sâmbătă, mai 18, 2024
OPINIICare-i legătura dintre primul copil născut în România și Consiliul Economic și...

Care-i legătura dintre primul copil născut în România și Consiliul Economic și Social

Conform Digi 24, Radio Europa Liberă, Știrilor Pro TV și multor altora, primul copil născut în România în 2021 a fost o fetiță, a cărei mamă avea 15 ani. Cele trei surse, aici, aici și aici.

Toată lumea știe asta, nu? Da, doar că în realitate nu este așa. Primul copil din România nu a fost născut de o mamă de 15 ani. Primul copil născut în România este un băiețel din județul Vaslui, născut de o mamă majoră. Și asta o spune Libertatea, nu eu.

„Primul copil născut în România, în 2021, al unei mame minore” este o știre falsă. Un fake-news cum ar zice deontologii. Totul a pornit de la o știre a Agerpres, în care am fost anunțați că primul copil născut în 2021 din județul Botoșani are o mamă minoră (Sursa: 01 ianuarie 11:16).

La ora 11:41, însă, Digi24 ne anunță că „O adolescentă de 15 ani a devenit mamă de Revelion. Fetița ei, primul copil născut în 2021”. Citind știrea, nu mai găsim nicăieri menționat faptul că este primul din Botoșani, nu mai găsim nici măcar cuvântul Botoșani. În schimb, găsim la final următorul paragraf: „Un studiu Eurostat arată că România e pe primul loc în Europa în ceea ce privește rata nașterilor în rândul minorelor. 12,3% este rata la nivel național, în timp ce media europeană e de 4%.”

La 11:50, Știrile ProTV rostogolesc mai rău minciuna: Primul copil născut în România în 2021. Mama sa are doar 15 ani.

Apoi, trei ore mai târziu, știripesurse preia integral „știrea” scrisă de A.A. pe Digi24.ro și totul a devenit istorie, infografice și lamentări pe facebook: „iată ce se întâmplă dacă n-avem educație sexuală în școli”.

„Ce contează că n-a fost primul copil din 2021 și a fost al doilea?”, veți întreba. Păi contează. E mai mult ca sigur că și în anii trecuți au fost mame minore care au dat naștere la copii în primele ore ale noului an. Dar impactul emoțional la aflarea că o mamă minoră a dat naștere primului copil din an este uriaș. Reacția aproape instantanee este: „Băi, dar chiar așa de multe mame minore avem? Poate au dreptate ăștia cu educația sexuală”. Digi24 și Știrile Pro TV sunt printre cele mai urmărite siteuri de știri din România, aproape toată lumea crede și nu cercetează ce se difuzează acolo.

Și ce se întâmplă peste trei zile de la rostogolirea știrii false? Aflăm că doamna Adriana Radu, întâmplător una dintre primele realizatoare de programe de educație sexuală în școli, este numită în Consiliul Economic și Social (CES), la presiunile USR, după ce fostul premier interimar Nicolae Ciucă (cinste lui!) o dăduse afară de-acolo. Ce mare scofală, CES doar dă avize pe toate legile…

Sunt absolut convins că ceea ce a făcut Digi24 nu a fost o eroare, ci a fost o manipulare programată a realității, pentru a servi cauzei ideologice pe care o susține conducerea siteului respectivei instituții. Șefa de la digi24.ro este o susținătoare fanatică a ideilor progresiste și radicale pe care le promovează și doamna Adrian Radu, de la „Sexul vs Barza”. De asta se poate convinge oricine accesând siteul personal al domniei sale, aici.

Nimeni însă nu se va plânge de acest fake news, nimeni nu va fi înfierat. Doar se știe: presa care a luat 40 de milioane de euro să ne informeze despre pandemie nu minte. Conservatorii, oameni răi, doar ei mint.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE