miercuri, decembrie 6, 2023
ACTUALITATEEuroparlamentarii USR-PLUS au votat în favoarea iniţiativei Minority SafePack, pusă la cale...

Europarlamentarii USR-PLUS au votat în favoarea iniţiativei Minority SafePack, pusă la cale de guvernul de la Budapesta pentru maghiarii din jurul Ungariei

Parlamentul European a adoptat, joi 17 decembrie, cu 524 de voturi pentru din 694, o rezoluție în sprijinul Inițiativei Minority SafePack, o iniţiativa civică europeană privind drepturile minorităţilor este, de fapt, un instrument al politicii naţionalist-revizioniste a regimului Viktor Orba, după cum scrie știripesurse.

Dintre europarlamentarii români, au votat “pentru” Vincze, Winkler (PPE), Botoș, Cioloș, Pâslaru, Ștefănuță, Strugariu, Tudorache (Renew), Crețu (SD). Au votat “împotrivă”: Terheș (ECR), Băsescu, Marinescu, Tomac (PPE). Abțineri: Avram, Benea, Grapini, Manda, Negrescu, Nica, Plumb, Tudose (SD), Gheorghe, Ghinea (Renew), Blaga, Bogdan, Buda, Bușoi, Falcă, Hava, Motreanu, Mureșan, Nistor (PPE). Nu a votat: Ciuhodaru (SD).

„Minority safe pack” se cheamă arma cu care UDMR vrea să își impună, în plan concret, autonomia așa-zisului „ținut secuiesc”. „Minority safe pack” este o inițiativă udmr-istă, sprijinită de către Budapesta, prin care se dorește declarativ ca Uniunea Europeană să adopte „măsuri în domenii precum: limbi regionale și minoritare, cultură și învățământ, politică regională, reprezentare publică, egalitate, conținuturi audiovizuale și alte genuri de media, respectiv politici de finanțare regională (statală).”

Citești și ajuți! Cumpără cartea: George Soros – puterea din umbră, de David Horowitz și Richard Poe, și vei contribui la susținerea siteului R3Media.

Inițiativa este veche, cam de pe vremea când UDMR se aliase la guvernare cu PDL, partidul lui Traian Băsescu și susținea modificarea Constituției în sensul „eliminării sintagmei de stat national din Constitutie, posibilitatea acordarii unui statut special pentru regiunile unde majoritatea populatiei apartine minoritatilor, reprezentarea proportionala a acestora in institutiile statului, eliminarea institutiei prefectului” (sursa: AICI). Numai că, foarte rapid, în 2013, Comisia Europeană a respins inițiativa maghiară, ca având prevederi care exced competențele Comisiei și presupun modificarea tratatelor europene. Nu-i nimic, Hunor Kelemen nu dezarmează și merge la Curtea de Justiție a UE, după care înregistrează din nou, la 3 aprilie 2017, inițiativa la Comisia Europeană”, a scris profesorul Petrișor Peiu.

Tot acesta spunea: „Ce vor, de fapt, să propună concret udmr-iștii prin această inițiativă? Ei vor ca Uniunea Europeană să adopte un set de criterii politice privind minoritățile cu care să poată fi șantajate statele membre. Cu alte cuvinte, dacă nu vom reuși să îi convingem pe partenerii de guvernare de la București să schimbe legile țării așa cum vrem noi, atunci îi vom amenința cu Bruxeless-ul! Îi vom șantaja cu apelul la UE și ne vor da și mai multe funcții și sinecuri ale statului. Plus că nu ne vor tulbura defrișările…

„Minority safe pack” propune, printre altele, ca UE să intervină, peste capul statelor membre și să impună drepturi speciale pentru limbile minorităților naționale: „În domeniul educației, formării, tineretului și culturii, UE are dreptul de a lua măsuri de sprijinire, coordonare sau completare a activității statelor membre”. Respectiva inițiativă propune, nici mai mult nici mai puțin decât eliminarea limbii oficiale din procedurile de acordare a finanțării europene în anumite domenii”.

Criteriile care exclud limbile regionale și minoritare, din cadrul programelor de finanțare ale UE, trebuie să fie eliminate în cazul noilor generații de programe pentru educație, formare, tineret și cultură, precum noul Erasmus pentru toți sau Europa Creativă”. Sub pretextul că legislația în limba română (de exemplu) este prea complicată, se cer „praguri mai mici și proceduri administrative simplificate, adaptate nivelului de finanțare, pentru a permite organizațiilor neguvernamentale care reprezintă aceste comunități mici să beneficieze de programele de sprijin financiar. În prezent, procesul de aplicare este prea anevoios pentru mai multe comunități lingvistice mici”.

Ați înțeles? Adică regulile alea stricte pentru a lua bani europeni și pentru a nu-ți bate joc de ei ar trebui să li se aplice doar cetățenilor majoritari (românilor, adică). Iar minoritarii (filtrați evident de baronii UDMR) să poată să ia bani europeni fără să mai respecte toate regulile că, de, trebuie protejați. Și nici să nu îi mai întrebe procurorii ce au făcut cu banii. Și, dacă tot ar fi să le dea Europa bani direct pe criteriul etnic, ce-ar fi să nu mai ceară bani pentru proiecte ci așa, printr-un mecanism pe termen lung? Cică „Pentru a facilita schimbul de bune practici între comunitățile lingvistice europene, și mai ales între cei care vorbesc o limbă regională sau minoritară, sistemele de finanțare pe termen scurt nu sunt nici eficiente și nu au nici au efectul scontat”. Pe românește, „Minority safe pack” propune, de fapt, discriminarea cetățenilor după criteriul etnic: cei din minorități să poată avea acces mai rapid, mai simplu și pe termen mai lung, față de cei majoritari!”

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate