marți, aprilie 16, 2024
ACTUALITATEAfirmație șocantă a unui fost comisar european: Tratatele Uniunii Europene ar putea...

Afirmație șocantă a unui fost comisar european: Tratatele Uniunii Europene ar putea fi schimbate cu votul a doar 14 membri. Ungaria nu ar putea să se mai opună sancțiunilor împotriva Rusiei

Germania și Franța s-au mobilizat pentru a elimina drepturile de veto din statele membre naționale, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, solicitând săptămâna aceasta încetarea consimțământului unanim în UE cu privire la domenii importante de politică, cum ar fi sănătatea, politica externă și apărarea.

Mișcarea radicală, care ar duce probabil la un superstat european, a fost deja respinsă de 13 state membre, politicieni apropiați de guvernul de guvernământ al Poloniei indicând că reprezintă o cedare de putere, o amenințare la adresa suveranității naționale și un semn că „Berlinul vrea să conducă Europa.”

Deși consensul popular este că o astfel de schimbare a tratatului nu poate avea loc fără consimțământul unanim al tuturor națiunilor, există și oameni care susțin contrariul.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Opțiunea Benedict, de Rod Dreher și vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Fostul comisar european Ferdinando Nelli Feroci, care este în prezent președinte al Institutului de Afaceri Internaționale, a dezvăluit, în timpul unui interviu acordat Il Giornale, că este convins că este posibil să se revizuiască tratatele UE.

Hrănește bine(le)! Cumpără suplimentul alimentar Etamynis (alergie la praf, polen, venin) și vei contribui la susținerea siteului R3media.

Potrivit lui Feroci, articolul 48 din tratatul UE permite ca doar un stat membru, sau Parlamentul European sau Comisia, să inițieze o propunere de revizuire a tratatelor și apoi să înceapă procesul prin convocarea unei convenții.

„Un vot cu majoritate simplă a Consiliului European îl poate pune în mișcare. Adică, odată ce cineva a prezentat propunerea, iar în acest caz, Parlamentul European va fi cel care o va face, pentru că a anunțat-o deja, Consiliul trebuie să se pronunțe și poate face acest lucru cu o majoritate simplă a membrilor săi”, a spus Feroci, adăugând că 14 state ar fi suficiente pentru o astfel de modificare a tratatului.

Recent, 13 țări membre și-au reiterat opoziția față de revizuirea tratatelor. Potrivit lui Feroci, o decizie a Consiliului European cu o conferință interguvernamentală poate realiza revizuiri mai simple și mai direcționate asupra dispozițiilor individuale. Toate parlamentele UE ar trebui să ratifice o astfel de modificare pentru ca aceasta să intre în vigoare.

Feroci nu vede să se întâmple nimic înainte de summitul Consiliului European din iunie și a explicat că țările care rămân împotriva trecerii de la unanimitate la majoritatea calificată se tem de pierderea suveranității lor.

Poziția Ungariei

„De mai bine de o săptămână caută un acord. Ea reflectă dificultățile de a depăși regula unanimității. Nu am simpatii pentru Ungaria lui Orbán, dar pot să-i înțeleg poziția”, a spus Feroci.

Depinde foarte mult de țițeiul rusesc, nu are nicio posibilitate de achiziție pe mare, iar astăzi nu se poate lipsi de petrol de la Moscova. Este un exemplu de interese naționale vitale care sunt în joc”, a adăugat Feroci, referitor la eforturile actuale ale UE de a sancționa importurile de petrol rusesc.

Dacă tratatele ar fi schimbate, ar putea produce o consolidare majoră a puterii la Bruxelles. De exemplu, Ungaria nu ar putea să se opună sancțiunilor asupra energiei rusești, un act despre care guvernul țării susține că ar duce la prăbușirea economiei sale și o criză economică majoră, conform Remix News.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE