luni, iulie 15, 2024
ACTUALITATEFOTO | Klaus Iohannis l-a decorat cu Ordinul Național „Steaua României” în...

FOTO | Klaus Iohannis l-a decorat cu Ordinul Național „Steaua României” în grad de comandor pe anti-românul Marian Lupu. Politicianul de la Chișinău a spus că peste Prut „limba este moldovenească”

Președintele Curții de Conturi a Republicii Moldova, Marian Lupu, a fost decorat de președintele României, Klaus Iohannis, cu Ordinul Național „Steaua României” în grad de Comandor „în semn de înaltă apreciere pentru contribuția excepțională adusă la dezvoltarea auditului public în context european.”

„În semn de înaltă apreciere pentru contribuția excepțională adusă la dezvoltarea auditului public în context european, pentru integritatea și profesionalismul de care au dat dovadă în exercitarea actului de control, Președintele României a conferit Ordinul Național „Steaua României” în grad de Comandor domnului Lupu Marian, Președintele Curții de Conturi a Republicii Moldova”, se arată în comunicatul Administrației Prezidențiale a României, conform Timpul.md.

Marian Lupu a fost unul dintre liderii Partidul Democrat (PD) pe timpul conducerii de facto a oligarhului Vlad Plahotniuc.Mai mult, Marian Lupu, declara în urmă cu circa 10 ani, în septembrie 2021, că Articolul 13 din Constituția Republicii Moldova, privind limba de stat, nu va fi modificat și rămâne cu sintagma de „limba moldovenească”.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Să nu trăim în minciună. Un manual pentru disidenții creștini, de Rod Dreher, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Acest lucru a fost speculat politic și electoral de către toți politicienii de la Chișinău până la actuala conducere care vorbește deschis numai de existența „limbii române”, însă nu are majoritatea constituțională de două treimi (din 101 parlamentari – n.red.).

Lupu declara, în 2012, că s-a răzgândit ideologic și că nu mai crede în existența limbii române în Republica Moldova.

„M-am răzgândit. Științific nu mai este limba română, cum spuneam anterior, ci limba moldovenească […] S-a zis cu științificul, deoarece științifice sunt tezele susținute de oamenii de știință, iar eu astăzi vă zic: voi promovați ideile științifice, însă vă atrag atenția că științele sociale sunt cu o puternică influență subiectivă. Iar dacă sunt subiective înseamnă că sunt promovate în interese politice”, a precizat Lupu.

Marian Lupu pretexta atunci voalat că „răzgândirea sa” vine din dorința și linia PD-ului de „auto-determinare” a cetățenilor Republicii Moldova, aceasta fiind de fapt linia politică a PD care promova „moldovenismul”, în esență o politică anti-românească și filorusă de negare a istoriei comune și lingvistice a României și Republicii Moldova.

„Noi oferim dreptul la auto-identificare etnică, nimeni nu presează pe nimeni”, a adăugat Lupu în cadrul unei emisiuni televizate de Pro TV Chișinău, fapt ce a stârnit controverse la acea vreme.

De altfel, în decembrie 2013, Curtea Constituțională de la Chișinău a statuat că Declarația de Independență din 1991, în care este consemnată „limba română” este un document care prevalează Constituției Republicii Moldova, al cărui Articol 13 a fost modificat politic de guvernarea agrariană filorusă cu „limba moldoveanească”.

De aproape nouă ani de zile, niciun politician de la Chișinău nu a aplicat prevederea Curții Constituționale și astfel în Constituția de la Chișinău există în continuare sintagma de „limbă moldovenească”, conform g4media.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

5 COMENTARII

  1. Re: Mai mult probabil că, acest ,,lup” îmbrăcat în blană de ,,berbec” nu disociază conceptul de dialect – moldovenesc – de cel de limbă – moldoveană. Nu este numai el în această situație. Până și Pan Halipa și acei patrioți care au hotărât, în martie 1918, unirea Basarabiei cu România, au dat, eronat, denumirea de ,,Republica Democratică Moldovenească” (în loc de Republica Democrată Moldoveană sau, mai simplu, Moldova). De asemenea, pe timpul guvernării staliniste și cea de după, până la 27 august 1991, această țărișoară s-a numit ,,Republica Sovietică Socialistă Moldovenească” (în loc de R.S.S. Moldoveană, cum era firesc să se cheme). În ce privește limba, mulți moldoveni, ruși, ucraineni, lipoveni, transnistreni, găgăuzi etc. nu știu (sau, nu vor să știe) că limba vorbită între Nistru și Prut e LIMBA MOLDOVEANĂ, adică, e limba română cu accent RUSESC vorbită de populația moldoveană (și nu moldovenească !) care trăiește în acest teritoriu dintre cele două râuri amintite mai sus. Iar populația majoritară a Republicii Moldovei este MOLDOVEANĂ (nu, moldovenească !) și care, la urma urmei, e tot de origine română. Oricât ar vrea unii, nu putem spune că laptele e negru, ci, dintotdeauna, a fost alb. E cât se poate de clar, nu ?

  2. Mai mult probabil că, acest ,,lup” îmbrăcat în blană de ,,berbec” nu disociază conceptul de dialect – moldovenesc – de cel de limbă – moldoveană. Nu este numai el în această situație. Până și Pan Halipa și acei patrioți care au hotărât, în martie 1918, unirea Basarabiei cu România, au dat, eronat, denumirea de ,,Republica Democratică Moldovenească” (în loc de Republica Democrată Moldoveană sau, mai simplu, Moldova). De asemenea, pe timpul guvernării staliniste și cea de după, până la 27 august 1991, această țărișoară s-a numit ,,Republica Sovietică Socialistă Moldovenească” (în loc de R.S.S. Moldoveană, cum era firesc să se cheme). În ce privește limba, mulți moldoveni, ruși, ucraineni, lipoveni etc. nu știu (sau, nu vor să știe) că limba vorbită între Nistru și Prut e LIMBA MOLDOVEANĂ, adică, e limba română cu accent rusesc vorbită de populația moldoveană (și nu moldovenească !) care trăiește în acest teritoriu dintre cele două râuri amintite mai sus. E cât se poate de clar, nu ?

  3. Cine se aseamăna se adună. Lipitori din toate țările, uniți-vă! Unde mai pui că are și oun merit nemaipomenit! Trompeta lui Plahotnyuk, un oligarh loco, putinel amator.Deșeurile se laudă reciporc.

  4. ” pentru contribuția excepțională adusă la dezvoltarea auditului public în CONTEXT EUROPEAN ”
    -a confundat cu Steaua Rosie……

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE