Purtarea măștii a devenit o normă aproape peste tot în Europa, iar România nu face excepție, dar datele arată că acest comportament nu aduce cu sine o reducere a infecțiilor cu noul coronavirus, scrie jurnalistul Adrian Panaite pe profit.ro.
El arată că datele strânse în mai multe state arată că situația este inversă: cazurile au început să crească, nu să scadă.
Panaite citează, în acest sens, un studiu publicat de The Federalist din Statele Unite ale Americii, „care arată că măștile nu au prevenit cu nimic explozia raportărilor în statisticile noului coronavirus. Articolul care surprinde evoluția dinamicii cazurilor la milionul de locuitori în mai multe state arată că masca nu și-a îndeplinit scopul pentru care a fost promovată. Ea reprezintă doar un artefact al perioadei de panică de la începutul primăverii, dar și un impediment pentru întoarcerea societății la normal. În Germania, purtarea măștii pe scară largă a fost introdusă la sfârșitul lunii aprilie, când numărul de cazuri active era deja în declin, dar nu a oprit cu nimic creșterea pe noi vârfuri către toamnă, așa cum se vede pe graficul atașat”.
Panaite aduce ca exemplu în sprijinul său orașul Cluj-Napoca, acolo unde au existat unele dintre cele mai drastice măsuri privind purtarea măștii din România, iar în lunile septembrie și octombrie s-a raportat cel mai mare număr de infectări. Practic, cerința măștii nu preîntâmpină cu nimic o creștere explozivă a cazurilor, după cum o arată și evoluția din Franța, unde a fost depășit pragul celor 1.500 de cazuri la milionul de locuitori.
Citești și ajuți! Cumpără cartea: George Soros – puterea din umbră, de David Horowitz și Richard Poe, și vei contribui la susținerea siteului R3Media.
Jurnalistul citează și Centrul pentru medicină a Universității Oxford, care spune că măștile nu aveau un efect semnificativ nici în întreruperea gripei sezoniere, atât în ansamblul populației, cât și în rândul cadrelor medicale și ca urmare era de așteptat ca nici asupra epidemiei noului coronavirus să nu aibă rezultate deosebite.
Citești și ajuți! Cumpără cartea: Ghidul incorect politic –despre femei, sex și feminism, de Carrie Lukas și vei contribui la susținerea siteului R3Media.
Același jurnalist notează că „New England Journal of Medicine, cea mai veche publicație de profil din SUA, arată pe un studiu efectuat în rândul a 1.600 de cadre medicale că măștile au filtrat doar 3% din particulele expectorate și concluzia este că „purtarea măștii în afara centrelor medicale oferă prea puțină protecție – dacă oferă vreuna – față de infecții”.
Autorul încheie cu o întrebare: „Dacă oamenii nu ar mai purta măști, cât de repede am uita că este o epidemie pe undeva?”