luni, septembrie 25, 2023
ACTUALITATEMarius Oprea a scris despre legăturile dintre Recorder și „moştenitorii Securităţii”: Şi...

Marius Oprea a scris despre legăturile dintre Recorder și „moştenitorii Securităţii”: Şi nu ar fi vorba de securişti oarecare, ci, probabil, chiar de întemeietorul spionajului RPR, creat la sugestia, după modelul şi pentru a servi interesele KGB-ului

Istoricul Marius Oprea a scris, într-un articol publicat pe siteul agenției Mediafax, că în spatele publicației „Recorder”  „par să fie” „moștenitorii Securității” și „nu ar fi vorba de securişti oarecare, ci, probabil, chiar de întemeietorul spionajului RPR, creat la sugestia, după modelul şi pentru a servi interesele KGB-ului”.

În opinia lui Oprea, publicația respectivă „ e dependentă, la modul cel mai nociv, de interese care nu prea se înscriu în şirul demersurilor „pentru a ridica o ţară”, cum spunea Iliescu, ci mai degrabă pentru a o şubrezi.

Istoricul arată cum firma care „finanţează demersurile jurnalistice ale celor de la RECORDER” a fost „înfiinţată de fiul şi de nepotul prezumtiv al lui Vasile Vîlcu, spion şi mai apoi agent sovietic în interiorul aparatului de putere comunist de la Bucureşti”.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Istoria Românilor, de Petre P. Panaitescu, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media

Oprea arată că legăturile dintre firma care finanțează Recorder și familia Vîlcu: Dragoș, Gheorghe și Vasile, legată strâns de fosta Securitate.

Dragoș Vîlcu a fost acționarul principal al firmei care a finanțat Recorder, ulterior retrâgându-se, dar legăturile au rămas puternice. Dragoș Vîlcu este acționarul principal al companiei Multi Media Est, „una din primele (ca mărime şi vechime) case de producţie din România, întemeiată cînd fondatorul său avea numai 20 de ani. În 1995, la numai 22 de ani, Dragoş Vîlcu avea propriul studio de producţie, într-o vreme în care costurile tehnice ale unui asemenea studio depăşeau posibilităţile unui om de afaceri obişnuit. În prezent, el este proprietarul unui grup de firme care activează în diverse domenii, de la media şi producţie video la imobiliare. Între 2015 şi 2017, Gheorghe Vîlcu, tatăl lui Dragoş Vîlcu, a deţinut 45,65% din Multi Media Est. Gheorghe Vîlcu a fost şi administrator al firmei, dar apoi a venit vremea investiţiei adevărate în presă: asocierea fiului său cu Răzvan Ionescu (cu care Dragoş Vîlcu e partener în mai multe firme de media, deţinînd publicaţiile ”Totul despre mame”, ”Panorama”, ”Lovedeco”, ”Smartliving” şi ”b365”).

În august 2022, Vîlcu şi Ionescu au anunţat public că urmează să preia site-ul Hotnews. Acesta avea să fie preluat de Multi Media Est, Ionescu urmînd să fie publisher. Potrivit ”Timeline-ului RECORDER” de pe site-ul publicaţiei, ”prima şedinţă a echipei de proiect” a avut loc pe 20 ianuarie 2017. Pe 23 februarie 2017, Gheorghe Vîlcu a intrat ca asociat în ”Dragoş Vîlcu Management”, firma fiului său. RECORDER s-a lansat printr-un prim material publicat pe Facebook, în 15 mai 2017. Pe 17 mai 2007, a fost depusă cererea de constituire a ”Harfa Online Publishing” SRL. Firma a fost înmatriculată în 19 mai 2017. Fondatorii Harfa Online Publishing au fost Dragoş Vîlcu Management (49,5%), Mihai Gabriel Voinea, Cristian Sorin Delcea şi Iulian Andrei Crăciun (fiecare cu cîte 16,5%) şi Răzvan Ionescu (1%). În 26 iunie 2007, Dragoş Vîlcu Management SRL s-a retras din ”Harfa Online Publishing”, cesionîndu-şi părţile sociale celorlalţi asociaţi. Răzvan Ionescu a devenit principalul asociat, cu 38,5%. (Crăciun şi-a cesionat şi el o parte din părţile sociale în aprilie 2018, aşa că, în prezent, Ionescu deţine 43,5%)”, scrie Oprea.

Dragoș și Gheorghe Vîlcu sunt nepoții fostului general de Securitate și primul director al Direcţiei de Informaţii Externe, Vasile Vîlcu.

Acesta a fost un personaj de vârf în nomenclatorul comunist „care a participat la toate fazele de instaurare a ocupaţiei sovieto-comuniste a României”.

În această calitate, Vasile Vîlcu a „impus colectivizarea forţată a regiunii (fiind şi membru al Consiliului Superior al Agriculturii, din 5 februarie 1956). Pentru rezultatele obţinute în colectivizare, care s-a făcut cu ”pistolul la tîmplă”, Vasile Vîlcu a fost ales preşedinte al Uniunii Naţionale a CAP-urilor, funcţie deţinută din 1966 pînă 1969. A revenit la Constanţa, ca prim secretar pe judeţ, între 1971-1976”.

Pe 12 iulie 2017, Redacţia RECORDER lansa un ”Manifest” în care spunea că „RECORDER este deţinut, în proporţie de sută la sută, de echipa editorială formată din cei patru oameni menţionaţi la început (Voinea, Delcea, Crăciun şi Ionescu, n.n.). Nu avem patron, nu avem culoare politică, nu servim interesele nimănui. Aşa plecăm la drum şi aşa ne dorim să rămînem”. În realitate, Recorder a rămas strîns legată de familia Vîlcu. Familie care face importante afaceri media în Federaţia Rusă: ”Multi Media Est”, firma lui Dragoş Vîlcu, prezumtivul nepot al kagebistului Vasile Vîlcu şi fondator al Recorder a filmat, spre plăcerea postumă a bunicului, reclame la Activia şi Danone, cu actori ruşi şi difuzate de mai toate televiziunile din Federaţie.

„Există şi o ”perdea de acoperire”. Preşedintele Asociaţiei RECORDER Community, principalul asociat al Harfa Online Publishing şi publisherul RECORDER, este Răzvan Ionescu; acţionari, cîţiva jurnalişti RECORDER. Preşedintele este însă asociat al lui Dragoş Vîlcu şi cel care se ocupă de zona media, în grupul de firme al familiei Vîlcu. ”Harfa Online Publishing” a avut iniţial sediul pe Str. Temişana, nr. 5, unde îşi au sediul şi multe dintre firmele lui Dragoş Vîlcu. Ulterior sediul a fost mutat pe Str. Ion Brezoianu, Nr. 23-25, Construcţia C2, Corp B. La aceeaşi adresă îşi au sediul firmele de media la care sînt asociaţi Vîlcu şi Ionescu, cei care deţin în continuare brandul şi domeniul de Internet al publicaţiei RECORDER. Zic cei de la RECORDER că nu se cunosc cu patronii lor reali (l-au renegat deja pe tatăl lui Dragoş Vîlcu, Domnul Ambasador), dar stau în casa lor. Tot aici ar urma să se mute şi redacţia Hotnews, pe care cei doi intenţionează să o cumpere. Poate cumpără şi MEDIAFAX, să scape de mine, că se pare că au cu ce – unii, trăiesc foarte bine din presă – şi, pe deasupra, pozează în arbitrii unici ai deontologiei. Bunicul Vasile le-ar da o medalie, pentru reuşita lor”, scrie Marius Oprea.

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

CITEȘTE MAI MULT

4 COMENTARII

  1. Asta este al 2 lea articol zilele astea dupa aparitiei investigației Recorder. Nu contest filiatia cu securitatea si abonarea lor la sursa de finantare. Nici nu mă interesează de fapt caci conform auto denunțului practic toata padurea de firmulițe si trusturi de presa apartin serviciilor. Faptul ca au ridicat unpic covorul de pe gunoaie sa vada si ochii oamenilor simpli ce mecanisme interne are aparatul de propaganda al securității este neprețuit. Domnul Oprea este un acuzator al Recorder ca actioneaza sub comanda serviciilor dar pe mine nu ma deranjeaza aspectul deoarece toate sunt sub comanda lor. Eu doar eram curios de mecanismul din spate si a fost devoalat chiar profesionist de cei de la Recorder. Ma bucur ca a aparut aceasta ancheta caci se pare a deranjat profund stupul daca apar astfel de reacții. Ce este și mai surprinzator, e reactia sistemului ce arunca găleți de apa pe foc prin intermediul securistilor. Deci toti care au sarit de cur in sus au facut-o la ordin si s-au devoalat in fața publicului. Ciudat cum adevarul iese intotdeauna la suprafață din surse nebanuite….

  2. acum vor veni trolii securistilor si ne vor repetea aceeasi mantra obosita: dar ce vina au copiii pentru greselile parintilor?
    Sigur, noi vedem ca mergem din rau in mai rau, vedem ca odraslele vechilor securisti sunt in toate functiile de putere, dar nu cumva sa facem vreo legatura..

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

37,000FaniÎmi place

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate