marți, aprilie 16, 2024
ACTUALITATEExtrem de mulți copii internați în stare gravă, cu insuficiență respiratorie. Dr....

Extrem de mulți copii internați în stare gravă, cu insuficiență respiratorie. Dr. Zăpucioiu: Poluarea este de vină! Sunt mai multe cazuri decât au fost în alți ani și parcă sunt mai multe și decât erau înainte de pandemie. Cei mici să poarte masca și pe stradă

Dr. Carmen Zăpucioiu, medic primar pediatru și medic specialist în pneumologie pediatrică la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Grigore Alexandrescu din Capitală a declarat pentru News.ro că la unitatea de primiri urgențe ajung zilnic în jur de 400 de copii care au boli respiratorii și că secțiile de specialitate sunt arhipline.

Cei mai mulți dintre copii rămân internați în spital și au nevoie de oxigen pentru că suferă de pneumonie asociată cu insuficiență respiratorie. În spital există un centru pentru depistarea agenților patogeni care duc la infecții respiratorii, astfel încât medicul a putut explica faptul că virusul sincițial respirator și rino-virusurile sunt cele care circulă cel mai mult în această perioadă și că aceste virusuri dau forme severe de boală. Poluarea, spune medicul, este de asemenea un factor important care agravează boala.

„În această perioadă, sunt foarte multe viroze respiratorii, sunt mai multe decât au fost în alți ani și parcă sunt mai multe și decât erau înainte de pandemie. De trei săptămâni numărul lor a crescut foarte mult, foarte multe boli respiratorii pornind de la rino-faringită, deci guturai, virozele obişnuite dar sunt foarte multe care evoluează nefavorabil şi care merg către pneumonie asociată cu insuficienţă respiratorie. Mulţi dintre copiii care sufereau de astm bronşic au acutizări ale astmului în această perioadă.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Dacă Dumnezeu nu ar exista de G.K. Chesterton vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

În ceea ce privește germenii care sunt întâlniți în această perioadă, în spitalul nostru în fiecare iarnă, începând de toamna-iarna suntem centru pilot pentru depistarea agenților patogeni care determină infecții respiratorii. De două săptămâni a început să funcționeze centrul, la această perioadă am găsit ca virusuri în special virusul sincițial respirator și rinovirusurile care dau forme severe, la sugari de exemplu dau bronșiolite cu insuficiență respiratorie, deci copiii au nevoie să ajungă la spital, să fie puși la oxigen, să li se administreze tratament”, a explicat Dr. Zăpucioiu.

Poluarea, un factor care duce la o evoluție severă a bolii. Medicul spune că, în special în cazul copiilor, ar trebui folosită masca și în spațiile exterioare, atunci când afară este ceață, pentru că aceasta este încărcată cu particule poluante de mici dimensiuni care pot ajunge profund în căile respiratorii ducând apoi la complicații.

„Mai este un factor care poate a favorizat în perioada aceasta evoluția așa de severă, gradul mare de poluare care a fost în ultimul timp la nivelul Bucureștiului, de exemplu. Urmărind pe site-urile care afișează gradul de poluare s-a văzut că acesta a fost tot timpul foarte ridicat.

În București avem poluarea dată de mașini, avem poluare și în afara Bucureștiului, în zonele rurale unde oamenii se încălzesc cu sobe, fumul poluează atmosfera, ard frunze sau cauciucuri, toate acestea poluează, plus ceața care face ca presiunea să fie crescută și toate aceste particule să stagneze la nivelul atmosferei apropiate de sol, particulele sunt cu dimensiuni foarte mici, de 2, 5 microni sau de 10 microni, ori aceste particule ajung profund în căile aeriene ale copiilor favorizând evoluțiile nefavorabile.

Deci avem un cumul de factori, pe lângă poluare avem și virusurile care circulă acum, mai există și infecțiile bacteriene în special cu haemophilus și pneumococ în această perioadă, pentru acestea copiii beneficiază de vaccinare gratuită, în primul an de viață, dacă sunt vaccinați, dacă nu sunt vaccinați atunci sigur că riscul lor de complicații este mai mare. Sunt și copii nevaccinați, din păcate.

Aș recomanda părinților, dacă scot copiii afară când este ceață – de preferat să nu-i scoată, dar dacă nu au încotro, că trebuie să meargă într-un anume loc – să pună copilului și pe stradă măscuță ca să limiteze respirarea aerului cu multe particule poluante”, a explicat medicul.

„Nu pot să spun ”cel mai grav”, că sunt cele mai grave. Secția este aproape în totalitate ocupată de copii cu pneumonii, cu insuficiențe respiratorii, toți sunt la fel, toți la oxigen, secția este arhiplină, noi suntem la capacitate maximă, la spital se prezintă aproape 400 de pacienți în fiecare zi, cu bolii respiratorii, asta a fost situația săptămâna aceasta, iar acum ne așteptăm în weekend, când cabinetele de medicină de familie sunt închise, numărul copiilor care se vor adresa către spitale să fie și mai mare.

Din păcate, toate spitalele din București sunt sufocate pentru că noi ținem legătura și cu colegii din alte spitale, nimeni nu poate să preia cazuri de la un alt spital, pentru că toți sunt supraaglomerați, cu paturile ocupate la refuz. Toți sunt la fel, insuficiență respiratorie, deci nu pot fi trimiși acasă, trebuie să rămână în spital.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Să nu trăim în minciună. Un manual pentru disidenții creștini, de Rod Dreher, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Deocamdată, cazurile de gripă au început să apară, dar sunt probabil la debut, probabil că vor fi în număr mai mare în decembrie, ianuarie, februarie, însă în spital nu am avut copii internați momentan cu gripă”, a declarat Dr. Carmen Zăpucioiu.

„Cred că toți părinții le știu sfaturile acestea. Să evite contactul cu alți copii bolnavi. Dacă au copii la grădiniță, să nu-i trimită bolnavi la creșă, la grădiniță, cu tuse și cu nas care curge, pentru că îi vor îmbolnăvi pe toți ceilalți din grupa respectivă. E o primă măsură de protecție.

Apoi, locurile de joacă. Cele care sunt în interior, în mall-uri, de exemplu, sunt un mare pericol pentru copii, se adună acolo într-un spațiu foarte limitat, se adună mulți copii, dacă unul dintre ei este bolnav, strănută pe toboganele respective sau pe bilele care sunt în locurile acelea de joacă, vin alți copii, oricât ar fi de sănătos și cu sistem imunitar normal, nu are cum să scape fără să ia o infecție respiratorie.

Apoi purtatul măștii, cu care ne-am obișnuit în ultimii ani. Este o măsură de prevenție pentru că atât timp cât s-au purtat măștile în anii aceștia de pandemie au fost infecții cu covid dar acestea ( n.red răcelile, virozele) dispăruseră aproape pentru că purtarea măștii a fost protectivă pentru aceste virusuri. Să consume ceaiuri, legume, fructe proaspete, vitamine, până la vârsta de 7 ani în sezonul rece au nevoie să primească în fiecare zi vitamina D, C. Cel mai important este să se ferească de a fi în preajma altor persoane bolnave”, a explicat medicul.

Dr. Raluca Alexandru, purtător de cuvânt al Spitalului Grigore Alexandrescu a explicat News.ro situația legată de numărul de internări: „La UPU, peste 350-380 de prezentări. Multe viroze. Se internează în medie 25 de copii pe gardă (pe zi). În cele două zile de weekend s-au internat 60 de copii cu viroze. Suntem la capacitate maximă. Gărzile se termină cu zero locuri libere. Avem 100 de locuri in cele 4 secții de pediatrie”, a precizat medicul.

Joi, au fost la Institutul de Ocrotire a Mamei şi Copilului peste 200 de prezentări la urgență, au spus reprezentanții spitalului. Iar medicii care lucrează la unitățile sanitare de copii se așteaptă ca în acest weekend numărul de copii care ajung la UPU să fie mai ridicat decât în cursul săptămânii.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

10 COMENTARII

 1. ‘Poluarea’, bat-o vina, este de vină și în alte regiuni ‘civilizate’ ale lumii unde timp de doi ani copiii au fost sechestrați la domiciliu și obligați de către autoritățile ‘competente’ să poarte măști. Culmea este că în TOATE aceste regiuni este o explozie de infecții respiratorii la copii și soluția propusă de aceiași incompetenți este .. mai multă MASCӐ !!
  P.S. Sezonul gripei in Statele Unite, in milioane de cazuri:
  2012-2013: 34
  2013-2014: 30
  2014-2015: 30
  2015-2016: 24
  2016-2017: 29
  2017-2018: 45
  2018-2019: 36
  2019-2020: 38
  2020-2021: 1822 de cazuri; restul au fost rebotezare covid.

 2. intreb si eu pentru un prieten daca stie cineva :
  Dece in Grecia,Egypt,Turcia etc.. tari cu un numar mare de turism nu exista chimtrails in timpul estival?
  Dar in schimb la noi exista in fiecare zi ?

 3. sa poarte ma-ta masca.. niste dementi au ajuns sa ne trateze copiii.. imi aduc aminte de articolul cu ginecologul care baga bebelusii in sac dupa nastere si ii arunca la gunoi, astia sunt doctorii zilelor noastre

 4. ce laș doctor, să dai vina pe „poluare” ca și cum de 2 ani a crescut poluarea și fix acum avem sindrom respiratoriu.

  păi ce a intervenit in mixul causal de 2 ani?

  Păi măști purtate detrimental, hipoxie de masă la copii, doi ani ne am asfixiat lent pruncii și acum inventăm poluarea

  La care adăugăm vaxxinarea criminală de masă. Vaxxinul produce chegulețe și atrofiere capilară, deci afecteasă și oxigenarea,
  NU e de mirare că avem boli de masă dacă am făcut măști in masă și vaccin in masă.

  Criminalii nu inteleg

 5. Ah mi-ai luat-o inainte dar compensez eu. Chemtrails – urile de pe cer facute de avioane cu tetraclorura de bariu si alte saruri de metale grele si toxice combinate cu fumigarile de la sol din București unde trecea tulumba cu aspersorul la ora 4 AM fix pe sub geam ? Cu alea cum ramane ? Sa faci dezinsectie la țânțari la sfarsitul lui octombrie trebuie sa fi prost sa nu înțelegi ce spraiaza baietii in atmosferă. “Avem 100 de paturi pe sectie” la un oras de 2.5 milioane de locuitori inseamna in limbaj de lemn ca suntem prea mulți pt numarul redus de paturi de la reforma Basesciana cu inchiderea spitalelor mici “ca sunt ineficiente”. Am văzut in pandemie 98% mortalitate la Sibiu pe sectia Covid, asta eficiență frate dar inca nu ia împușcat nimeni pe nemernicii aia de au respectat ordinele la literă ale lui arahat care si el este haituit de apartinatori si presa nesupusă. Dezinformare curată moncher!

 6. Cine e si zăpucioaia asta de a ajuns sa fie promovara de media??!! Orice neicanimeni care nu s-a remarcat pana acum deloc in medicina isi da cu parerea. Adica ea stie de ce sunt statistic mai multe cazuri de insufucienra cardiaca la copii dar nu stie nimic de teatrul covid. A gasit vinovatul fara sa faca vreun studiu….POLUAREA!:)). Poate va studia seara analizand stirile de pe digi si ne va spune si ce boli induc schimbarile climatite.
  Va rog sa nu mai promovati toate nulitatile obediente care nu sunt in stare sa spuna adevarul de frica ca isi vor pierde banii otraviti care ii castiga!! Rusine!!!

 7. IAR „NEVOIE” DE OXIGEN? Să-i „oxigeneze” cum i-au „oxigenat” pe ăia de la A.T.I.-uri? DE AU AJUNS LA UN „RECORD” DE MORTALITATE DE 95%. La Arad. Nu uităm.
  Și remarcați ticăloșie lamafdama: purtatul măștii a făcut să dispăară virozele, răceala și guturaiul timp de 2 ani iar acestea au reînviat din morți. Ca pasărea Phoenix.
  Din ce se vede, ăștia au trecut la nivelul următor: copii!

 8. Cauza este fix focul făcut în sobe în zonele limitrofe Bucureștiului și rurale… Și fix motoarele cu ardere internă, adică mașinile.

  Nu urbanismul fără drumuri, nu lipsa stațiilor de joacă în aer liber, nu izolarea forțată și fără sens din pandemie, nu, nimic din astea, ci doar de poluarea cauzată de focul din sobă!

  Cine-i împiedecă să-i amendeze pe cei care dau foc la cauciucuri și la frunze? În pandemie era f. harnici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE