marți, aprilie 16, 2024
ACTUALITATEFederația Solidaritatea Sanitară: Vaccinarea nu poate să fie obligatorie. Vaccinul anti-covid nu...

Federația Solidaritatea Sanitară: Vaccinarea nu poate să fie obligatorie. Vaccinul anti-covid nu este testat suficient

Vaccinul împotriva covid nu a fost testat suficient din lipsă de timp, fiind nevoie și de garanții științifice, nu doar de autorizarea vaccinului, a declarat, pentru publicația Național, Radu Vasile, președintele Federației Solidaritatea Sanitară.

Dacă vor exista reacții adverse, cine plătește?, se întreabă liderul sindicatului din Sănătate. Declarația acestuia a fost făcută în contexul în care președintele Iohannis a vehiculat ideea că vaccinarea românilor va începe în primăvara anului viitor.

Totodată, potrivit sursei citate, președintele Iohannis a spus că România va primi peste 10 milioane de doze de vaccin anti-covid în prima tranșă, iar primii care vaccinați vor fi angajații din sănătate și persoanele aflate în situație de risc.

„În primul rând eu nu cred că vor veni milioane de doze, nici măcar vaccinul antigripal nu au reușit să-l producă în cantități suficiente, iar în al doilea rând nu ne poate obliga nimeni să ne vaccinăm. Dacă vor fi reacții adverse, pe cine vom da în judecată? Cine plătește? Vaccinul nu este suficient testat, este făcut pe repede înainte. Vor să ofere vaccinul cadrelor medicale, pe motiv că le protejează pentru că sunt în linia întâi, dar dacă medicii și asistentele vor refuza vaccinul îl vor da la alții. Obligatoriu nu se poate face. Trebuie să vină cu garanții științifice, nu doar cu autorizarea vaccinului”, a spus Radu Vasile.

Potrivit acestuia, nu a fost timp suficient pentru testarea vaccinului.

„Nu cred că cineva își asumă sută la sută, indiferent de unde este vaccinul ăla. Pentru că nu au trecut testele, îți trebuie timp pentru asta. Da, le faci pe un număr de voluntari, dar trebuie să aștepți luni de zile, să vezi ce reacții au, ce se întâmplă. Că nu îți face rău de azi pe mâine. În plus, trebuie să avem informațiile corecte și la zi despre viitorul vaccin. Mai mult, nici împotriva gripei nu acceptă să se vaccineze, de regulă, toate cadrele medicale, ci doar un procent de 35%. Deci și vaccinarea antigripală era benevolă. Ți se oferea această posibilitate și doar cine voia se vaccina”, a explicat Radu Vasile,  președintele Federației Solidaritatea Sanitară.

Reamintim că CE a anunțat, luni, că va finaliza în curând contractul cu compania Pfizer pentru achiziția a 300 de milioane de doze de vaccine, după ce compania a anunțat că  vaccinul său experimental are o eficienţă de peste 90% în prevenirea covid.

Totuși, presa internațională a semnalat faptul că acest vaccin se bazează pe o tehnologie care nu a fost niciodată testată pe oameni, în organismul voluntarilor fiind injectate mici fragmente de instrucţiuni genetice denumite ARN mesager.

 

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE