sâmbătă, februarie 24, 2024
ACTUALITATEJudecătoarea Dana Gîrbovan: Curtea de Justiție a UE a pus drepturile fundamentale...

Judecătoarea Dana Gîrbovan: Curtea de Justiție a UE a pus drepturile fundamentale ale omului mai prejos de interesele financiare ale Uniunii / Apărați-vă și libertatea pentru că statul nu mai pare dispus s-o facă

Dana Gîrbovan, președintă a Curții de Apel Cluj și a Uniunii Naționale a Judecătorilor din România, spune că s-a produs o schimbare uriașă de paradigmă în dreptul european.

Magistratul afirmă că CJUE (Curtea de Justiție a Uniunii Europene) a pus drepturile fundamentale ale omului mai prejos de interesele financiare ale Uniunii, lucru nemaipomenit până acum.

Ea s-a întrebat, în cadrul unui dialog cu avocatul Florentin Țuca, „cine mai e în centrul rațiunii de existență al Uniunii Europene?”.

„Până acum era un dictat sfânt că drepturile omului au un grad de protecție cel mai înalt. Dacă în dreptul național aveai un grad de protecție mai înalt decât în dreptul internațional, se aplica dreptul național.

Toate pactele privind drepturile omului stabilesc acest principiu. Vine Curtea de Justiție a UE și spune: Da, dar cu condiția să nu aducă atingere intereselor financiare ale UE.

Tu pui drepturile fundamentale ale cetățenilor sub interesele financiare ale UE? Deci această schimbare de paradigmă ar merita o mai mare atenție din partea justiției.

Cine mai e în centrul rațiunii de existență al UE?”, a spus judecătoarea la podcastul „Pe drept cuvânt”.

Dana Gîrbovan a vorbit și despre imixtiunile UE în justiția românească. Ea a spus că MCV-ul devenise un instrument politic, nu unul tehnic.

„Rapoartele Comisiei Europene și-au pierdut caracterul tehnic și au mai degrabă un caracter politic.

Problema cu MCV-ul e că a fost un instrument care și-a dovedit ineficiența, dacă a avut nevoie de atâția ani în care să fie ridicat, timp în care Comisia a fost de acord și cu alb și negru, pe anumite puncte. Era clar că nu mai avea legătură cu problemele din justiția română, s-a îndepărtat foarte mult de la scopul lui”, a explicat Dana Gîrbovan.

Judecătoarea a spus că România nu poate accepta supremația dreptului UE în fața Constituției țării, pentru că asta ar însemna pierderea suveranității naționale, lucru pe care nicio țară nu l-a acceptat.

„Constituția este sfântă și nu există niciun act juridic ca să aibă o forță juridică superioară.

Niciun stat european, la nivel de Curte Constituțională, nu a acceptat supremația dreptului european asupra celui național. Și e foarte firesc să fie așa.

Dreptul UE se situa undeva deasupra legilor organice și sub Constituție. Chestiunea a fost tranșată la nivelul CCR din 2007, nu e o problemă recentă.

Explica CC a Germaniei de ce nu poate accepta supremația dreptului european: pentru că ar însemna că Germania nu mai este un stat suveran, pentru că în această uniunea nu a intrat cedându-și suveranitatea, ci o parte din atributele suveranității.

Și la noi, ca să modifici Constituția, ai nevoie de Referendum, pentru că suveranitatea aparține poporului român. Ori, acceptând că există acte normative superioare Constituției, noi acceptăm, de fapt, că o revizuire a Constituției care vine din altă parte, decât a poporului român, ori asta înseamnă cu-adevărat o cedare a suveranității, lucru care nu poate fi admis în contextul actual legislativ.

Asta duce la o federalizare a UE, chestiune respinsă prin vot de cetățenii europeni. Nu a fost acceptată și mi se pare inadmisibil să admitem pe cale jurisprudențială peste cele exprimate în mod direct și nemijlocit de cetățenii UE”, a adăugat Dana Gîrbovan.

În final, ea i-a îndemnat pe români să-și apere libertatea și demnitatea, pentru că trăim vremuri în care statul nu mai pare dispus s-o facă.

„Viitorul sună foarte complicat, foarte periculos.

Rolul al fiecărui dintre noi este să facem ceea ce trebuie să facem, în timpul în care ni s-a dat și societatea în care trăim. Fiecare om are acea unicitate și demnitate și trebuie să lupte să și-o păstreze.

Mă sperie relativizarea drepturilor fundamentale, pentru că asta este premisa care va permite încălcarea și diluarea până la punctul în care să nu mai conteze.

E importantă libertatea ta, n-o ceda. Nu ceda să faci ceva contra voinței și crezului tău doar pentru că întreaga lume din jur face asta. Apărați-vă și libertatea pentru că statul nu mai pare dispus s-o facă.

Am văzut această diluare în numele multiplelor amenințări la adresa securității”, a mai zis președintele Uniunii Naționale a Judecătorilor din România.

spot_img

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

2 COMENTARII

 1. 🙂

  Cum împacă d-na magistrat teoria din dec. ’89 cu realitatea de azi (așa cum ne-o declară aici) ?

  ADICĂ E SURPRINSĂ ? NU FUSESE AVERTIZATĂ, DE PE BĂNCILE GRĂDINIȚEI ? ORI ȘTIUSE DINTOTDEAUNA ? ORI CUM E ?

 2. “presiunea populista”?
  -d.girbovan nu apare ca mascata -poate nu a gasit google sa ne puna la dispozitie,
  altcineva a semnat Decizia 60/2020 din 12 mai 2020 privind iminenta reluare a activitatilor specifice(!specifice,băi)
  instantelor judecatoresti,
  d.girbovan “s-a scos”, relativ-POPORUL CEREA MASCAREA ¡¡¡¡¡¡¡¡

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE