Ana Drăgoi, mama PS Macarie, Episcopul Europei de Nord, a trecut la Domnul, la vârsta de 83 de ani.
Sluja de înmormântare a avut loc marți, 18 decembrie, la Spermezeu, Bistrița-Năsăud. La slujba de prohodire, alături de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Andrei, au slujit șapte episcopi, anunță Episcopia Ortodoxă Română a Maramureșului și Sătmarului.
PS Părinte Timotei Prahoveanul a citit mesajul de condoleanțe al Preafericitului Părinte Patriarh Daniel.
Redăm integral mesajul transmis de Patriarhul Daniel:
„Am aflat cu întristare de trecerea din această viaţă a bunei credincioase Ana Drăgoi, fiică iubitoare a Bisericii noastre şi păstrătoare a învățăturii ortodoxe din ținutul Transilvaniei.
Doamna Ana Drăgoi reprezintă un exemplu luminos, demn și admirabil de credință și lucrare sfântă, prin educația oferită celor trei copii ai săi, în special fiului mai mic, Marius Dan, devenit monahul și, mai apoi, arhiereul Macarie.
După ce a slujit câțiva ani la Alba Iulia și Cluj Napoca, Preasfințitul Părinte Macarie şi-a dedicat ultimii 15 ani misiunii ortodoxe românești din Episcopia Europei de Nord.
Însoțind fiul prin rugăciune și dragoste demnă de pomenire, doamna Ana Drăgoi a fost prezentă adeseori în eparhia păstorită de fiul ei, participând la instalarea acestuia ca episcop, la începutul lunii iulie a anului 2008 și, mai apoi, la diferitele momente care au marcat misiunea Preasfințitului Părinte Macarie din anii de împliniri și bucurii sfinte.
În același timp, inima ei de mamă iubitoare îl aştepta acasă, bucurându-se în mod deosebit când acesta slujea în biserica din satul natal, precum și în ținutul din jur, ţinut pe care Preasfințitul Părinte Macarie l-a păstrat mereu în amintire şi l-a evocat în scrierile lui.
Apreciem jertfa şi dragostea doamnei Ana Drăgoi, credința și ospitalitatea ei, pe care le-a manifestat, mărinimia sufletească și bunătatea din casa ei primitoare, unde au poposit numeroşi ierarhi şi clerici, dar şi Regele Mihai cu Regina Ana, precum şi mulţi demnitari, academicieni și iubitori ai credinţei ortodoxe şi ai tradițiilor autentice românești.
Acum, la ceas de vremelnică despărțire, până la învierea cea de obşte, ne rugăm Domnului Iisus Hristos, Cel înviat din morţi, să odihnească împreună cu drepţii sufletul roabei Sale Ana, în lumina, pacea şi iubirea Preasfintei Treimi, unde nu este durere, nici întristare, nici suspin, ci viaţă fără de sfârşit, iar Preasfinţitului Părinte Macarie, întregii familii îndoliate şi tuturor celor care au cunoscut-o şi au preţuit-o să le dăruiască mângâiere şi întărire sufletească.
Veşnica ei pomenire din neam în neam!”