duminică, aprilie 14, 2024
OPINIIPandemia și capitalul digital

Pandemia și capitalul digital

Ceea ce uită mulți să spună e că în ciuda pandemiei și deseori datorită ei a crescut foarte mult puterea și valoarea marelui capital digital. Acesta din urmă nu are un interes ca pandemia să se termine prea repede sau, în cazul în care se termină, ca lucrurile și oamenii să se întoarcă la vechea normalitate, ceea ce în mare măsură se traduce prin întoarcerea în off-line și la formele nemijlocite de socializare.

Creșterea cererii de servicii digitale (școala online, munca de acasă), reducerea costurilor de producție prin munca de acasă, un acces mult mai bun la piața forței de muncă eliberată de limitările teritoriale (dacă angajatul nu mai trebuie să vină la birou, poți angaja nu doar din București, ci din toată țara), înghițirea micilor comercianți de giganții din domeniul livrărilor și comerțului digital și paralizarea puterii sindicatelor sau a capacității de sindicalizare prin distanțarea socială și izolarea la domiciliu a membrilor sau potențialilor membri de sindicat sunt o serie de aspecte care explică, măcar în parte, mai bine decât veșmântul ideologic al biosecurității și empatiei medicalizate, de ce există un sprijin politic puternic pentru noua normalitate, mai ales că zona socială a capitalului digital se suprapune în mare parte pe zona socială care în ultimii a căpătat un cvasimonopol asupra mass-mediei și contestării puterii în stradă (din câte se pare, doar tefeliștii – cu sprijinul sereiștilor – mai sunt capabil să organizeze proteste suficient de ample pentru a răsturna guverne în stradă).

Din punctul meu de vedere, atât vandalismele comise de trupele de asalt ale BLM-ului, cât și lupta USR-ului împotriva chiaburilor din Horeca prin metode NKVD-iste trebuie înțelese ca scene ale unui mare război global împotriva capitalului învechit sau nu îndeajuns de înverzit, mic și mijlociu, război de acaparare condus de marele capital digital.

Ca orice revoluție înțeleasă în termeni marxiști, această revoluție este în același timp și o revoluție culturală care lovește prin toate mijloacele în vestigiile lumii vechi: școala nedigitalizată, familia heterosexuală mult prea poluantă, aglomerată și incompatibilă cu munca de acasă, Biserica, înlocuită cu meditația și mindfulness-ul, și ele mult mai compatibile cu distanțarea socială și capitalismul digital, vechile libertăți burgheze, de la dreptul la plimbare până la dreptul la liberă exprimare strivit periodic prin ucazurile lui Mark Zuckerberg, în fine, elitele statului național și ideologia naționalistă pe care acestea o pot invoca în fața tendințelor acaparatoare ale capitalului global, acestea fiind și ele rase, acolo unde nu au fost în stare să se apere în mod eficient, în numele luptei anticorupție și pentru o țară ca afară (ideal care, de fapt, este echivalent cu idealul existenței fără țară, adică fără stat național de care să se mai împiedice capitalul global).

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

3 COMENTARII

  1. Foarte bun articol. Este o mare reașezare, o lovitură de stat globală prilejuită de epidemiea supralicitată iar Bigt Tech (de multă vreme aliată cu Big Pharma) au profitaty de epidemie fix ca rechinii care fac afaceri in timp de război…

    De aici exagerarea, de aici trasul de timp, de aici clica de profitori plătiți să devină acoliții marii reașezări – jurnaliști, influensări, politruci gen CTP, Cacamitru sau Voiculescu …

    Aș completa la articol:

    Cand ne vom trezi , statul va fi falimentat sub un munte de datorii și inflația galopantă va muta datoria pe cetățeni devalorizând averile adunate in ultimii 20 de ani tocmai de românii care urlau să se inchidă totul crezând prostește că e vorba doar de HORECa, să moară capra vecinului. NU ! Toți vom plăti prețul inclusiv bugetarii protejați care urlă să se inchidă totul. Datoria va devaloriza masiv moneda, nu mai zic că tăierile vor ajunge si la stat – kharma pentru teroriștii care urlă Inchideți tot!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE