duminică, iulie 21, 2024
OPINIIClima pe vremea lui Creangă

Clima pe vremea lui Creangă

Uite ce scria Creangă despre bojdeuca sa:

„În bojdeuca unde locuiesc eu, dorm afară şi pe vremea asta, în 18 spre 19 septemvrie. De veţi avea răbdare, că bunătate totdeauna aţi avut, veţi întreba poate unde‑i bojdeuca mea? Vă voiu răspunde respectuos: în mahalaua Ţicău, ce‑i mai zic şi Valea plîngerei, strada Ţicăul de sus, no. 4 (dacă se mai poate numi stradă o hudicioară dosnică, plină de noroiu păn’ la genunchi, cînd sînt ploi mari şi îndelungate, zise şi putrede, şi la secetă geme colbul pe dînsa).

Iar bojdeuca de căsuţă în care locuiesc eu de vreo 18 ani e de vălătuci şi povîrnită spre cădere pe zi ce merge, de n‑ar fi răzămată în vreo 24 de furci de stejar şi acelea putrede. Iarna dorm într‑o odăiţă toată hrentuită, iară vara într‑un cerdăcel din dos, începînd de pe la maiu şi sfîrşind pe la octomvrie, cînd este vremea bună cum îi acum. Aşa m‑am deprins”.

Deci sezonul cald ținea “de pe la maiu” până prin octombrie. Sezonul rece de pe la finele lui octombrie până în prima jumătate a lui mai.

Așa a fost atunci, asta este și acum. Se numește climă temperat continentală. Cine mai trăiește pe la țară, prin felurite bojdeuci mai mari sau mai mici, mai vechi sau mai noi, știe că așa este. Sigur că în ultimii ani iernile au fost relativ blânde. Dar, iarăși, dacă ați sta la țară și v-ar îngheța țevile pentru că a dat gerul de sub minus 10 grade, și ați rămâne fără apă curentă, ați avea o idee destul de clară despre cum rămâne iarna la locul ei și nu se lasă dusă de nicio încălzire climatică.

Chestia cu încălzirea climatică poate să prindă doar la burghezi urbani care nu simt diferențele de temperatură decât la extreme, care nu știu cum e sa faci focul în mai și nu au idee ce înseamnă să ai un septembrie rece (să dormi afară până în luna octombrie înseamnă să ai temperaturi noaptea de minim 15 grade). Înseamnă să nu ai idee despre diferențele de temperaturi de noapte și de zi. Mai prind la grăbiții care uită că natura are ritmul ei, și că doi, trei ani de ierni fără ger nu înseamnă, la scara planetei, nimic. Doar în aceste condiții de decuplare de la …mediu poate să funcționeze apocalipticismul climatic

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

2 COMENTARII

  1. Trebuie sa socotim si ca pe vremea lui Creanga “18 spre 19 septemvrie” inseamna astazi 2 spre 3 octombrie, dupa calendarul nou.
    Lucrurile sunt clare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE