ACTUALITATEIernile cu zăpadă din Bucureștiul de altădată

Iernile cu zăpadă din Bucureștiul de altădată

Plimbările la bulevard cu sănii trase de cai, ciorba de potroace de la Obor sau magazinele de jucării de pe Calea Victoriei, despre toate câte s-au întâmplat în iernile din Bucureștiul interbelic povestește fostul locotenent Traian Demetrescu într-un interviu realizat de Octavian Silivrestru și publicat de Rador.

„Era un obicei: plimbarea pe Corso, aşa se numea, cum e la Cluj, Corso. Seara, dacă ieşeai pe Bulevard, de la Calea Victoriei până jos, bulevardul care trece pe lângă Agenţia de Turism Brezoianu, între Brezoianu şi Calea Victoriei era Corso. La ora 18:00 lumea se ducea şi se întorcea, se ducea, se întorcea, până pe la 21:00.

Da, pe Bulevardul Elisabeta… Aşa era obiceiul. Şi eu ieşeam. Şi ţin minte că îmi îngheţau picioarele de nu le mai simţeam iarna. Nu mai spun că aicea unde e Romarta Copiilor era un magazin mare care, de Crăciun, era plin numai de jucării, moşi Crăciun, chestii de-astea, dar era foarte frumos.

Erau ierni, nu ca astea, erau ierni cu zăpadă. Plus de asta, mai era şi altceva: pe vremea aia erau şi sănii cu cai, dar sănii de-alea cum se văd prin filme, cu [bară] ondulată, aicea unde stătea birjarul era [o banchetă]… era el cu şapcă şi cu o manta de catifea şi cu brâu. Iar de la cai până la el era o plasă, ca zăpada să nu poată să o arunce în ochii [călătorilor]. Te plimbai pe bulevard cu sania. Şi ţin minte […] unii care aveau sănii mici se înşiaru unul după altul şi mergeau cu un tren de vreo 30-40 metri, un rând de săniuţe una după alta, se plimbau aşa.

Ce mai era? De exemplu, era o plăcere să te plimbi la Şosea cu trăsura. Mă urcam în Piaţa Victoriei şi mă duceam pe Kiseleff, pe unde e Arcul de Triumf şi te plimbai, aşa era obiceiul pe vremea aia. […] Sau dacă, de exemplu, ai făcut o petrecere… că aşa se făcea pe vremuri, adică eu ştiu că aşa se obişnuia, ieşeai dimineaţa din local şi atuncea te duceai în gura Oborului să mănânci o ciorbă de potroace ca să te dregi. Aşa făceam, acolo, în gura Oborului unde e magazinul ăsta Bucur-Obor era o cârciumioară, nu era local mare, o cârciumioară. Te duceai să te dregi, mâncai o ciorbă de potroace sau o ciorbă de burtă, gata! […] Oamenii erau alţii, să ştiţi! Era altfel, pentru că puteai să te întorci noaptea la ora 3 acasă, nu-ţi era teamă că te atacă cineva sau nu ştiu ce. […]

Magazine deosebite erau pe Victoriei, Dragomir Niculescu. Dragomir Niculescu era un magazin unde găseai de toate, acolo pe colţ. Iar de pe strada aia, fostă Regală, era altă intrare, acolo se bea numai bere şi beau berea Schwaben Brau care e bere neagră, amară, erau oameni care special numai de asta [veneau], că asta e adevărata bere, amară. Iar pe partea astălaltă intrai în magazine. Eu ţin minte că de Crăciun mă duceam şi comandam un curcan făcut gata, îi puneam numai nişte cartofi, o salată, ceva – şi venea băiatul [cu ea] acasă. Eu, ca militar, n-aveam voie să am în mână niciun pacheţel, aşa era pe vremea aia”, relata fostul locotenent Traian Demetrescu într-un interviu realizat de Octavian Silivrestru în anul 2000 și publicat de Rador.

 

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu-mi „editează” ideile și materialele publicate. Sunt un om liber. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumesc.

Mihai Șomănescu
Publisher R3media

Cele mai populaR3 articole

Articole R3laționate

IMPORTANT

Fiți LEI pentru R3: Am strâns 12.851 de lei din 45.000,...

Dragi prieteni, aici o să vă țin la curent cu campania de donații pe care am început-o pe 1 iulie 2021 și care se termină...