vineri, iulie 19, 2024
ACTUALITATEBanca Centrală Europeană vrea să fie specificat clar că magazinele și furnizorii...

Banca Centrală Europeană vrea să fie specificat clar că magazinele și furnizorii nu au voie să refuze plata numerar. Restaurantul Kraft Market și Kaufland nu mai acceptă cash

Banca Centrală Europeană (BCE) vrea să fie monitorizate situațiile în care magazinele și furnizorii refuză plățile în numerar, pentru a se asigura că monedele şi bancnotele rămân un mijloc sigur de plată, transmite Agerpres, citând Bloomberg.

BCE afirmă că ar trebui specificat clar că magazinele şi furnizorii de servicii nu pot exclude numerarul ca mijloc de plată. Oficialii UE au propus doar monitorizarea situaţiei şi luarea de măsuri dacă aceste practici devin mult prea răspândite.

„Răspândirea unor astfel de situații ar submina în mod grav statul de mijloc legal de plată al bancnotelor şi monedelor euro”, a apreciat luni instituția de la Frankfurt într-un aviz juridic. „În propunerea de reglementare ar trebui inclusă o nouă prevedere care să stipuleze în mod clar că o excludere ex-ante a numerarului este interzisă”, apreciază BCE.

Şi băncile centrale din zona euro şi-au exprimat unele îngrijorări faţă de acest subiect. Autoritatea monetară din Ţările de Jos a publicat un raport în luna februarie în care a avertizat că acceptarea plăţii cu numerar în unele locuri, inclusiv la cinematografe, parcări şi farmacii, este mult prea mică.

Potrivit BCE, acceptarea plăţii cu numerar a scăzut în majoritatea ţărilor din zona euro între 2019 şi 2022, cele mai importante scăderi fiind înregistrate în Letonia şi Finlanda.

Executivul comunitar a venit cu propunerea de reglementare a plăţilor cu numerar la pachet cu o bază legală pentru un euro digital, la care BCE lucrează în prezent. Proiectul a creat suspiciuni că euro digital este destinat să înlocuiască bancnotele şi monedele, lucru dezminţit de oficialii BCE în repetate rânduri.

Kaufland și Kraft Market refuză plățile în numerar

Sursa foto: Kraft Market/Facebook

În România, ne confruntăm deja cu astfel de situații. Restaurantele Kaufland refuză deja plățile în numerar, după cum R3media a relatat în premieră.

Un alt restaurant bucureștean, Kraft Market, acceptă doar plata cu cardul.

Deja clienții au început să îndemne la boicot pe rețelele de socializare.

Aceste măsuri vin pe fondul introducerii unei ordonanțe de urgență a Guvernului prin care se limitează drastic plățile în numerar.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

3 COMENTARII

  1. BCE să spună asta lui Ciolacu, care a pus pragul prea mic a banilor din casă firmelor ! Ce credeți că vor face firmele care de obicei au câștiguri mai mari decât pragul impus? Vor alege să fie amendate cu 25% din sumă sau vor interzice plata cash? Voi ce credeți? Ce se întâmplă acum este metoda ascunsă de eliminare a banilor cash, vei avea voie să ai bani in buzunar dar nu vei găsi magazine de unde să cumperi! Nu e “deșteaptă” mișcarea?! Nu mai blamați firmele, blamați guvernul! Știi ce zice guvernul despre români? “Bă ce proști sunt ăștia, a fost o idee bună să subfinantam educația, acum culegem roadele, banii din PNRR vin că i-am pus gaj libertatea proștilor ăștia de români, noi vom câștiga alegerile că le-am reîncărcat cardurile cu 250 de lei, Ciolacu face glume cu sacoul cu bani, ce mai, ne este bine domn’le” ! Fix așa vorbesc despre noi, cum vă scriu eu acum!

  2. Lucrurile sunt foarte simple. Pur și simplu nu le mai calci pragul niciodată, dar cine să înțeleagă, când o buna parte dintre n(oi), plătește cu telefonul, că vezi dom’le ce ,,practică” și sigură e treaba asta! Eu personal nu am mai călcat în kaufland ,de când cu susținerea perverșilor!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE