joi, iunie 13, 2024
ACTUALITATEEveniment editorial: Se lansează volumul „Sorocul impus”, cu o prefață de Virgiliu...

Eveniment editorial: Se lansează volumul „Sorocul impus”, cu o prefață de Virgiliu Gheorghe și o copertă pe care apare Rockefeller

Editura Contra Mundum va organiza sâmbătă, 1 iunie, de la ora 17:30, la Biserica Precupeții Noi din București, str. Ernest Broșteanu, o lansare/eveniment a cărții „Sorocul Impus” de Anthony Trollope.

Invitat special al acestei conferințe va fi biofizicianul Virgiliu Gheorghe, cel care a prefațat cartea. La eveniment vor mai vorbi Pr. Gheorghe Holbea și Ninel Ganea, din partea editurii.

„Sorocul impus” poate fi achiziționat aici

„Sorocul Impus” este unul din cele mai tulburătoare și mai puțin cunoscute romane ale secolului al XIX-lea, deși poartă semnătura unuia dintre autorii extraordinari de populari ai perioadei victoriene. Prima ediție a cărții s-a vândut în puțin peste 800 de exemplare, iar ulterior în decursul unui secol a mai fost reeditat o singură dată în limba engleză. Ediția publicată acum de Contra Mundum reprezintă o premieră în cultură română.

Poate că parte din această ocultare a romanului se datorează subiectului foarte sensibil, cartea tratând într-o manieră critică problema eutanasierii obligatorii a bătrânilor. Trollope realizează în această scriere un adevărat tur de forță, prezentând întreaga argumentație în favoarea uciderii celor în vârstă la persoana I, din perspectiva personajului negativ, ceea ce îl constrânge pe cititor să se confrunte cu multe din consecințele negative ale eutanasiei și cu dimensiunea morală mai profundă a subiectului.

Romanul este foarte actual și prin prisma schimbărilor și evenimentelor din ultimii ani, culminând cu perioada pandemiei, în care bătrânii au fost identificați drept o categorie „vulnerabilă”. De asemenea, poate merită amintit în context că în unele țări, cum ar fi de pildă Canada, aproximativ 4% din cauza deceselor o reprezintă eutanasierea (voluntară), iar vocile care susțin eutanasierea forțată a unor categorii de populație (bolnavii mintali) se bucură de un statut mainstream.

De ce Rockefeller

Foarte interesant este că editura Contra Mundum a ales să ilustreze romanul cu o copertă în care apare tabloul lui John D. Rockefeller, unul dintre principalii finanțatori ai mișcării eugeniste americane.

O explicație pentru alăturarea imaginii lui Rockefeller cu volumul „Sorocul Impus” găsiți aici.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

1 COMENTARIU

  1. „Sorocul impus”?????

    -cum ii impunea ma-sa sau tac-su lu Făt-Frumos…

    (daca careva distinge/”discrimineaza” pe Făt-Frumos de Harap Alb
    e bolnav cu creierii capului)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE