RECOMANDĂRIGuvernul ungar a cumpărat cel mai vechi hotel din inima Clujului, monument...

Guvernul ungar a cumpărat cel mai vechi hotel din inima Clujului, monument istoric vechi de peste un secol. Statul român nu și-a exprimat dreptul de preemțiune

Guvernul ungar a achiziționat prin intermediul Fundației Sapientia hotelul Melody din Cluj, monument istoric datând din secolul al XIX, în această locație urmând să se desfășoare cursuri de dansuri populare, anunță Actual de Cluj.

Potrivit Ziarului Făclia, prețul propus de proprietarii hotelului în oferta făcută statului român în vederea exercitării dreptului de preemțiune a fost 5.697.000 euro. Această sumă a fost prezentată atât la Direcția de Cultură Cluj cât și la Primăria Cluj-Napoca, respectiv Consiliul Județean Cluj.

„Cum niciuna dintre cele trei instituții nu a dorit să-și exercite dreptul de preemțiune și să cumpere hotelul, tranzacția a fost făcută între moștenitorii fostului proprietar Marius Trif și Fundația Sapienția. Mai mult ca sigur, după parcurgerea procedurii privind preemțiunea, prețul a rămas neschimbat”, scrie Ziarul Făclia.

O altă clădire cumpărată de Fundația Sapienția în Cluj-Napoca pentru universitatea cu același nume este fostul sediul al Băncii Bankcoop din Piața Matei Corvin, în care ar fi locuit principele Transilvaniei, Ştefan Bocskai. Tranzacția a fost făcută în 2002 iar Fundația Sapienția a plătit atunci nu mai putin de un milion de dolari omului de afaceri Paszkany Zoltan.

Hotelul Melody din Cluj a fost construit în secolul al XIX-lea, fiind prima instituție financiară locală, ulterior fiind transformată în hotel. Destinația clădirii a fost schimbată în 1920 când Asociația Socială a Maicilor a deschis aici un stabiliment în care lucrau doar femei.

Transformată imediat după naționalizare (1949) în cămin studențesc, asemenea Hotelului New York aflat în colțul dinspre strada Napoca al Pieței Unirii, clădirea a redevenit hotel în anii ‘60, când la colțul de la baza turnului s-a deschis pasajul pentru pietoni, astfel încât să se faciliteze trecerea unui număr mai mare de oameni, zona fiind intens circulată.

 

Sursa foto: clujwebstory.ro

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu-mi „editează” ideile și materialele publicate. Sunt un om liber. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumesc.

Mihai Șomănescu
Publisher R3media

Cele mai populaR3 articole

Articole R3laționate

IMPORTANT

Fiți LEI pentru R3: Am strâns 12.851 de lei din 45.000,...

Dragi prieteni, aici o să vă țin la curent cu campania de donații pe care am început-o pe 1 iulie 2021 și care se termină...