Agenția Națională de Administrare Fiscală(ANAF) a publicat, recent, un ghid pentru profesorii care trebuie să plătească impozitul pe venit din meditațiile pe care le susțin(ore susținute în afara școlii), iar fostul ministru al Educației, Daniel Funeriu, spune că este o procedură, normală, practicată în toate statele lumii, însă, în România este îngreunată doar de politicieni, notează edupedu.ro.
În opinia fostului șef de la Educație, profesorii din România ar vrea să plătească impozitele la stat din această activitate, dar nu ar trebui să fie împovărați fiscal, având în vedere că au salarii foarte mici.
„E convingerea meacă profesorii doresc să respecte legea, inclusiv cea fiscală, dar realitatea de pe teren este că în România, din pricina legilor tembele, e mai ușor să îți iei doctoratul decât să plătești impozitele datorate, dacă ești om cinstit. Relevant pentru România este că președintele ei, Klaus Iohannis, este primul meditator al țării: chiar el a spus că și-a făcut șase case din meditații”, s-a exprimat Daniel Funeriu, potrivit sursei citate.
Citești și ajuți! Cumpără cartea: Cultura noastră: ce a mai rămas din ea, de Theodore Dalrymple vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.
Fostul ministru al Educației are și câteva propuneri pentru actualul Guvern al României, astfel încât profesorii să fie încurajați să-și declare veniturile obținute din meditații: proceduri simple de impozitare, fără obligația de înregistrare ca PFA, oferirea de vouchere pentru educație, deductibilitatea impozitelor pentru părinții care plătesc meditații.
Hrănește bine(le)! Cumpără suplimentul alimentar Lăptișor de matcă crud și vei contribui la susținerea siteului R3media.
Oficialii Guvernului au anunțat că ANAF va face controale la profesorii care obțin venituri din meditații. Potrivit unui sondaj realizat de Organizația Salvați Copiii România, aproape 60% dintre elevi fac meditații la cel puțin o materie, după doi ani de pandemie, restricții și cursuri online.