duminică, iulie 21, 2024
ȘTIRIInițiativa legislativă care interzice plata salariilor cu cash este sprijinită de BĂNCI...

Inițiativa legislativă care interzice plata salariilor cu cash este sprijinită de BĂNCI și de MASTERCARD. Serviciile și ministerele de forță sunt EXCEPTATE de la prevederile legii / Băncile vor avea acces la bazele de date ale MAI

Proiectul de lege prin care se urmărește eliminarea numerarului din plata salariilor, precum și obligativitatea comercianților de a avea cel puțin un instrument de plată electronic, a primit raport de admitere în comisii, scrie Profit.ro.

Sursa citată precizează că în lege a fost introdusă o excepție de la lege pentru salariații din sectorul de apărare națională, ordine publică și siguranță națională (Armată, Jandarmerie, Poliție, SRI și SIE).

În schimb, persoanele cu venituri mici, precum cei care încasează net, puțin peste 2400 de lei, nu vor fi exceptați de la prevederile legii. Deputatul USR, Claudiu Năsui, a spus că legea îi tratează ca infractori pe majoritatea românilor, deși mai puțin de 1% comit infracțiuni economice.

„”Partea aceea cu obligativitatea plății salariului pe card, unde iarăși se face același amalgam că toți românii sunt niște infractori, deși noi știm că sunt undeva la mai puțin de 1% din ei care fac nefăcute, acum vrem să reglementăm și să impunem o regulă pentru un domeniu întreg doar pentru câteva cazuri. Nu mi-e clar cum obligativitatea plății salariului pe card combate munca la negru. Cineva care plătește pe cineva la negru poate în continuare foarte bine să folosească cash-ul pentru a plăti diferența la negru, e partea aceea de muncă la gri”, spune Năsui. Ilie-Alin Colesa, deputat AUR, a acuzat inițiatorul că vrea, de fapt, să excludă financiar o parte din populație, dat fiind faptul că nu toată lumea are în preajmă unități bancare. Problema accesului la o sursă de retragere a banilor nu a fost rezolvată de proiectul de lege. Opțiunea de cashback de la comercianți, care ar fi putut oferi numerar în zonele rurale, a rămas tot la nivel de opțiune (deși în forma de la Senat se instituia o obligație, la care s-a renunțat însă). ”Odată ce există un drept, nu văd de ce ar exista o obligativitate. Nu înseamnă în niciun caz educație. Mi se pare extrem de gravă această încălcare a libertății prin obligativitatea utilizării unui cont bancar. Aș vrea să fac un amendament prin care cuvântul incluziune să fie înlocuit prin excluziune”, spune deputatul AUR, al cărui amendament în acest sens a picat la vot. Victor Ilie, deputat USR, a inițiat un amendament prin care angajatorii să poată opta pentru plata salariilor în limita a 4.000 de lei pentru fiecare salariat, însă acesta a picat la vot.

Reprezentantul MasterCard, unul dintre cei doi mari procesatori de carduri, a arătat că susține proiectul de lege și că nu este de acord cu modificarea propusă de Ilie.

Băncile vor avea acces la bazele de date ale MAI

Proiectul mai obligă și persoanele fizice și juridice, inclusiv persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale și cele familiale, să aibă un mijloc de plată fără numerar. Până acum erau obligate să aibă POS firmele cu vânzări de peste 50.000 de lei. Pentru instituțiile publice și autoritățile locale este inclusă obligația de a oferi un nou mijloc de plată pe lângă casierie. Autoritățile vor putea opta și să închidă casieriile, dacă doresc. „Chestia asta îi forțează oarecum pe toți să se digitalizeze”,a admins George Tuță, inițiatorul legii.

Băncile vor căpăta acces gratuit la bazele de date ale Ministerului de Interne pentru a verifica identitatea persoanelor care solicită deschiderea unor conturi cu servicii de bază, măsură justificată ca necesară pentru a reduce fraudele. De altfel, Băncile susține in corpore această lege, ceea ce confirmă faptul că vor fi principalii săi beneficiari.

Reamintim că R3media este publicația care a atras, pentru prima dată, atenția asupra acestei legi și a efectelor sale liberticide.

Inițiatorul legii, George Tuță, este fost ofițer SRI.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

1 COMENTARIU

 1. Se interzic plățile/încasările fragmentate de la o persoană fizică pentru operațiuni în numerar cu o valoare mai mare de 10.000 lei/persoană. Tranzacțiile între persoane fizice vor fi plafonate la 50.000 lei/tranzacție.

  ioana petrescu, fosta ministra a lu ciolosh:
  “noi am limitat la 10.000 de lei plata cu bani…..asta e viitorul”

  -e fals profet,
  e tarfa Babilonului si pupila lu Morty jidovu din Harvard,asupritoarea babutzelor care vand marar nefiscalizat,
  loveste Doamne!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE