ACTUALITATEGuvernul PNL - USR - UDMR și-a asumat în PNRR că România...

Guvernul PNL – USR – UDMR și-a asumat în PNRR că România va renunța la încălzirea cu lemne, aruncând jumătate din gospodăriile din România în frig și sărăcie

Guvernul PNL-USR-UDMR s-a angajat față de autoritățile europene, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) evaluat pozitiv luni de Bruxelles, să pună în vigoare, până cel târziu în ultimul trimestru din 2023, un cadru legislativ de decarbonizare a sectorului de încălzire și răcire, care să include măsuri de diversificare a mixului energetic prin renunțarea la lemn ca sursă de combustibil în acest sector, scrie Profit.ro.

Decizia va afecta grav cetățenii, deoarece circa jumătate dintre gospodăriile din România se încălzesc cu sobe alimentate cu lemne, procentul ajungând la peste 80% în mediul rural.

„Astfel, statul român și-a asumat ca țintă, pânâ în T4 2023, intrarea în vigoare a unui cadru legislativ cu măsuri de decarbonare a sectorului de încălzire și răcire. “Reforma va: i) clarifica cadrul de responsabilități între autoritățile centrale și locale pentru administrarea sectorului de încălzire și răcire și va extinde aplicarea Legii guvernanței corporative la operatorii de termoficare centralizată; ii) include o revizuire a legislației de asigurare a sustenabilității și trasabilității biomasei, pentru a preveni orice impact negativ al utilizării bioenergiei asupra biodiversității și a pădurilor; iii) diversifica mixul energetic în încălzire și răcire prin renunțarea la biomasa forestieră (diversify the energy mix in heating and cooling away from forest biomass – în original, n.r.); crește rolul prosumatorilor în producția de energie regenerabilă, inclusiv prin compensare cantitativă”, prevede PNRR.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Ghidul incorect politic – Despre încălzirea globală și ecologism, de Christopher C. Horner, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

„Reforma: (…) va asigura durabilitatea și trasabilitatea biomasei pentru a preveni orice impact negativ al utilizării bioenergiei asupra biodiversității și pădurilor și pentru a diversifica mixul energetic pentru încălzire și răcire, utilizând alte materii prime decât biomasa forestieră. (…) Reforma (…) va diversifica mixul energetic în sectorul încălzirii și răcirii, reducând componenta de biomasă forestieră”, este formularea din varianta în limba română a PNRR. Cu privire la prosumatori, scopul este încurajarea proprietarilor de apartamente în blocuri și a asociațiilor acestora să își instaleze sisteme de producție de energie solară sau chiar eoliană, prin stimulente financiare și prin simplificarea procedurilor de racordare. Același document stipulează că România trebuie să adopte până în trimestrul III al anului viitor o nouă Strategie Forestieră Națională, care să stabilească “criterii de sustenabilitate pentru utilizarea energetică a biomasei forestiere”. La capitolul de investiții, PNRR prevede dezvoltarea de centrale în cogenerare pe gaze flexibile și de înaltă eficiență pentru alimentarea sistemelor centralizate municipale de termoficare, pentru “decarbonarea profundă (deep decarbonisation – în original, n.r.)” a acestui sector. Statul s-a angajat ca, până în T2 2022, să asigure semnarea de contracte de construire sau retehnologizare de astfel de centrale, astfel ca, până în T2 2026, să fie puse în funcțiune unități în cogenerare pentru încălzire centralizată cu putere instalată totală de cel puțin 300 MW, care să înlocuiască capacități pe cărbune sau petrol cu putere similară, cu emisii de carbon semnificativ mai mari. Cel mai important element al componentei Energie a PNRR a rămas angajamentul României de adopta, până la jumătatea anului viitor, o lege de eliminare treptată a cărbunelui din sistemul energetic național, până în 2032. Astfel, până în 2032 trebuie scoase din funcțiune capacități pe cărbune de 4.590 MW, din care 3.780 MW până la finalul lui 2025”, scrie Profit.ro.

Toate acestea în condițiile în care cărbunele a fost principala sursă de producerea a energiei electrice în România, duminică, 19 septembrie.

Articolul integral poate fi consultat aici.

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu ne „editează” ideile și materialele publicate. Suntem oameni liberi. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumim!

Redacția R3media

Dacă dorești să fii alături de noi, urmărește-ne pe Google News, Telegram, Facebook sau Twitter. Sau poți să te abonezi, gratuit, la Newsletter.

Înscrie-te la newsletterul R3Media

Te rog așteaptă puțin

Mulțumim! Bine-ai venit în comunitatea noastră

1 COMENTARIU

  1. De ce vă mirați ? Atâta timp cât jaful păsurilor din Romania este făcut prin intermediul UDMR-ului care este permanent și indispensabil în cualițiile politice de guvernare de ce vă mirați de apariția unei asemene aberație antipopulară ??

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

[gs-fb-comments]

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate

IMPORTANT

O chemaR3 la susținere

Dragi prieteni, după patru luni de pauză, revenim la voi pentru a sprijini efortul nostru. Dacă doriți să ne ajutați luna aceasta, o puteți face...