Guvernul condus de Nicolae Ciucă a aprobat miercuri memorandumul privind admiterea la tranzacţionare la Bursa de Valori Bucureşti a acţiunilor Societăţii Naţionale a Sării (Salrom) printr-o ofertă publică iniţială de vânzare derulată de către Fondul Proprietatea, acţionar minoritar care deţine 49% din acţiuni.
Salrom este singurul producător de sare din România şi are aproximativ 1.500 de angajaţi. Listarea nu este de natură să afecteze participaţia statului român, care,va continua să deţină 51% din capitalul social al companiei, informează un comunicat.
Prin aprobarea acestui memorandum, se încep demersurile pentru listarea la Bursă a acţiunilor Salrom. Acest demers este unul pozitiv, contribuind la creşterea vizibilităţii pentru companie şi calităţii guvernanţei corporative pentru companie. Mai mult, va exista o transparenţă şi un interes din partea acţionarilor de a investi şi de a dezvolta Salromul. Investiţiile nu se fac numai din surse proprii, ci şi prin atragerea unor fonduri, fie ca vorbim de fonduri europene sau de atragerea unor fonduri prin instrumente financiare”, a precizat Florin Spătaru, ministrul Economiei.
Citești și ajuți! Cumpără cartea: Ghidul incorect politic – Despre încălzirea globală și ecologism, de Christopher C. Horner, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.
Listarea la Bursă va aduce o serie de beneficii pentru companie, printre care se numără un nivel de încredere mai ridicat în legătură cu activităţile desfăşurate şi, în consecinţă, un risc comercial sau de credit mai redus; flexibilitate sporită prin finanţarea planului de dezvoltare utilizând mecanismele pieţei de capital; creşterea substanţială a vizibilităţii societăţii şi calităţii guvernanţei corporative.
De asemenea, obţinerea unei evaluări de piaţă a societăţii şi finanţarea planului de dezvoltare prin mecanismele pieţei de capital reprezintă avantaje ca urmare a tranzacţionării Salrom, precizează Ministerul Economiei.
Societatea Naţională a Sării, înfiinţată prin Hotărârea de Guvern nr. 767/1997, îşi desfăşoară activitatea prin 7 sucursale, iar activitatea principală constă în extracţia sării şi a altor produse nemetalifere, precum şi furnizarea de servicii turistice şi de agrement. Statul român, prin Ministerul Economiei, deţine în prezent 51% din participaţie, restul de 49% fiind deţinut de Fondul Proprietatea (deținut de americani), care îţi doreşte să iasă din acţionariatul Salrom.
AUR avertizase de anul trecut că se urmărește înstrăinarea companiei
Anul trecut, partidul AUR afirmase că Guvernul de la acea vreme, condus de Florin Cîțu, urmărește înstrăinarea companiei.
„Obiectivul concret al întregii operațiuni este diminuarea performanțelor economice ale Salrom SA în așa fel încât la listarea pe bursă prețul acțiunilor să fie cât mai mic, iar statul român să piardă de facto controlul actualei sale participații majoritare”, a declarat atunci deputatul George Simion, președinte AUR.
„Programatic, Alianța pentru Unirea Românilor este pentru o economie de piață liberă. Ne-am asumat, în același timp, și misiunea de a proteja și promova exploatarea sustenabilă a resurselor naționale. Or, constatăm că prin manevre de genul celor de la Societatea Națională a Sării, Salrom SA, în România continuă, pas cu pas, jefuirea avuției naționale”, a precizat senatorul Claudiu Târziu, șeful grupului senatorilor AUR.
trebuie instrainata:
sa-si cumpere fiecare satana,
de pe bursa,
o particica la fabrica mortii,
la fabrica bolii
(sau puteti cumpara “sade din himalaya”
“produsa in russia”,
tot cu iod adaugat, intrbati la mega-magazinul monopol pe taxa de shantaj)
“sare iodata”
da, e in apanajul genocidului mondial!