sâmbătă, februarie 24, 2024
ACTUALITATEPreședintele Academiei, Ioan-Aurel Pop, despre motivele pentru care unii-l contestă pe Eminescu:...

Președintele Academiei, Ioan-Aurel Pop, despre motivele pentru care unii-l contestă pe Eminescu: A iubit prea mult națiunea română și nu a respectat standardele europene actuale referitoare la străini

Președintele Academiei Române, profesorul Ioan-Aurel Pop, a spus în discursul de Ziua Culturii Naționale, că unii dintre contestatarii lui Eminescu îi reproșează marelui poet și ziarist că „a iubit prea mult națiunea română” și că „nu a respectat standardele actuale europene referitoare la străini”.

Istoricul și academicianul a mai afirmat că „spiritul neomarxismului, al „progresismului”, al deconstructivismului și globalismului” unii ar vrea să dispară națiunile și popoarele, precum și meritocrația.

„Firește, sunt unii porniți pe polemici chiar și de Ziua Culturii Naționale. De ce să fie națională? Să fie națională ziua („Ziua Națională a Culturii”) ori să fie națională cultura („Ziua Culturii Naționale”)? De ce să fie Eminescu, fiindcă el a iubit prea mult națiunea română și nu a respectat standardele europene actuale referitoare la străini?

Sau, dincolo de întrebări, unii cred că ar fi mai bine, în spiritul neomarxismului, al „progresismului”, al deconstructivismului și globalismului, să radiem orice referire la națiune și la Eminescu, să ne topim cu toții într-o masă informă, să ne ignorăm antecesorii și creațiile lor, imitând „corectitudinea politică”, inventată tocmai că să arunce în neant experiența istorică a popoarelor, să înlocuiască criteriul meritului cu felurite discriminări nocive. Dar vă propun ca astăzi să uităm aceste nefericite derapaje și să ne cufundăm pentru o clipă în lumea acelor „poeți ce-au scris o limbă ca un fagure de miere” și să privim „zilele de-aur a scripturelor române”. ”, a menționat domnia sa.

Discursul integral al președintelui Academiei Române, ocazionat de Ziua Culturii Naționale, este aici.

spot_img

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE