ACTUALITATEKlaus Iohannis spune că există o epidemie a dezinformării care pune la...

Klaus Iohannis spune că există o epidemie a dezinformării care pune la îndoială vaccinul

Pandemia de Covid-19 a fost dublată de o epidemie a dezinformării, iar această epidemie de fake news a pus la îndoială eficiența vaccinurilor obținute prin metode perfecționate de-a lungul anilor, a declarat, luni, Klaus Iohannis la ceremonia de deschidere a anului universitar de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București.

Președintele a făcut referire și la necesitatea investițiilor în sănătate, subliniind că nevoile din sistemul medical pot fi acoperite și din fondurile prevăzute inclusiv în Planul Național de Redresare și Reziliență, care prevede aproximativ 2,4 miliarde de Euro pentru sistemul medical.

Discursul integral al președintelui Klaus Iohannis:

Hrănește bine(le)!Cumpără suplimentul alimentar Propolis mielat (tinctură de propolis cu miere) și vei contribui la susținerea siteului R3media

„Mă bucur să deschid noul an universitar alături de comunitatea studenților și a profesorilor de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București. Cu o tradiție de peste 160 de ani, aici s-au format generații întregi de medici care au contribuit la îmbunătățirea sistemului național de sănătate. Având astfel de modele drept călăuză pe parcursul anilor de studii, sunt convins că voi, cei tineri, medicii de mâine, veți face ca sistemul nostru de sănătate să fie tot mai aproape de nevoile pacienților.

Această grea perioadă a pandemiei de COVID-19 a pus și mai mult în evidență importanța învățământului medical la standarde înalte.

Medicii, rezidenții și, de multe ori, studenții din universitățile de medicină și farmacie au fost în linia întâi a luptei împotriva pandemiei de COVID-19, riscându-și sănătatea și chiar viața. Iar pentru asta, vă mulțumesc!

La finalul liceului, tinerii au de luat o decizie majoră: cea legată de viitoarea profesie. Voi, dragi studenți, ați decis să onorați vocația de medic, asumându-vă o răspundere uriașă: protejarea vieților omenești. Aceasta vă obligă să învățați și să fiți la curent cu inovarea medicală pe întregul parcurs al carierei.

În ultimul secol, munca medicilor a dublat speranța de viață, a redus dramatic mortalitatea infantilă și a contribuit la dezvoltarea de noi tratamente.

Medicina înseamnă viață, o viață mai sănătoasă, acces la tratamente noi și din ce în ce mai bune.

Din nefericire, în ultimul an, pandemia de COVID-19 a fost dublată de o epidemie a dezinformării, prin care ani și ani de formare medicală au ajuns să fie contestați în baza unor opinii fără fundament științific sau chiar în baza unor dezinformări deliberate care circulă pe rețelele de socializare.

Această epidemie de fake news a pus la îndoială eficiența vaccinurilor obținute prin metode perfecționate de-a lungul anilor. Toate acestea fac munca dumneavoastră – deja grea – mai dificilă decât ar trebui.

Doamnelor și domnilor,

Trebuie să facem mai multe eforturi pentru a-i ajuta pe oameni să conștientizeze că cercetarea medicală și farmaceutică se bazează pe rigori științifice mai înalte chiar decât în alte domenii, pe o verificare meticuloasă a datelor și pe o monitorizare continuă a pacienților.

Asta face ca anumite evidențe să nu aibă niciun motiv temeinic pentru a fi contestate.

Vaccinul, de exemplu, este cel mai eficient instrument de limitare a efectelor pandemiei și acest fapt rămâne un adevăr, indiferent de opiniile unora sau altora. Unul dintre obiectivele majore ale Proiectului „România Educată” este reducerea semnificativă a analfabetismului funcțional și științific.

Ne propunem să creștem capacitatea absolvenților educației obligatorii de a se informa din surse credibile și de a discerne între informațiile verificate și speculații.

Înțelegerea și asimilarea inovațiilor științifice recente sunt condiții obligatorii pentru ca România să progreseze rapid și să reducă masiv decalajele față de statele puternic dezvoltate.

Este necesar să integrăm inovația pe toate palierele vieții noastre, în societate, economie și educație. Cred, de asemenea, că prevenția trebuie să debuteze timpuriu, încă din primii ani de școală și, de aceea, m-aș bucura să văd tot mai mulți profesioniști și tot mai multe opțiuni de carieră în sfera medicinei școlare. Avem nevoie să reconstruim rețeaua de medicină școlară, astfel încât unitățile de învățământ să redevină veritabile centre de informare și prevenție, pentru a asigura astfel sănătatea societății de mâine.

Pandemia și-a pus puternic amprenta pe toate aspectele vieții noastre și a transformat profund existența omenirii la nivel global. În același timp, pandemia ne-a oferit multe lecții, în toate domeniile. Medicina a fost, în mod evident, în prima linie de combatere a efectelor acestei teribile epidemii.

Cu toții am conștientizat importanța rolului pe care îl poate juca medicul de familie în dialogul constant și corecta informare a pacienților, nevoia de a dezvolta telemedicina și de a debirocratiza procedurile, dar și rolul pe care îl au asistența medicală și medicina de laborator.

Sub presiunea pandemică, vulnerabilitățile sistemului de sănătate românesc, perpetuate zeci de ani, au fost evidențiate mai dramatic ca niciodată și au generat tragedii umane care au îndurerat o întreagă națiune.

Nu trebuie să ne mai aflăm în situația gravă de a mai stinge incendii! Trebuie să ducem la îndeplinire cât mai repede angajamentul reformei profunde în sistemul de sănătate, de care depinde viitorul generațiilor de medici și siguranța pacienților.

Putem acoperi aceste nevoi de investiții și din fondurile prevăzute inclusiv în Planul Național de Redresare și Reziliență, care prevede aproximativ 2,4 miliarde de Euro pentru sistemul medical.

Stimați profesori,

Știu că mulți dintre dumneavoastră ați traversat o perioadă încărcată și dificilă, care pare că nu se mai sfârșește.

Presiunea pusă pe sistemul medical și dificultățile organizării procesului educațional în regim online sau hibrid au făcut educația universitară medicală deosebit de complicată. Remarc și consecvența cu care dumneavoastră ați continuat activitatea didactică în această perioadă și ați pus în prim-plan nevoia studenților de a realiza și activitățile practice, fără de care nu se pot obține competențele necesare meseriei.

Vă cerem multe în această perioadă și poate nu v-am arătat mereu – ca societate – recunoștința pe care o meritați, dar sunteți indispensabili viitorului acestei națiuni. Formarea următoarelor generații de medici și continuarea marilor proiecte din cercetarea medicală sunt cruciale pentru o Românie al cărei obiectiv principal este protejarea sănătății propriilor cetățeni.

Dragi studenți,

Ați optat să vă pregătiți pentru o profesie unică prin specificul său, acela de a pune înainte de toate sănătatea semenilor și binele comunității. Vă așteaptă, fără îndoială, un drum anevoios, plin de provocări, dar deopotrivă bogat în realizări și satisfacții deosebite.

Îmi doresc să depășim cât mai repede acest val pandemic și să aveți parte de un an academic lipsit de perturbări majore, care să vă permită să faceți progrese considerabile pe drumul spre o carieră medicală de succes.

Doamnelor și domnilor,

Pentru că mâine este Ziua Educației, vreau să urez „La mulți ani!” tuturor celor care fac parte din sistemul de învățământ. Rolul profesorilor este esențial în modelarea parcursului în viață al elevilor și al studenților. Noi toți, ca societate, trebuie să acordăm o mai mare recunoaștere acestei vocații fundamentale pentru viitorul nostru.

În egală măsură, profesorii au marea responsabilitate de a deveni ei înșiși veritabile modele pentru tineri și de a promova înalte standarde etice și profesionale.

Vă mulțumesc pentru invitația de a participa, alături de dumneavoastră, la această ceremonie și vă doresc tuturor multă sănătate și un an universitar foarte bun!”

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu-mi „editează” ideile și materialele publicate. Sunt un om liber. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumesc.

Mihai Șomănescu
Publisher R3media

8 COMENTARII

  1. Le are plavanul cu depistarea epidemiilor care nu il vizeaza. De epidemia de dezinformare cu privire la eficacitatea suprema a vaccinului nu zice nimic? Astea merg in paralel , ca legile actiunii si reactiuni sau ca si echilibrul in natura. Daca ar fi fost ceva firesc si real echilibrul nu ar fi avut de suferit si era ok pentru toti. Calea pe care mergeam ar fi fost una linistita. Pacat ca nu iti da seama dulapul sasesc ca vina drumului cu hartoape pe care mergem apartine exlusiv soferului…adica lui! UN NEBUN LA VOLAN !

  2. EPIDEMIA ADEVARULUI ITI ZGARIE URECHILE DE VITEZELUSH? INTRA MAI PRIMUL VITZEL AL TARII PE PAGINILE OFICIALE ALE „VACCINURILOR” SI AI SA „CEEETEEESHTI” ACOLO CUM CA SUNT „TERAPII GENICE EXPERIMENTALE ” BOULEANULE! DU-TE LA NEMTZURIA FASCISTA SI NU TE MAI INTOARCE ! RETRAGEREA CETATENIEI ROMANE PENTRU TINE PENTRU GENOCID SI TRADARE!!

Cele mai populaR3 articole

Articole R3laționate

IMPORTANT

Fiți LEI pentru R3: Am strâns 12.851 de lei din 45.000,...

Dragi prieteni, aici o să vă țin la curent cu campania de donații pe care am început-o pe 1 iulie 2021 și care se termină...