miercuri, decembrie 6, 2023
ACTUALITATEItalia a devenit prima națiune care a interzis producția de carne artificială....

Italia a devenit prima națiune care a interzis producția de carne artificială. Făina de insecte și alte preparate, descrise drept amenințări pentru moștenirea culinară a țării

Italia a interzis producția de carne artificială. Scopul e acela de a-și proteja industria agricolă și cultura culinară tradițională, potrivit Financial Times.

Legea propusă de Guvernul Giorgia Meloni a primit aprobarea finală a parlamentului, joi. Făina de insecte și alte preparate artificiale au fost descrise drept o amenințare pentru moștenirea culinară a țării.

Ministrul Agriculturii Francesco Lollobrigida a numit legea o „măsură curajoasă cerută de cetățeni”. Aceasta „pune Italia în avangarda lumii”, a adăugat el.

„Suntem prima națiune care o interzice, cu tot respectul pentru multinaționalele care speră să obțină profituri monstruoase punând în pericol locurile de muncă și sănătatea cetățenilor”, a scris Lollobrigida într-o postare pe Facebook.

2 milioane de semnături în sprijinul legii

Coldiretti, una dintre cele mai mari asociații agricole din Italia, a militat în ultimul an pentru interzicerea cărnii cultivate. S-a spus despre ea că amenință viitorul fermelor italiene și pune în pericol lanțul alimentar al țării. Campania a obținut peste 2 milioane de semnături și sprijinul a 3.000 de guverne locale și regionale italiene.

„Suntem mândri că suntem prima țară care … blochează, ca măsură de precauție, vânzarea alimentelor produse în laboratoare ale căror efecte asupra sănătății cetățenilor consumatori sunt momentan necunoscute”, a scris, joi, Ettore Prandini, președintele Coldiretti, pe Facebook.

Afacerile agricole italiene s-au temut că cererea viitoare de carne cultivată, mai ales în rândul tinerilor italieni preocupați de consecințele asupra mediului ale consumului de carne ar putea duce la un dezastru pentru industria cărnii naturale.

Vasta industrie zootehnică din Italia a vândut în 2022 produse din carne de vită în valoare de 6,3 miliarde de euro, inclusiv friptură, și produse din carne de porc în valoare de 8,4 miliarde de euro, potrivit ISMEA, o agenție guvernamentală cu sediul la Roma care împrumută bani și oferă sprijin tehnic întreprinderilor agricole italiene.

Conform noii legi, companiilor și restaurantelor li se va interzice, de asemenea, să folosească cuvinte precum „friptură” sau „salam” pentru a descrie produsele pe bază de plante.

„Cuvinte precum „friptură de tofu” sau „prosciutto vegetal” …dezvăluie un fenomen nepotrivit de utilizare a etichetelor asociate în mod tradițional cu carnea pentru a vinde produse cu proteine vegetale”, se arată în proiectul de lege.

„Mâncarea sintetică reprezintă un mijloc periculos de distrugere a oricărei legături cu hrana naturală șipământul”, mai precizează proiectul.

Opoziția ecologistă, nemulțumită de decizie

Nu toți italienii au fost mulțumiți de decizie. Membrii micului partid libertarian italian de opoziție Più Europa au protestat cu pancarte în fața parlamentului. Ei l-au acuzat pe președintele Coldiretti de „cultivarea ignoranței” și au strigat „rușine, rușine”.

„Coldiretti … a denaturat această dezbatere pentru interesele lor economice directe”, a declarat Benedetto Della Vedova, președintele Più Europa.

Grupurile ecologiste și-au exprimat de asemenea consternarea față de interdicția italiană.

Francesca Gallelli de la grupul de advocacy bazat pe plante Good Food Institute Europe a declarat pentru Financial Times că această mișcare va împiedica lupta împotriva schimbărilor climatice. Carnea cultivată a permis oamenilor „să mănânce ceea ce le place” cu mai puține emisii, a spus ea. În timp ce s-au investit bani în acest sector în alte țări europene, Italia astăzi a „închis ușa acestor oportunități”.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

2 COMENTARII

  1. Activistii de mediu si ecologistii sunt excroci lipsiti de scrupule. Sa manance ei făina de insecte si gandaci de balegar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate