Dacă pentru majoritatea funcțiilor publice din România sunt necesare studii superioare, acestea nu mai sunt obligatorii în cazul demnitarilor publici.
Pornind de la cazul lui Andi Manciu, șeful Grupului de Comunicare Strategică, despre care presa a dezvăluit că nu și-a finalizat studiile superioare, am încercat să punem cap la cap informațiile legate de angajările în structurile guvernamentale.
În mod firesc, era de așteptat ca Andi Manciu să demisioneze din funcția deținută în cadrul Guvernului României, imediat ce în presă a apărut informația că nu deține diploma de licență.
„Nu este nicio ilegalitate că nu are licența terminată”
Însă, în apărarea sa, la câteva zile după dezvăluirea din presă, a sărit premierul României, spunând că știa că Andi Manciu nu are licența. Premierul Ludovic Orban a subliniat însă că Manciu nici nu era obligat să aibă diploma de licență pentru a avea voie să exercite atribuții de consilier pe comunicare.
„A recunoscut lucrul ăsta încă de la angajare (că nu are diploma de licenţă – n.r.). Nu are obligaţia legală de a avea licenţă. Nimeni nu a zis că Andi Manciu are licenţa luată. Bineînţeles că am ştiut că nu are licenţa luată. Lucrez cu Andi Manciu de foarte mult timp (…) Deci nu e nicio minciună, nu e nicio ilegalitate faptul că există un consilier care se ocupă de comunicare care nu are licenţa terminată”, a spus premierul Orban, scrie G4Media.
Se poate acest lucru? Se pare că da.
Pentru a afla mai multe informații, R3Media a transmis o solicitare de presă Biroului de Presă al Guvernului, însă până la ora transmiterii acestei știri nu am primit răspuns.
Potrivit informațiilor disponibile pe site-ul Guvernului, Andi Manciu a fost numit în funcția de consilier de stat, la Cancelaria Primului Ministru.
Andi Manciu are rang de demnitar, el nu este funcționar public. În cazul funcționarilor publici, pentru exercitarea atribuțiilor de coordonare sunt obligatorii studiile superioare. Nu și pentru demnitarii publici.
„Sunteți demnitar, conform legii nu aveți nevoie de niciun fel de studii”.
Marian Murguleţ, Secretar de stat pentru Tehnologia Informației la nivelul întregii Administrații Publice Centrale, a confirmat această informație pentru Financial Inteligence.
„În prima zi la Guvern, ca demnitar, numit secretar de stat în 11 iulie 2019, am ajuns la birou și evident prima întâlnire pe care am avut-o a fost cu directorul de pe vremea aceea de la resurse umane, un tip smart și glumeț, cred că se numea Teodorescu. Prima întrebare pe care i-am pus-o a fost care sunt actele de studii pe care trebuie să le aduc pentru angajare.
Omul mi-a răspuns foarte serios: “Copia după cartea de identitate, domnule secretar de stat. Dar la dvs este ok, că deja o avem atașată la CV”. Foarte mirat, îi spun: „Bun, dar cum se poate așa ceva? Totuși, la nivelul acesta, nu îmi cereţi măcar o diplomă de licență?”
Omul mi-a replicat: „Nici diplomă de BAC nu ne trebuie. Sunteți demnitar și, conform legii, nu aveți nevoie de niciun fel de studii, nici măcar de bacalaureat”, a relatat Marian Murguleț.
Concluzia e simplă. Oricine are norocul să fie numit politic într-o funcție de demnitar public nu trebuie să se îngrijoreze cu privire la diplomele de studii. Este suficient să meargă la angajare doar cu o copie după buletin.