sâmbătă, septembrie 23, 2023
ACTUALITATEUrsula von der Leyen solicită statelor UE să primească o parte dintre...

Ursula von der Leyen solicită statelor UE să primească o parte dintre migranţii care ajung pe insula italiană Lampedusa. Giorgia Meloni acuză europenii de lipsă de solidaritate

Șefa Comisiei Europene (CE), Ursula von der Leyen, prezentă, duminică, pe insula Lampedusa, a făcut un apel la statele membre să primească voluntar o parte din migranţii debarcaţi în Italia.

Apelul a fost susținut și de premierul Italiei, Giorgia Meloni, care acuză partenerii europeni de lipsă de solidaritate cu Italia, care a primit aproape 130.000 de migranţi pe teritoriul său de la începutul anului.

Ursula von der Leyen și Giorgia Meloni au ajuns, duminică, pe insula Lampedusa, unde problema migranților pare scăpată de sub control. La începutul săptămânii trecute, în doar 3 zile, pe insula au ajuns, conform datelor ONU, peste 8.500 de persoane, mai mult decât întreaga populaţie din Lampedusa.

Planul propus de Ursula von der Leyen

După ce a vizitat, împreună cu premierul italian Giorgia Meloni, centrul de primire a migranţilor de pe insula, Ursula Von der Leyen a detaliat un plan de ajutor în zece puncte menit să gestioneze situaţia actuală, să îi distribuie pe solicitanţi de azil între ţările europene şi să prevină reapariţia sosirilor în masă care pun o mare presiune asupra capacităţilor logistice şi administrative ale peninsulei, notează agenția AFP, citată de Agepres.

Bruxelles-ul intenţionează mai întâi să intensifice asistenţa acordată Italiei de către Agenţia pentru Azil a Uniunii Europene şi Agenţia Europeană pentru Poliţia de Frontieră şi Garda de Coastă, Frontex, pentru a asigura înregistrarea migranţilor, amprentarea şi interviurile.

Comisia doreşte să faciliteze transferul persoanelor care sosesc în Lampedusa,care sunt de obicei transportate cu barca în Sicilia sau pe continent, inclusiv în alte ţări europene.

„Imigraţia ilegală este o provocare europeană care are nevoie de un răspuns european. Îndemnăm alte state membre să folosească mecanismul voluntar de solidaritate”, a declarat Ursula Von der Leyen, într-un briefing de presă susținut pe insula Lampedusa.

Planul prevede, de asemenea, îmbunătăţirea dialogului cu principalele ţări de emigrare de pe această rută în vederea returnării cetăţenilor lor care nu îndeplinesc condiţiile de azil, în special Guineea, Coasta de Fildeş, Senegal şi Burkina Faso.

Este menţionată, totodată, nevoia unor acorduri cu ţările de origine şi de tranzit pentru a reduce numărul de plecări, în special Tunisia, de unde se îmbarcă marea majoritate a persoanelor care sosesc în Lampedusa.

Peste 127.000 de migranţi au debarcat pe ţărmurile italiene de la începutul anului, aproape dublu faţă de aceeaşi perioadă din 2022. Situată la mai puţin de 150 km de coasta tunisiană, Lampedusa este unul dintre primele puncte de escală pentru migranţii care traversează Marea Mediterană pentru a ajunge în Europa.

Meloni este acuzată deja că este o „dezamăgire”, după ce toată retorica sa privind stoparea migrației nu s-a transpus în rezultate.

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

CITEȘTE MAI MULT

5 COMENTARII

 1. conducerea UE nu vrea niciodata sa atace cauza, ci sa trateze efectul, si inca cu aspririna. De ce nu cere solidaritate si in apararea frontierelor, ci mereu se cere doar redistribuirea? In loc sa trimitem soldati in afganistan sa moara acolo pentru o cauza care nu e a noastra, mai bine trimitem in granitele UE, unde ne afecteaza direct
  Dar planul e de colonizare a Europei cu africani si asiatici.

 2. Sai ia Ursula acasa, nu ea ia adus? Solidaritatea UE cu europenii mai exista? Sau Pot ursulele astea sa rezolve si ele ceva in viata lor de “demnitar”? UE devine un coshmar ptr contribuabilii cinstiti mai ales cand e condusa cu nulitati precum ursulele

 3. SOLUȚIA NU ESTE REDISTRIBUIREA.

  UE a eșuat in apărarea frontierelor – chiar a mințit și a incălcat propriile programe se securizare frontalieră gen Schengen si Frontex. Adică ne cer să băgăm miliarde in aparate și apoi lasă sute de mii de migranți să invadeze Europa ilegal, apoi le regularizează situația.

  Italia a eșuat in apărarea frontierelor – Meloni nu are dreptul să ne acuze de lipsă de solidaritate, dacă nu știe să inchidă țara sa nu o lasă Ursula, să isi dea demisia.

  situația e gravă, migrația ilegală vine cu mii de infractori care au făcut să explodeze infracționalitatea europeană .

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

37,000FaniÎmi place

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate