ACTUALIZARE 19.11/00:00 Selecţionatele de fotbal ale României şi Irlandei de Nord au terminat la egalitate, 1-1 (0-0), miercuri seara, pe Windsor Park din Belfast, în ultimul său meci din Grupa 1 a Ligii B din Liga Naţiunilor.
România şi-a îndeplinit obiectivul, acela de a fi în urna a doua valorică la tragerea la sorţi a grupelor preliminare pentru Cupa Mondială din 2022, însă evoluţia a fost una modestă, obţinând un egal chinuit. Prezenţa în urna a doua se datorează în mare măsură şi victoriei Serbiei în faţa Rusiei (5-0), scrie Agerpres.
Irlanda de Nord a deschis scorul după pauză, prin Liam Boyce (56), în urma unei faze fixe, România reuşind egalarea pe final, prin Erik Bicfalvi (81), introdus pe teren de selecţionerul Mirel Rădoi.
Austria a câştigat grupa, cu 13 puncte (a promovat în Liga A), urmată de Norvegia, 10 puncte, România, 8 puncte, şi Irlanda de Nord, 2 puncte (ambele obţinute cu România), care a retrogradat în Liga C.
Au evoluat echipele:
Irlanda de Nord: 1. Bailey Peacock-Farrell – 22. Daniel Ballard, 5. Jonny Evans (căpitan), 20. Craig Cathcart – 14. Stuart Dallas, 17. Paddy McNair, 19. Michael Smith (6. Ethan Galbraith, 79), 13. Alistair McCann, 7. Matthew Kennedy (3. Jamal Lewis, 67) – 21. Josh Magennis (2. Conor McLaughlin, 79), 9. Liam Boyce (16. Conor Washington, 66). Selecţioner: Ian Baraclough.
Rezerve neutilizate: 12. Michael McGovern, 23. Conor Hazard – 4. Tom Flanagan, 15. Ryan McLaughlin, 18. Gavin Whyte.
România: 12. Ciprian Tătăruşanu (căpitan) – 5. Ionuţ Nedelcearu, 6. Iulian Cristea, 3. Alin Toşca (17. Erik Bicfalvi, 74) – 2. Valentin Creţu (13. Vasile Mogoş, 64), 8. Dan Nistor, 18. Răzvan Marin, 22. Mario Camora – 20. Dennis Man (10. Alexandru Maxim, 64), 7. Denis Alibec (23. Alexandru Băluţă, 87), 19. Florin Tănase (11. Cristian Ganea, 87). Selecţioner: Mirel Rădoi.
Rezerve neutilizate: 1. Cristian Bălgrădean, 16. David Lazar – 4. Bogdan Mitrea, 9. George Puşcaş, 14. Alexandru Albu, 15. Bogdan Ţîru, 21. Cristian Manea.
Arbitru: Sandro Schaerer; arbitri asistenţi: Jan Koebeli, Jonas Erni; al patrulea oficial: Fedayi San (toţi din Elveţia)
Delegat UEFA: Per Eliasson (Suedia), observator UEFA pentru arbitri: John Ward (Irlanda)
ACTUALIZARE 23:35 Echipa României a pierdut, scor 0-1, partida disputată pe teren propriu contra Austriei. Unicul gol al meciului a fost reușit de A. Schöpf în minutul 75.
România: Tătărușanu – Bălașa, Burcă, Toșca, Bancu – Stanciu, Marin, Maxim – Deac, Alibec, Mitriță. Rezerve: 1. Florin Niţă, 16. David Lazar – 2. Alexandru Creţu, 6. Cristian Manea, 8. Alexandru Cicâldău, 9. George Puşcaş, 13. Claudiu Keşeru, 14. Ianis Hagi, 19. Gabriel Iancu, 22. Mario Camora.
Austria: 12. Pavao Pervan – 21. Stefan Lainer, 3. Aleksandar Dragovic, 4. Martin Hinteregger, 8. David Alaba – 18. Alessandro Schoepf, 6. Stefan Ilsanker, 14. Julian Baumgartlinger (căpitan), 19. Christoph Baumgartner – 11. Michael Gregoritsch, 23. Xaver Schlager. Selecţioner: Franco Foda.
Rezerve: 1. Heinz Lindner, 13. Joerg Siebenhandl – 2. Louis Schaub, 5. Stefan Posch, 7. Adrian Grbic, 9. Sasa Kalajdzic, 10. Florian Grillitsch, 15. Reinhold Ranftl, 16. Christopher Trimmel, 17. Raphael Holzhauser, 20. Karim Onisiwo, 22. Christoph Monschein.
ACTUALIZARE 14.10/16:30 Meciul România – Austria, din cadrul etapei a patra a fazei grupelor Ligii Națiunilor, se va disputa miercuri, de la ora 21:45 pe stadionul ”Ilie Oană”, din Ploiești.
Austria este liderul grupei, cu șase puncte, la egalitate cu Norvegia, în timp ce România se află pe poziția a treia, cu două puncte mai puțin.
ACTUALIZARE 20:50 România a început în ofensivă partida de la Oslo și a avut primele două șanse de poartă, în minutele șapte și opt, când Alex Cicâldău și Nicușor Bancu au ratat ținta. La doar cinci minute de la ocazia lui Bancu, nordicii au profitat pentru prima dată de probleme defensive ale României și Erling Haaland, găsit perfect de o pasă verticală a lui Martin Odegaard, a deschis scorul. Prima parte a continuat cu o dominație a nordicilor, care au mai ratat două șanse importante înainte să stabilească scorul pauzei, 2-0, prin Alexander Sorloth.
La fel ca în prima parte, România a început în ofensivă repriza secundă și a ratat de două ori, de fiecare dată prin Gabi Iancu. Totuși, tot Norvegia a fost echipa care a marcat, prin Erling Haaland, care și-a completat hattrick-ul până în minutul 74, după ce a trecut cu ușurință de o defensivă ”tricoloră” șubredă. În ultimul sfert de oră, poarta României a fost amenințată în dese rânduri, însă fără efect pe tabela de marcaj.
Astfel, România a pierdut cu 0-4 la Oslo și a coborât, pentru moment, pe locul doi în grupa din Liga Națiunilor, unde lider este Norvegia, cu șase puncte, două peste ”tricolori”. Selecționata lui Mirel Rădoi poate coborî și de pe poziția secundă, în funcție de rezultatul partidei dintre Austria (3 puncte după două meciuri) și Irlanda de Nord (1 punct).
ACTUALIZARE 11.10: Naționala României va juca în Norvegia, în cadrul etapei a treia din Liga Națiunilor, într-o partidă care va începe de la ora 19:00.
„Tricolorii” sunt lideri în Grupa 1 din Liga B, cu patru puncte după două meciuri (1-1 cu Irlanda de Nord și 3-2 cu Austria) și speră să-și mărească zestrea în Norvegia, dar misiunea lor nu va fi ușoară, mai ales după pierderea calificării la Euro 2020, în urma eșecului cu Islanda.
Selecţionerul Mirel Rădoi, a anunţat, sâmbătă, într-o conferinţă de presă, că va efectua schimbări în formula de start pentru partida cu Norvegia din Liga Naţiunilor, precizând că jucătorii sunt încă afectaţi de ratarea calificării la Campionatul European de anul viitor, după ce au pierdut barajul cu Islanda.
E clar că vor fi schimbări în primul 11. Şi asta pentru că a fost călătoria în Islanda, apoi principiile noastre de joc, pentru a respecta ceea ce ne-am propus la început acestei campanii, să avem o posesie bună a balonului, să controlăm jocul. Cred că lucrurile acestea ar trebui să continue pentru că sunt lucrurile pozitive pe care le-am avut. Va trebui din punct de vedere mental să discutăm şi astăzi cu jucătorii pentru că în continuare par afectaţi după pierderea calificării. Va trebui să echilibrăm balanţa pentru ca măcar în prima repriză să nu o mai avem aceeaşi din partida cu Islanda”, a spus Rădoi.
ACTUALIZARE 07.09: Echipa României s-a impus în fața Austriei, scor 3-2, în al doilea meci din Liga Națiunilor, partidă disputată la Klagenfurt.
Golurile echipei noastre au fost marcate de către Alibec (minutul 3), Dragoș Grigore (minutul 51) și Maxim (minutul 69), în timp ce pentru gazde au înscris Baumbartner (minutul 17) și Onisiwo (minutul 80).
Echipele de start:
Austria: Schlager – Lainer, Posch, Hinteregger, Ulmer – Gillitsch, Baumgartlinger – Sabitzer, Schlager, Baumgartner – Gregoritsch
România: Tătărușanu – Burcă, Chiricheș, Dr. Grigore, Bancu – Maxim, Crețu, Stanciu – Deac, Alibec, Fl. Coman.
Grație acestei victorii, România a urcat pe primul loc în grupa 1 din Liga B, având patru puncte după duelurile cu Irlanda de Nord (1-1) și Austria (3-2).
În celălalt meci din grupă, Norvegia a trecut la scor de Irlanda de Nord, 5-1, însă nordicii sunt trași în jos de eșecul suferit contra Austriei, în prima rundă, 1-2.
În cazul în care va câștiga grupa, România va promova în Liga A.
Clasarea din Liga Națiunilor va influența și preliminariile Cupei Mondiale 2022. În acele calificări, cele 10 câștigătoare de grupe vor merge la turneul final, în timp ce primele două cel mai bine clasate câștigătoare de grupă din Liga Națiunilor (în afara celor calificate direct la Mondial sau clasate pe loc de baraj în preliminarii) se vor alătura selecționatelor de pe locul 2 într-un baraj de stabilire a ultimelor 3 locuri de Mondial.
Clasamentul grupei României din Liga Națiunilor, după două runde disputate:
România – 4 puncte (golaveraj 4-3)
Austria – 3 puncte (golaveraj 4-4)
Norvegia – 3 puncte (golaveraj 6-3)
Irlanda de Nord – 1 punct (golaveraj 2-6)
Rezultatele și programul din grupa Ligii Națiunilor din care face parte România
Vineri, 4 septembrie: Norvegia – Austria 1-2, România – Irlanda de Nord 1-1
Luni, 7 septembrie: Austria – România 2-3, Irlanda de Nord – Norvegia 1-5
Joi, 8 octombrie: Irlanda de Nord – Austria, Norvegia – România (ora 21:45)
Duminică, 11 octombrie: Norvegia – Irlanda de Nord (ora 19:00), România – Austria (ora 21:45)
Sâmbătă, 14 noiembrie: România – Norvegia (ora 19:00), Austria – Irlanda de Nord (ora 21:45)
Marți, 17 noiembrie: Austria – Norvegia, Irlanda de Nord – România (ora 21:45)
Știrea inițială
Echipa națională de fotbal a României a remizat, scor 1-1, la debutul în ediția a doua a Ligii Națiunilor, într-un meci disputat în compania Irlandei de Nord, la București.
Pentru România a marcat George Pușcaș, în minutul 25, în timp ce pentru oaspeți a egalat Whyte cu patru minute înaintea finalului.
Oaspeții au rămas în 10 oameni încă din minutul 39, după eliminarea lui Magennis. Partida a consemnat debutul oficial al selecționerului Mirel Rădoi, pe banca echipei naționale.
România: Tătărușanu – Hanca (Nedelcearu 86), Chiricheș-cpt., Toșca, Bancu – Maxim, Cicâldău (Nistor 74), Stanciu – Hagi (Crețu 56) – Pușcaș, Alibec. Selecționer: Mirel Rădoi
Rezerve: Niță, Lazar – Ștefan, Burcă, Deac, Coman, Iancu, Buș, Grigore.
Irlanda de Nord: Peacock – Farrell – McNair, Cathcart, Ballard – Dallas, Davis-cpt., Evans (Lafferty 77), Lewis – Magennis, Saville – Washington (Whyte 65). Selecționer: Ian Baraclough
Rezerve: McGovern, Carson – Smith, McLaughlin, McGinn, Boyce, Ferguson, Thompson, Cooper, Lavery.
România se află în Liga B, Grupa 1 din Liga Națiunilor și va evolua în compania Austriei, Norvegiei și Irlandei de Nord.
Programul Ligii Națiunilor:
Vineri, 4 septembrie: Norvegia – Austria, România – Irlanda de Nord (21:45)
Luni, 7 septembrie: Austria – România, Irlanda de Nord – Norvegia (21:45)
Duminică, 11 octombrie: Norvegia – România (19:00), Irlanda de Nord – Austria (21:45)
Miercuri, 14 octombrie: Norvegia – Irlanda de Nord, România – Austria (21:45)
Duminică, 15 noiembrie: Austria – Irlanda de Nord, România – Norvegia (21:45)
Miercuri, 18 noiembrie: Irlanda de Nord – România, Austria – Norvegia (21:45)