EDUCAȚIELiga Studenților Iași, către Ministerul Educației: Nu-i mai apărați pe plagiatorii Codruț...

Liga Studenților Iași, către Ministerul Educației: Nu-i mai apărați pe plagiatorii Codruț Olaru, Robert Negoiță și Mihai Tudose

Liga Studenților Iași trage un semnal de alarmă privitor la modul în care Ministerul Educației periclitează calitatea învățământului prin tergiversarea unor avize ale Direcției Juridice ce vizează persoane care au plagiat lucrările de doctorat:

„Ministerul Educației îl apără pe plagiatorul Codruț Olaru prin amânarea unui aviz al Direcției Juridice. Sunt acoperiți și plagiatorii cu funcții înalte: Licu, Negoiță, Tudose, Netejoru.

Liga Studenților (LS IAȘI) solicită Ministerului Educației emiterea de urgență a avizului Direcției Juridice în ceea ce privește plagiatul grosier din teza de doctorat a procurorului Codruț Olaru, membru CSM, și condamnă ferm Ministerul pentru acoperirea cazurilor de plagiat în tezele de doctorat ale unor persoane cu funcții înalte de conducere analizate de Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU).

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Să nu trăim în minciună. Un manual pentru disidenții creștini, de Rod Dreher, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Miza amânării este crearea unui precedent periculos care să arunce în aer întreaga luptă împotriva plagiatorilor cu funcții și grade înalte și a fabricilor de diplome, persoanele direct interesate fiind atât membrii Academiei de Științe ale Securității Naționale (ASSN), fondată de Gabriel Oprea, diverse persoane cu funcții în academiile militare care doresc să își protejeze astfel titlurile de doctor, cât și ministrul Sorin Cîmpeanu, membru ASSN și secretarul de stat Gigel Paraschiv, fost prorector al Universității Politehnica, condusă de Mihnea Costoiu, apropiat de ASSN. Amintim faptul că Olaru a fost avansat într-un termen fulger la gradul de general cu o stea de Gabriel Oprea, când acesta din urmă era ministru al Apărării.

De asemenea, organizația îi solicită lui Sorin Cîmpeanu să verifice și să explice public motivul pentru care CNATDCU tergiversează chiar ani de zile luarea unei decizii în cazurile în care sunt implicate „gulere albe”: Bogdan Licu (5 ani) – procuror general adjunct, Robert Negoiță (5 ani) – primar fost deputat și primar PSD, Mihai Tudose (4 ani) – fost prim-ministru și actual europarlamentar PSD, Lucian Netejoru (3 ani) – șeful Inspecției Judiciare, Gabriel Vlase (2 ani) – directorul Serviciului Român de Informații Externe (SIE)

În ianuarie 2018, jurnalista de investigații Emilia Șercan publica în PressOne o analiză asupra cărții „Particularitățile criminalității organizate în România”, publicată la Editura Hamangiu în 2014, bazată pe teza de doctorat cu același nume, susținută cu un an înainte la Facultatea de Drept a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, sub coordonarea lui Tudorel Toader. Șercan arătase cum Olaru și-a plagiat întreaga teză, din câteva cărți, articole și un referat on-line.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Evul întunecat, noua moralitate de Joseph Sobran vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Cazul a fost tergiversat de mai multe instituții pentru a proteja toate persoanele implicate, în special pe Olaru și pe coordonatorul acestuia, Tudorel Toader. Comisia de Etică de la „Cuza” a amânat timp de 596 de zile analizarea tezei și emiterea unui punct de vedere, până universitatea a fost somată de Consiliul de Etică și Management Universitar (CEMU) și amenințată cu retragerea acreditării pentru Școala Doctorală de Drept și chiar cu începerea procedurii de suspendare a rectorului. Ulterior, CNATDCU a amânat luarea unei decizii în 2020 pentru a nu-l afecta pe fostul ministru al Justiției în campania pentru obținerea celui de-al doilea mandat de rector al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

În august 2018, Liga Studenților (LS IAȘI) a depus o sesizare la Comisia de Etică a Universității „Cuza”, care cuprindea două dosare: unul cu teza fotocopiată, unul cu sursele din care a plagiat Olaru, legate printr-un tabel de corespondență. Comisia a declinat dosarul către CNATDCU, însă acolo nu a fost conexat cu sesizarea din ianuarie 2018. Ulterior, o serie de membri ai Comisiei de Științe Juridice au opiniat fie că sesizarea inițială nu poate fi valabilă, pentru că probele oferite fac trimitere la carte, nu direct la teză, fie că nu pot fi identificate sursele din care s-ar fi plagiat, ignorând cu totul documentele depuse.

În data de 15 noiembrie 2019, Liga Studenților (LS IAȘI) a depus la CNATDCU o nouă sesizare, completă, cu toate sursele aferente, cu indicarea a cel puțin 109 pagini plagiate, adică a 43,7% din teză, care a fost admisă și conexată cu dosarul aflat în lucru.

Hrănește bine(le)!Cumpără suplimentul alimentar Tinctură de propolis și vei contribui la susținerea siteului R3media.

Inițial CNATDCU a dat un prim verdict în martie 2020, susținând că doar 26 de pagini ar fi plagiate și că proporția ar fi prea mică pentru ca teza să poată fi considerată a fi plagiată. Ulterior, o nouă comisie de analiză a identificat în total 43 de pagini plagiate din 249, dând un verdict clar de plagiat, cu toate că peste jumătate dintre paginile plagiate nu au fost incluse în analiză.

În momentul de față, în lipsa avizului de legalitate de la Ministerul Educației, CNATDCU nu poate publica decizia Consiliului General privind verdictul de plagiat în cazul tezei lui Olaru și nici raportul comisiei de analiză.

Între timp, Olaru a dat în judecată CNATDCU, cerând Curții de Apel București (dosarul 2782/2/2021) să suspende procedurile de verificare a tezei sale de doctorat, încercând să amâne pe cât posibil situația unui verdict final de plagiat în cazul tezei sale. În trecut Olaru a mai încercat același lucru la Curtea de Apel Bacău, însă și-a retras cererea de chemare în judecată. În mod similar, procurorul Bogdan Licu a încercat aceeași manevră, însă Înalta Curte de Casație și Justiție i-a respins acțiunea.

Poartă simbolurile naționale aproape de suflet. La propriu! Cumpără un tricou cu stema României și vei contribui la susținerea siteului R3media.

Liga Studenților (LS IAȘI) a intervenit în proces pentru a apăra atât decizia de admitere a sesizării formulată de organizație în noiembrie 2019, cât și poziția procesuală a CNATDCU și a doamnei Emilia Șercan.

Judecătorul chemat să soluționeze cererea lui Olaru este Damian Dolache, apropiat al Liei Savonea (fost președinte CSM, poziție din care a susținut menținerea lui Dolache în funcție după ce anterior fusese condamnat la 10 luni de închisoare cu suspendare pentru că a condus sub influența alcoolului). Mai mult, Lia Savonea este cunoscută pentru relația de prietenie cu Codruț Olaru, de unde și posibila ei influență asupra soluției judecătorului Dolache în cauză“, se arată în postarea publicată pe site-ul Ligii Studenților Iași.

„În mod evident, Ministerul Educației tărăgănează avizul Direcției Juridice pentru a crea un precedent periculos prin care să fie aruncată în aer întreaga luptă împotriva plagiatorilor cu gulere albe. Sorin Cîmpeanu și Gigel Paraschiv încearcă să îi protejeze pe prietenii lor care au pus la punct adevărate rețele de putere academică pe bază de plagiat. Succesul lor în apărarea lui Codruț Olaru ar reprezenta o garanție pentru marii plagiatori din academiile militare și pentru persoane precum Bogdan Licu, Robert Negoiță, Mihai Tudose, Lucian Netejoru sau Gabriel Vlase că își vor putea păstra titlurile de doctor. Ministerul Educației periclitează în momentul de față standardele de calitate în învățământul superior și statutul normelor de etică și deontologie în cercetarea academică, punând în pericol integritatea sistemul universitar românesc.” a declarat Silvian-Emanuel Man, președinte de onoare Liga Studenților (LS IAȘI).

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Dacă Dumnezeu nu ar exista de G.K. Chesterton vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu-mi „editează” ideile și materialele publicate. Sunt un om liber. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumesc.

Mihai Șomănescu
Publisher R3media

Cele mai populaR3 articole

Articole R3laționate

IMPORTANT

Fiți LEI pentru R3: Am strâns 12.851 de lei din 45.000,...

Dragi prieteni, aici o să vă țin la curent cu campania de donații pe care am început-o pe 1 iulie 2021 și care se termină...