OPINIIDansează ursul românesc…

Dansează ursul românesc…

De un an și ceva spațiul public a fost invadat de „problema” ursului carpatin, iar zilele trecute ministrul Mediului a oferit publicității, după tragedia din Harghita când un cioban a murit iar alți doi au fost grav răniți de către un urs, soluția salvatoare: alocarea unui proiect de 11 milioane de euro din fonduri europene pentru – atenție! – „estimarea populației de urși din România”.

Practic mergem la bunica să vorbim nimica…

Am putea spune că nu sunt banii noștri și să facă ce o vrea cu ei, doar că ceea ce se vrea nu este o soluție a problemei în cauză. Adunatul rahatului de urs în pungi speciale pentru ca apoi să fie trecute pe GPS punctele în care ai găsit rahatul sau crearea unui sanctuar pentru 100 de urși, când populația de urși era estimată în 2016 la cca. 7000 de exemplare e praf în ochii credulilor..

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Ghidul incorect politic – Despre încălzirea globală și ecologism, de Christopher C. Horner, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Nu mai punem în calcul începerea de abia în 2022 a proiectului și nici cât va dura depozitarea în pungi speciale a materiei fecale de urs tomberonez sau mascul alfa din vârful muntelui, ori femelă cu 3 pui. Astea sunt deja detalii la care nu are nimeni chef să răspundă și cu atât mai puțin domnul Tanczos Barna.

De ce nu se dau banii aceștia Regiei Naționale a Pădurilor?! Ei ar fi cei mai îndreptățiți pentru un astfel de demers, specialiști în domeniul fondului forestier și cinegetic, cunoscători ai traseelor montane și teritoriilor acestor masive carnivore.

De ce ministerul în a cărui atribuții și responsabilități cade administrarea fondului forestier și cinegetic nu oferă o strategie concretă, reală și obiectivă asupra ceea ce înseamnă cu adevărat problema ursului?

Hrănește bine(le)!Cumpără suplimentul alimentar Apilarmel și vei contribui la susținerea siteului R3media

Nu oferă pentru că problema cu care se confruntă este de fapt una foarte vastă, care necesită niște schimbări asupra viziunii în care se scaldă pădurile din România.

Ceea ce se ramifică de la „problema” ursului brun sunt de fapt problemele ce s-au tot ascuns sub preș.

În primul rând, împuținarea fondului forestier, care a restrâns posibilitatea unui teritoriu adecvat masculilor și împuținarea hranei. Aceste lucruri au fost dublate de numărul crescut al urșilor din ultimii ani, fapt ce a dus la împingerea spre zonele locuite a urșilor slabi din punct de vedere genetic și a celor ce își pierdeau teritoriul sau nu puteau să câștige unul.

În al doilea rând, fondul cinegetic nu este unul bine organizat. Începând de la pădurarii de canton, șefii de ocol silvic și tot așa pe scară ierarhică ar trebui să știe fiecare ce are în ograda proprie și în fiecare an să se facă un fond de vânătoare profitabil pentru Romsilva.

Dar cine să facă toate astea când pădurarii (nu generalizăm) nu își cunosc cu exactitate nici ei zona pe care o administrează?

Adevărata problemă a ursului e aceea că se primesc sfaturi de la unii care și-au masacrat populația de urși din propriile păduri cu zeci de ani în urmă sau care au văzut pădurea doar atunci când au mers la sanie sau au împușcat ursul cu gonaci.

Soluțiile unei astfel de „probleme” ar fi foarte simple și fără mari bătăi de cap dacă specialiștii Romsilva și în special Romsilva ar fi lăsați să își facă treaba. Restul sunt doar vorbe goale și frecție la picior de lemn.

Celor care comentează pe subiecte doar de dragul de a atrage fonduri de la UE sau de la statul român, Romsilva ar trebui să le ofere câte un pui de urs să îl crească acasă liniștiț, iar pentru restul există soluții reale.

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu ne „editează” ideile și materialele publicate. Suntem oameni liberi. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumim!

Redacția R3media

Dacă dorești să fii alături de noi, urmărește-ne pe Google News, Telegram, Facebook sau Twitter. Sau poți să te abonezi, gratuit, la Newsletter.

Înscrie-te la newsletterul R3Media

Te rog așteaptă puțin

Mulțumim! Bine-ai venit în comunitatea noastră

2 COMENTARII

  1. Nici nu știu care părere e mai optimistă: că Romsilva ar mai fi într-adevăr competentă și nu căpușată și dânsa de diverși oportuniști politici, sau că, și de-ar vrea, ar mai putea lua cu adevărat o decizie când “civilizat” e să țină cont și de smiorcăiții de serviciu, gălăgioși tare, care o tot behăie cu drepturile animăluțelor.

    În plus, ce ți-e și cu pădurarii, când au ajuns acum tocmai ei să-și bată joc de pădure, ca-n cazul “primei păduri smart – Vodafone”? A montat Vodafone o rețea de senzori audio în copaci, conectați la internet, chipurile ca prin inteligență artificială să depisteze când se taie pădurea. Evident, nici vorbă de putere de foc mai mare pentru pădurari, când prinzi hoții e ca la V-ați ascunselea, ăia încremenesc și se dau bătuți, nici nu fug măcar. Moare Vodafone de grija pădurilor noastre. Și numai pentu alte iradieri și înregistrări nu te duceai în pădure… Parcă vezi că vor veni cu o găselniță asemănătoare și în cazul urșilor.

  2. se doreste exterminarea ursului brun sub brand-ul liber la vanatoare. devenim pas-cu-pas o tara africana – colonie. cu atata “tehnologie” nu avem posibilitatea sa instalam metode de indepartare sonore sau sa ii relocam….RUSINE PENTRU SPALAREA PE CREIERI PE CARE O ACCEPTATI! trebuie ucis animalul pentru ca i se distruge habitatul? asta ne vor face si noua, romanilor in curand. vom crapa de foame intr-o tara data pe tava corporatiilor. TREZITI-VA!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

[gs-fb-comments]

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate

IMPORTANT

O chemaR3 la susținere

Dragi prieteni, după patru luni de pauză, revenim la voi pentru a sprijini efortul nostru. Dacă doriți să ne ajutați luna aceasta, o puteți face...