Guvernul Ciolacu a pus în dezbatere publică un proiect de ordonanță de urgență care afectează microîntreprinderile, deținute într-o măsură covârșitoare de către întreprinzători români.
Denumită „ordonanța trenuleț”, din cauza multitudinii de domenii pe care le abordează, actul normativ al executivului reduce numărul de microîntreprinderi la care o persoană poate deține 25% titluri de participare direct sau indirect, la unul, de la trei cât sunt acum.
Consultantul fiscal Cornel Grama atrage atenția că acest proiect afectează și viața personală a cetățenilor, prin menționarea „persoanelor afiliate”.
„(4) În aplicarea prevederilor alin. (1) lit. h), asociații/acționarii persoanei juridice române care dețin, în mod direct sau indirect, peste 25% din valoarea/numărul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot, atât la persoana juridică română analizată, cât și la alte persoane juridice române care îndeplinesc condițiile pentru sistemul de impunere pe veniturile microîntreprinderilor, trebuie să stabilească, până la data de 31 martie inclusiv a anului fiscal următor o singură persoană juridică română care aplică prevederile prezentului titlu. ”
“Dacă am considera deținerea indirectă prin persoane afiliate, atunci vreau să vă zic să nu vă căsătoriți cu o parteneră / un partener care are o microîntreprindere că vă strică afacerea”, spune el.
„Va trebui să treceți la impozit pe profit, așa că mai bine stați așa (necăsătoriți n.r.) ca să râmâneți amândoi cu microîntreprinderile. Să vă orientați spre parteneri posesori de firme plătitoare de impozit pe profit”, a spus el, citat de Hotnews.
În expunerea de motive a acestei OUG, spune Grama, vedem că la afiliați se referă la deținere indirectă:
“Impozitul pe veniturile microîntreprinderilor
1. Condiția de deținere de către asociați/acționari a trei microîntreprinderi
Potrivit reglementărilor în vigoare, la încadrarea în categoria fiscală de microîntreprindere, condiția de deținere a trei microîntreprinderi se verifică din perspectiva deținerii directe, atât la exercitarea/menținerea opțiunii, cât și pe parcursul anului fiscal.
Prin urmare, sunt situații în care procentul de deținere de 25%, aparent nu este atins, dar, în fapt, ÎN MOD INDIRECT, PRIN PERSOANELE AFILIATE PROCENTUL POATE FI DEPĂȘIT. ”
Se impune, astfel, întărirea regulilor de combatere a acestor situații prin extinderea verificării deținerii și la deținerea indirectă, pe de o parte, și reducerea numărului de microîntreprinderi deținute de un acționar/ASOCIAT AFILIAT, pentru aplicarea acestui sistem de impozitare, pe de altă parte ”
Persoanele care desfășoară activități independente nu mai pot direcționa 3,5% către ONG-uri
Pe lângă alte măsuri, Guvernul mai lovește și-n activitatea organizațiilor non-guvernamentale.
Astfel, de la 1 ianuarie 2024, contribuabilii nu mai pot dispune asupra destinației unei sume reprezentând până la 3,5% din impozitul pe venit datorat pentru susținerea entităților nonprofit care se înființează și funcționează în condițiile legii și a unităților de cult, precum și pentru acordarea de burse private, conform legii, în cazul în care obțin venituri din România sau din străinătate, din activități independente/activități agricole, din drepturi de proprietate intelectuală, din cedarea folosinței bunurilor, din pensii.
În cazul contribuabililor care realizează venituri din activități independente/activități agricole, din drepturi de proprietate intelectuală, din cedarea folosinței bunurilor, precum și venituri din pensii, se menține dreptul de a redirecționa această sumă din impozitul pe venit aferent veniturilor realizate în anul 2023.
Se reduce și plafonul pentru angajați și sălile de sport
Tot la capitolul măsuri restrictive, Guvernul Ciolacu vrea ca angajatorii să ofere angajaților abonamente la sălile de fitness în plafonul deductibil de 33% în limita a 100 euro/an, în loc de 400 euro.
Se propune abrogarea prevederilor potrivit cărora sumele acordate angajaţilor care desfăşoară activităţi în regim de telemuncă, în limita unui plafon lunar de 400 lei corespunzător numărului de zile din luna în care persoana fizică desfăşoară activitate.
Așa cum am anunțat anterior, Guvernul taie drastic subvențiile pentru fotovoltaice, mașini electrice, dar și mașini noi, în general.
Avand in vedere ca limbricul de ciolancul nu are experienta in nici un domeniu deoarece nu a lucrat nicaieri in afara de sfera politica e clar ca tot ce vrea sa aplice e comandat din exterior. O data cu el moare si pesedeul care fiind partid social ar fi trebuit sa protejeze populatia. Imi vine sa scuip intre ochi taratura tradatoare ce e!
Pe zi ce trece Ciolacu îmi apare din ce in ce mai penibil.