marți, noiembrie 28, 2023
ENERGIECresc facturile la energie electrică, de la 1 ianuarie 2021. Piața se...

Cresc facturile la energie electrică, de la 1 ianuarie 2021. Piața se liberalizează, clienții își pot renegocia contractele sau schimba furnizorul

Piața de energie se liberalizează din 1 ianuarie 2020, astfel încât tarifele reglementate de autorități dispar, iar consumatorii casnici vor avea de plătit facturi calculate în funcție de prețurile stabilite de furnizori, care deja au anunțat scumpiri.

Peste șase milioane de clienți plătesc acum energia electrică la prețuri stabilite de autorități, însă de la 1 ianuarie piața de energie se liberalizează, iar tarifele reglementate dispar, anunță ȘtiriTVR.ro.

Potrivit sursei citate, furnizorii au anunțat deja că vor scumpi kilowatul în medie între 18% și 25%, în funcție de companie, pe motiv că iau energia mai scump de la producători.

Clienții nemulțumiți de noile prețuri pot schimba, gratuit, furnizorul, însă specialiștii recomandă compararea ofertelor și citirea cu atenție a clauzelor din contract. Un reper în acest sens există pe site-ul Autorității de Reglementare în Energie, unde se găsește un comparator al prețurilor.

Pentru clienții casnici, liberalizarea pieței de energie electrică a început în 2013, dar a fost întreruptă în 2019. Până în prezent, peste 2,5 milioane de români au optat pentru piața concurențială, potrivit sursei citate.

După cum a relatat R3Media, ANRE a propus majorarea tarifelor de distribuție pentru toate cele 8 companii de distribuție zonale.

Astfel, facturile la energie electrică se vor majora de la 1 ianuarie 2021, cel puțin în cazul celor peste 2,8 milioane de consumatori care sunt alimentați în regim concurențial. Cele mai mari scumpiri se preconizează pentru Oltenia, respectiv 5 lei la un consum mediu lunar de 300 KWh.

 

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate