ACTUALITATEExpertul în libertate religioasă, Cătălin Raiu, și-a anunțat candidatura pentru a fi...

Expertul în libertate religioasă, Cătălin Raiu, și-a anunțat candidatura pentru a fi membru al CNCD

Cătălin Raiu, expert OSCE în libertate religioasă, și-a anunțat candidatura pentru a deveni membru al Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD).

Două locuri de la CNCD sunt vacante, conform înţelegerilor din Coaliţie unul urmând a fi ocupat de o persoană susţinută de PSD, iar celălalt de un reprezentant al ONG-urilor. Ultimul cuvânt îl va avea plenul comun, care ar urma să fie convocat cel mai probabil peste două săptămâni.

El și-a anunțat candidatura printr-un editorial publicat pe siteul știripesurse.Conform propriilor mărturisiri, Raiu și-a motivat candidatura prin faptul că „Libertatea religioasă a fost și continuă să fie tratată ca un subiect marginal în establishmentul politico-administrativ din România, în ciuda faptului că elementul religios este o componentă însemnată a societății românești și din ce în ce mai important în dezbaterile europene”.

El a remarcat faptul că de-a lungul timpului, „Colegiul Director al Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării nu a fost compus și din persoane cu profil și expertiză în zona religioasă, deși o bună parte din hotărârile Colegiului (cca. 20% pe an) se referă în mod explicit la libertatea religioasă”.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Opțiunea Benedict, de Rod Dreher și vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

În ultimii doi ani, Raiu a fost una dintre vocile care au criticat măsurile luate de autorități împotriva Bisericii, afirmând că paradigma de luare a deciziilor în privința pandemiei a fost de tip comunist.

Cătălin Raiu spune că la CNCD are trei obiective:

Un rol pedagogic cât mai activ al CNCD, rol care poate fi potențat printr-o prezență cât mai dinamică a membrilor Colegiului în spațiul public cu scopul de explica și motiva hotărârile luate în Colegiu. Este extrem de important, pentru societate, ca motivele care au dus la o anumită decizie să fie asimilate în spațiul public și înțelese în profunzimea lor. În cele mai multe cazuri, deciziile CNCD sunt importante pentru contextul lor (reclamant, situația particulară analizată etc.), dar sunt și mai importante pentru publicul general, jucând rolul de ghid comportamental într-o societate din ce în ce mai lipsită de repere.

Ponderarea tendinței de ”conceptual stretching” semnalată încă de acum câteva decenii de politologul italian Giovanni Sartori și care pare să fi atins și practica CNCD: în cazul unora dintre decizii, conceptul de discriminare este întins din ce în ce mai mult până la momentul în care se aplică și unor ipostaze care nu se mai regăsesc nici în spiritul, nici în litera legii. Consider că drepturile omului nu pot fi aproximate, nici într-un sens, nici în celălalt, ele trebuie să fie fundamentate canonic în definițiile riguroase stabilite la nivel internațional și menite să ne ferească atât de practicile totalitare, cât și de cântecele de sirenă de inspirație moscovită.

Membri colegiului au și rolul de a ține politica (a se citi interesele politice partizane) departe de drepturile omului, care sunt la rândul lor rezultatul unei rafinări conceptuale meta-politice sau, simplu spus, de a nu politiza hotărârile Colegiului, de a nu le lua în funcție de afinități politice.

Prof. Cătălin Raiu la PoveștiR3, despre libertatea religioasă și vaccinare: Nu punem în concurență dreptul la sănătate cu dreptul la libertate religioasă, așa cum s-a făcut în pandemie, când s-a spus: nu mergeți la biserică, pentru că puneți în pericol dreptul la sănătate

Pentru a contribui și mai mult la conștientizarea faptului că nivelul de hate speech&crime în lume este în creștere, iar România nu va rămâne neatinsă de acest val. Deja, s-au înmulțit gesturile antisemite și islamofobe, violența digitală, iar în timpul pandemiei atitudinile vădit anticreștine și chiar antireligioase. Prin natura activității sale, CNCD are rolul de a preveni sistematic, printr-o pedagogie fermă, răspândirea discursului motivat de ură.

În măsură în care CNCD va fi compus din oameni cu expertize cât mai diverse, instituția poate să se transforme, prin efortul comun al membrilor Colegiului, dintr-o sperietoare într-un partener, dintr-un justițiar într-un dascăl, nu doar pentru ONG-urile specializate în apărarea drepturilor omului din zona de advocacy, ci și pentru acele segmente ale vieții sociale în care drepturile omului sunt fundamentul activității de zi cu zi, cum sunt și cultele religioase din țara noastră”.

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu ne „editează” ideile și materialele publicate. Suntem oameni liberi. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumim!

Redacția R3media

Dacă dorești să fii alături de noi, urmărește-ne pe Google News, Telegram, Facebook sau Twitter. Sau poți să te abonezi, gratuit, la Newsletter.

Înscrie-te la newsletterul R3Media

Te rog așteaptă puțin

Mulțumim! Bine-ai venit în comunitatea noastră

4 COMENTARII

 1. Doar gesturile antisemite și islamofobe? Dar antițigănești nu? Tot pe degeaba și din senin toate, evident. Și violența digitală? Ăsta înțeleg că-i un alt termen pentru cyberbullying orientat mai mult pe femei? Of, câtă oprimare… Să tot semnezi cu numele real, să te poată culege apoi ca din oală dacă se simte vreuna jignită că i-ai sugerat să-ncerce mai bine să-și țină picioarele mai apropiate când e beată decât să tot behăie despre dreptul ei de a-și omorî copiii.

 2. Ce inseamna “expert in libertate religioasa”, ce trebuie sa urmezi ca sa devii un astfel de expert?
  Nu pun la indoiala experinta si calificarile profesionale ale domnului Raiu, doar mi-a sunat aiurea formularea “expert in libertatea religioasa”.

  Credeam ca mai mult de “expert in educatie pre-universitara” si de “expert in educatie sexuala” nu exista. M-am inselat, exista acum si un “expert in libertatea religioasa”.

  Oricum multi experti sunt in Romania si rezultatele le vedem cu totii. Totusi, cum mai exact devin experti in astfel de domenii?

  • E foarte simplu: studiezi legislația și literatura în domeniu din toată lumea. Dl.Raiu a studiat și absolvit cursuri despre relația stat-culte, drept. Pentru cunoștințele sale a fost selectat de OSCE în panelul pentru libertate religioasă. Omul chiar e un expert.

   • Multumesc pentru raspuns! Personal am o alta opinie vis-a-vis de termenul “expert” in orice domeniu.
    Pe deoparte inteleg folosirea termenului respectiv sau cel de “specialist” de catre presa online si cea audio-video, in sensul ca poate folosirea lor da o anumita greutate sau validitate subiectelor de presa si atunci omul este tentat sa citeasca sa sa priveasca ce spune “expertul” si “specialistul”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

[gs-fb-comments]

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate

IMPORTANT

O chemaR3 la susținere

Dragi prieteni, după patru luni de pauză, revenim la voi pentru a sprijini efortul nostru. Dacă doriți să ne ajutați luna aceasta, o puteți face...