miercuri, iulie 17, 2024
ENERGIEMinistrul Energiei, despre scumpirea curentului electric cu până la 26%: Orice consumator...

Ministrul Energiei, despre scumpirea curentului electric cu până la 26%: Orice consumator casnic trebuie să se intereseze şi să-şi caute furnizorul cu preţul cel mai mic

Autoritățile române nu au informat populația cu privire la efectele liberalizării pieței de energie, astfel încât cu câteva zile înainte de scumpirea facturilor cu până la 26 %, puțină lume știe cum să-și aleagă un nou furnizor și cum să-și negocieze un contract.

După cum a relatat R3Media, piața de energie se liberalizează din 1 ianuarie 2020, astfel încât tarifele reglementate de autorități dispar, iar consumatorii casnici vor avea de plătit facturi calculate în funcție de prețurile stabilite de furnizori, care deja au anunțat scumpiri.

Scumpirile sunt estimate undeva între 13%-26 %, pentru consumatorii care rămân cu vechile contracte.

Cu câteva zile înainte de aceste majorări, ministrul Economiei recomandă românilor să încheie „noi contracte pe piaţa liberă, unde găsesc preţuri mai mici decât ar plăti dacă rămân cu vechile contracte”.

„Dacă nu optezi pentru piaţa concurenţială, automat legea nu te lasă să rămâi fără curent electric şi atunci treci în piaţa universală, iar în piaţa universală furnizorii au profitat de acest aspect şi preţul este mai mare faţă de piaţa concurenţială. Evident că orice consumator casnic trebuie să se intereseze şi să-şi caute furnizorul cu preţul cel mai mic”, a declarat, pentru Agerpres, ministrul Energiei, Virgil Popescu.

În opinia sa, furnizorii în acest moment speculează conservatorismul clienţilor casnici, care nu sunt obişnuiţi să caute şi să compare noi oferte.

„Există piaţa concurenţială (liberă – n.r.), care este mai ieftină decât piaţa universală (vechea piaţă reglementată – n.r.) şi există Hidroelectrica, care are un preţ mai mic de la 1 ianuarie. Oamenii ar trebui să se uite pe site-ul ANRE, la comparatorul de preţuri, şi să-şi aleagă oferta cea mai bună.

Eu am spus acum vreo două săptămâni, în momentul în care Hidroelectrica a anunţat o ieftinire cu 4% a preţului la energie electrică de la 1 ianuarie, că oricine nu este mulţumit de furnizorul actual îşi poate alege un furnizor din piaţa concurenţială, respectiv poate să se mute la Hidroelectrica, care până acum oferă cel mai mic preţ şi de la 1 ianuarie mai mic decât preţul de anul acesta şi mai mic decât preţul reglementat care este până la 31 decembrie”, a explicat ministrul Virgil Popescu, potrivit Agerpres.

Conform calculelor Asociaţiei Energia Inteligentă, pe baza datelor din comparatorul de preţuri de pe site-ul ANRE, cel mai mult se va scumpi electricitatea pentru clienţii casnici ai Enel Distribuţie Banat, respectiv cu 26%.

Urmează Enel Distribuţie Muntenia (inclusiv Capitala), unde electricitatea se va scumpi cu 23%, Enel Distribuţie Dobrogea, cu scumpiri de 18%, Electrica Transilvania Sud şi CEZ Distribuţie, cu 17% fiecare. La clienţii Electrica Muntenia Nord, preţul creşte cu 15%, la Electrica Transilvania Nord, cu 14%, iar la E.ON Distribuţie, cu 13%.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE