Parlamentul României va dezbate, vineri, 15 aprilie, în procedură de urgență, legea care permite exploatarea gazelor din Marea Neagră(Legea offshore). Proiectul a fost finalizat, iar aleșii ar trebui să aprobe noile prevederi, „mai prietenoase” cu marile companii care vor exploata gazele, informează libertatea.ro.
Acestea vor împărți veniturile din această activitate cu statul român după achitarea taxelor. Concret, marile companii vor da în proporție 40-60% (36-64%) din profitul realizat. Una dintre principalele modificări aduse Legii offshore prevede ca firmele care fac exploatarea nu mai sunt obligate să le comercializeze în România. Astfel, se presupune că investițiile se vor debloca, notează sursa citată.
Legea offshore a fost modificată rapid, în contextul în care statele UE au anunțat că vor să nu mai depindă de gazul rusesc și caută metode alternative pentru importul de combustibil.
Totodată, a fost eliminată limitarea deducerea investițiilor pentru calculul impozitului pe profit și companiile ar putea recupera până la 40% din cheltuielile cu tehnologia pentru exploatarea gazelor din Marea Neagră.
Citești și ajuți! Cumpără cartea: Opțiunea Benedict, de Rod Dreher și vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.
În sectorul românesc al Mării Negre se află aproape 200 de miliarde de metri cubi de gaze, conform estimărilor Agenției Naționale pentru Resurse Minerale (ANRM), notează sursa citată. Ministrul Energiei, Virgil Popescu, susține că România consumă aproape 11 miliarde de metri cubi de gaze și este cel mai puțin „dependentă” de gazul rusesc.
Hrănește bine(le)! Cumpără suplimentul alimentar Etamynis (alergie la praf, polen, venin) și vei contribui la susținerea siteului R3media.
Putin îi avertizează pe liderii din Europa: „Nu puteți renunța la gazul rusesc. Nu aveți alternativă!”
Președintele Rusiei, Vladimir Putin, nu a ezitat să transmită o „replică” tuturor statelor care au impus sancțiuni pe exportul de gaz rusesc. Potrivit The National, el spune că nu există o sursă energetică mondială inepuizabilă, astfel încât gazul rusesc să fie exclus.
„Toată lumea înțelege că nu există un volum infinit(n.r, de combustibil) pe piața mondială.
Băncile din țări neprietenoase întârzie transferurile de plăți. Voi aminti că ne-am stabilit un obiectiv de a converti calculele pentru resursele energetice în moneda națională, îndepărtându-ne progresiv de dolar și euro. Una peste alta, vom crește proporția calculelor în moneda națională, în sistemul comerțului exterior”, s-a exprimat Vladimir Putin, potrivit sursei citate.