Cunoscutul medic și fost președinte al Colegiului Medicilor, Vasile Astărăstoae, a scris că inteligența artificială (AI) nu poate înlocui doctorul uman.
„Tehnologiile medicale bazate pe inteligență artificială au fost întâmpinate cu entuziasm de către populația generală, de mediul de afaceri și parțial de lumea medicală.
Populația se iluzionează cu ideea falsă că AI nu greșește (sau greșește mai puțin decât omul) și că AI va permite un model de medicină 4P (predictiv, preventiv, personalizat și participativ) și, prin urmare, autonomia pacientului se va exprima în moduri care altfel nu ar fi posibile (33).
Mediul de afaceri a realizat că apare o nouă piață și noi oportunități. Mari giganți tehnologici, care nu erau asociați în mod tradițional cu sănătatea (Google, IBM și Microsoft), s-au orientat spre AI medical și domină piața (34). Un Raport din 2020 estimează că piața AI pentru sănătate va crește de zece ori între 2020 și 2026, ajungând la 45,2 miliarde de dolari în 2026 (35).
Lumea medicală a sperat că tehnologia cu AI le vor permite lucrătorilor din domeniul sănătății să se concentreze asupra problemelor reale ale pacienților și vor lăsa mașinilor inteligente toate activitățile, care pot fi realizate de sistemele informatice (16) cu atât mai mult cu cât inteligența artificială are capacitatea de a accesa cantității mari de date digitale pe care le poate procesa mult mai rapid și mai eficient decât poate orice om.
Realitatea arată că atât populația cât și medicii au avut și au așteptari practic imposibil de realizat. Inteligența artificială, deoarece simulează inteligența umană, are limitări de netrecut în tentativa de a înlocui medicul om. Actul medical are nu numai suport tehnico-științific, dar și o încărcătură puternică etico-psihologică. În medicină, vorbim de compasiune,empatie,inteligență afectivă – elemente care nu pot fi cuprinse într-un algoritm. În plus, AI deja a creat noi probleme ce îngrijorează pe mulți profesioniști. Aceste afirmații vor fi argumentate în postarea viitoare”, a scris dr. Vasile Astărăstoae pe blogul personal.
Empatie si umanitate fata de pacienti? Unde, ca in Romania nu prea am vazut, cu unele exceptii. Ati uitat de “eroii in alb”, ce empatici si umani au fost in pandemie? Si ca medicii au aceptat sa fie lasati sa moara fara tratament bolnavii de cancer pe motiv de plandemie? Puteau protesta fata de aceasta masura criminala, dar, nu numai ca au tacul mâlc, sar unii au si iesit sa justifice ca masura e catvse piate de necesara. Sa dea Dumnezeu sa isi ia pedeapsa in aceasta viata, cadegeaba si-o iau pe lumea cealalta acesti medici “enpatici si umani”.