mii de pelerini care vin la mormântul părintelui Arsenie.
Textele pe care aceşti pseudo-pelerini le citesc şi le discută provin din diverse surse, unele fiind extrase din notele informative ale securității, iar comentariile ironice făcute pe marginea lor au acelaşi caracter jignitor şi denigrator la adresa părintelui Arsenie (min. 33:45).

Batjocorirea Bisericii și a valorilor poporului nostru prin acest film fac ca proiectarea lui în spațiul public, la un festival organizat de instituții ale statului român, să aducă un grav prejudiciu de imagine Bisericii noastre.

Din toate aceste considerente credem că un astfel de demers artistic nu face cinste festivalului Astra Film, menit să ridice și să anime prin artă poporul nostru și să îl ancoreze și mai mult în valorile lui tradiționale care l-au consacrat, l-au definit pe parcursul întregii sale istorii.

Biroul de presă al Arhiepiscopiei Sibiului

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

3 COMENTARII

  1. inteleg ca a fost facut cu sprijinul financiar al ministerului culturii, ca si blasfemia aia de expozitie de pe lipscani. Adica din banii celor 85 % care, macar declarativ, se considera ortodocsi.

  2. Alexandru Solomon este fiul unui bolșevic fugit in 44 din țară și revenit in 46 să ajute la opresiunea stalinistă condusă de sovietici prin Ana Pauker. Asta trebuie spus, că fiul acestui bolșevic face exact ce a invățat din familie: ateism bolșevic. Taică-su era șef la editura Cartea Rusă. Au folosit privilegiile sistemului totalitar ca să isi facă cariere și acum le folosesc să ii scuipe pe cei pe care pe vremuri ii băgau in inchisoare….

    asta trebuia spus, căci cenzura nu prea funcționează, asta visează acești propagandiști să se victimizeze când ei sunt torționarii din tată în fiu. ..

  3. Avem un stat polițienesc in care dacă iți bați joc de homosexuali și lesbiene, iei amendă și ești dat afară.

    In același stat, fiul unor bolșevici jegoși care au pus umărul la bolșevizare și erau privilegiați de partid, ăla are voie să scuipe pe religia voastră și pe tot ce e românesc.

    ați ințeles schema?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE