Cătălin Raiu, membru în panelul de experți pe libertate religioasă al OSCE și președintele FoRB România, a declarat într-o dezbatere online că modul în care statul român a gândit restricțiile în pandemie a fost unul comunist.
„În Marea Britanie, documentul rezultat în urma unei platforme de dialog între Stat, Culte și experți independenți se referă la locul de închinare, nu la cultul în sine. Locul de închinare este elementul obiectiv care în timpul pandemiei, din cauza aglomerării de persoane, poate contribui la răspândirea virusului. Un stat responsabil s-a uitat obiectiv la fenomenul religios și a identificat că lăcașul de cult poate pune probleme din punct de vedere sanitar, nu Biserica ca organizație în sine. Dl Guran are dreptate că ducem în spate această moștenire din secolul 19, dar elementul determinant a fost moștenirea comunismului.
La noi, paradigma de a gîndi restricțiile s-a derulat într-o manieră de tip comunist. În primul rând nici azi nu există un dialog instituționalizat între stat și culte. Asa ar presupune proceduri, liste de participanți, proces verbal, conferințe de presă în care vii în fața publicului și explici de ce anumite decizii arată într-un fel și nu în alt fel și rutine birocratice. Acesta e cadrul recomandat de OSCE pentru un dialog minimal Stat-Culte”, a spus Cătălin Raiu în dezbaterea găzduită de Hotnews.
Citești și ajuți! Cumpără cartea: Dacă Dumnezeu nu ar exista de G.K. Chesterton și vei contribui la susținerea siteului R3Media.
El a mai adăugat că niciun stat democratic nu-și permite să legifereze ce face o persoană în intimitatea locuinței personale.
„Statul, în România, și-a permis să reglementeze inclusiv gesturi religioase desfășurate eminamente în intimitatea locuinței private. Niciun regim democratic nu reglementează gesturi religioase în intimitate. Nu poți să vii să spui că în interiorul unei locuințe private dacă îți chemi duhovnicul, trebuie să stai la doi metri de el. Dacă mergem pe retorica aceasta, fără să mai amintesc de restricționarea euharistiei, vă spun că se naște un partid cum e AUR”, a continuat expertul, referindu-se la ultimul set de recomandări pentru credincioși din partea statului.
La dezbaterea organizată de Hotnews au mai participat pr. Ionuț Mavrichi, consilier patriarhal în cadrul Patriarhiei Române, Viorel Iuga, președintele Uniunii Baptiste, Petre Guran, cercetător ştiinţific la Institutul de studii sud-est europene al Academiei Române și Francisc Doboș, reprezentantul Arhidiecezei Romano-Catolice de Bucureşti.
Citești și ajuți! Cumpără cartea: Cultura noastră: ce a mai rămas din ea, de Theodore Dalrymple și vei contribui la susținerea siteului R3Media.