RECOMANDĂRIGrigore Leșe: Admirația pentru „valorile străvechi” și însușirea lor constituie o dovadă...

Grigore Leșe: Admirația pentru „valorile străvechi” și însușirea lor constituie o dovadă clară nu de sentimentalism, ci de inteligență, intuiție și sensibilitate

Cunoscutul artist Grigore Leșe spune că vechile valori ale omenirii „sunt un suport pentru sunet”.

De asemenea, artistul afirmă că admirația pentru „valorile străvechi” este o dovadă de inteligență, intuiție și sensibilitate.

„Unii consideră că dorința de a trăi conform vechilor obiceiuri sau valorilor “străvechi, ancestrale” e o dovadă de sentimentalism, o nostalgie după vremurile de altădată, o fantezie absurdă. Ei spun că, odinioară, atât femeile, cât și bărbații, aveau o viață prea grea sau că bolile erau prea răspândite.

Așa e, e adevărat că muncile bărbaților și femeilor de altădată erau mult mai grele, uneori chiar în condiții de exploatare. Însă, gândindu-mă la întemeietorii de triburi, de clanuri, creatori de totemuri, filatori, țesători, agricultori, producători în felul lor, am ajuns la concluzia că, oricât de grea le-a fost viața, vechile lor valori sunt un suport pentru suflet. Multe “vechi obiceiuri” sunt o formă de hrană care niciodată nu se strică, ba chiar sporește pe măsură ce o consumăm.

Există, firește, un mod sacru și unul profan de a aborda lucrurile, dar admirația pentru “valorile străvechi” și însușirea lor constituie o dovadă clară nu de sentimentalism, ci de inteligență, intuiție și sensibilitate. În majoritatea cazurilor, a ataca valorile spirituale străvechi, adevăratele valori tradiționale, este încă o încercare de a îndepărta omenirea de zestrea ei ancestrală.

Pentru pacea sufletului său – chiar dacă va trebui să dezgroape sau să reînvețe valorile străvechi – e necesar ca omul să-și însușească înțelepciunea trecutului, care dă putere prezentului și insuflă viață viitorului”, a notat artistul pe pagina sa personală.

Grigore Leșe poate fi urmărit la TVR 1, sâmbăta de la ora 15:00, în cadrul emisiunii „De la A la infinit” și ascultat la radio în cadrul emisiunilor: Pe drumurile lui Leşe, la Radio România Actualități, sâmbăta de la ora 20:18 și la „Idei în nocturnă: Lumea şi… muzica tradiţională” – emisiune bilunară – Radio România Cultural, tot sâmbătă, ora 22:10.

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu-mi „editează” ideile și materialele publicate. Sunt un om liber. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumesc.

Mihai Șomănescu
Publisher R3media

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Cele mai populaR3 articole

Articole R3laționate

IMPORTANT

Fiți LEI pentru R3: Am strâns 4.063 de lei din 45.000,...

Dragi prieteni, aici o să vă țin la curent cu campania de donații pe care am început-o pe 1 iulie 2021 și care se termină...