sâmbătă, iunie 15, 2024
ACTUALITATEUn proiect de lege inițiat de Pavel Popescu, Robert Sighiartău și Laura...

Un proiect de lege inițiat de Pavel Popescu, Robert Sighiartău și Laura Vicol consideră Institutele Confucius din România drept „adevărate ameninţări la adresa securităţii naţionale”

Un grup de parlamentari de la PNL și PSD au depus la Senat un proiect de lege care vizează anularea parteneriatelor dintre Institutele Confucius și centrele universitare. Scopul ar fi stoparea propagandei chineze în România, informează Fanatik.ro.

Proiectul a fost redactat de către deputatul PNL Pavel Popescu, iar printre susținătorii săi figurează fostul ministru al Culturii Bogdan Gheorghiu, fostul secretar general al PNL Robert Sighiartău, precum și șefa Comisiei juridice a Camerei Deputaților, Laura Vicol-Ciorbă (PSD).

Cele patru universități care au încheiat parteneriate cu Institutul Confucius riscă să piardă finanțarea pentru cercetare științifică din România dacă nu vor renunța la parteneriatele cu institutul văzut ca un instrument de propagandă a statului comunist chinez.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Povestiri rusești de Crăciun – Antologie și vei contribui la susținerea libertății ideilor și a editurii ContraMundum

Potrivit sursei citate, la nivel global, funcționează circa 500 de Institute Confucius, deschise cu sprijinul Ministerului Educației din China și cu finanțare de la Departamentul de Propagandă al Partidului Comunist Chinez. Patru dintre ele se află în România, funcționând în parteneriate cu Universitatea din București, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Universitatea Lucian Blaga din Sibiu și Universitatea Transilvania din Brașov.

Institutele urmăresc promovarea limbii, culturii și civilizației chineze în lume, pe modelul institutelor culturale obișnuite în țările occidentale. În ultima perioadă însă, în lumea occidentală au apărut o serie de suspiciuni potrivit cărora Institutele Confucius sunt folosite ca instrumente de propagandă ale regimului comunist de la Beijing în alte țări sau chiar ca instrumente de spionaj în țările gazdă.

Britanicii și americanii și-au expimat deja dorința de a închide aceste institute.

„Cele patru Institute Confucius aflate pe teritoriul României, găzduite de patru universităţi de stat, reprezintă adevărate amenințări la adresa securităţii naţionale a României. În ţări partenere, acestea s-au dovedit a fi epicentre pentru spionajul chinez şi pentru difuzarea propagandei Partidului Comunist Chinez în societăţile democratice”, se arată in expunerea de motive.

Inițiatorii proiectului consideră că la Institutul Confucius cursurile de istorie a Chinei sunt distorsionate astfel încât nu sunt menționate subiecte precum masacrul din Piața Tienanmen, problema Tibetului sau a minorității uigure din Xinjiang. Ba mai mult, aceștia fac referire și la riscul de spionaj.

„Este cazul directorului Institutului Confucius al universităţii belgiene Vrije Universiteit Brussel (VUB), care a fost acuzat de întreprinderea unor astfel de operaţiuni. Acest caz controversat a determinat conducerea universităţii să închidă institutul, rectorul său afirmând că nu pot exista parteneriate cu entităţi care nu respectă libertatea şi integritatea în cercetarea academică. Astfel de cazuri în care acuzaţiile de spionaj (incluzând spionajul ştiinţific) în favoarea Partidului Comunist Chinez în cadrul acestor institute au dus la închiderea acestor entităţi s-au întâmplat la Universitatea din Helsinki şi în centre universitare din Suedia şi Norvegia”, menționează semnatarii proiectului.

Scopul proiectului nu este de a interzice institutele pe teritoriul Romaniei, ci de a determina universitățile sa anuleze orice parteneriat cu Institutele Confucius sau cu orice altă entitate care primește finanțare din partea Partidului Comunist Chinez, in caz contrar, acestea nu vor mai primi finanțare pentru cercetarea științifică.

Potrivit unui raport al Center for European Policy Analysis, din august 2022, influența Chinei este destul de redusă în România și nu sunt exprimate suspiciuni legate de activități de spionaj.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

2 COMENTARII

 1. Exemplu cras de servilism și idioțenie activisto politrucă.

  Prima întrebare: au politrucii ăștia vreo dovadă de politizare in România? Nu au. Institutul Confucius a tradus cărți de literatură și istorie.

  Este adevărat că in unele țări au fost unele elemente politizate, însă Institutele Confucius sunt institute culturale care orice alte institute, cel francez , englez , american.

  Robert Sighiartău e un oportunist trădător, care s a dat cu vacciniștii criminali, fiind deja discreditat chiar si in cercurile penticostale care il votaseră.
  Dar dacă e așa de mare virtuos, de ce nu se leagă de American Corner care a injectat propagandă LGBTQ in toate bibliotecile din țară ? Aia nu e politizare? Dar să nu crdeți că Sighi trădătorul e așa de virtuos și curajos. Nu îndrăznește să latre la stăpâni, ci doar să execute ce spun ei.

  Ideea asta de a interzice Institutele Confucius e foarte cool, insă când China o să iti intoarcă placa, nu Sighiartău va plăti, ci poporul va plătit prin foamete, că se incearcă decuplarea României de la țări cu care putem face afaceri bune.

  Evident că China nu e idealul nostru de țară, insă dacă te apuci să iti distrugi relațiile pe criterii vokiste corect politic mori de foame. America face business masiv cu Arabia Saudită , nici vorbă să rupă relațiile. Intelegeți? Numai Sighiartău si Vicol sunt fraierii capabili să distrugă respectul pe care China insă il mai are față de noi de pe vremuri.

  mi e greață de oportuniști din ăștia pe care scrie CIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE