sâmbătă, iulie 20, 2024
ACTUALITATETotul pentru bănci și încă un pas spre digitalizarea monedei: Guvernul Ciolacu...

Totul pentru bănci și încă un pas spre digitalizarea monedei: Guvernul Ciolacu vrea să LIMITEZE drastic plățile în numerar ale persoanelor juridice și fizice

Guvernul Ciolacu propune limitarea drastică a folosirii numerarului în proiectul de lege cu priviri la măsurile fiscale și bugetare dat publicității.

Conform proiectului de lege pe care Guvernul Ciolacu vrea să-și asume răspunderea, se modifică Legea 70/2015 și Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plată, după cum urmează:

persoanele juridice și fizice care prestează activități economice nu pot încasa mai mult de 1.000 de lei de la o altă persoană. În legea actuală, plafonul este 5.000 de lei.

Magazinele cash and carry nu pot încasa mai mult de 2.000 de lei, numerar de la o persoană. Acum, plafonul este de 10.000 de lei.

Toate persoanele juridice și fizice care desfășoară activități economice nu vor putea face plăți zilnice, care să depășească 1.000 de lei /persoană, dar nu mai mult de un plafon total de 2.000 lei/zi.

În acest moment, plafoanele sunt de 5.000 de lei/persoană, respectiv 10.000 de lei/zi.

Plățile din avansul spre decontare nu vor mai putea depăși 1.000 de lei/zi, dacă trece „proiectul Ciolacu”. Acum, legea prevede un plafon de 5.000 de lei/zi, numerar.

Operaţiunile de încasări în numerar efectuate de persoanele juridice si persoane fizice, reprezentând contravaloarea unor livrări de bunuri sau a unor prestări de servicii, cesiuni de creanţe, primiri de împrumuturi sau alte finanțări, se efectuează în limita unui plafon zilnic de 5.000 lei de la o persoană pana la 31.12.2024 si 2500 începând cu 1.1.2025.

În acest moment, legea prevede un plafon de 10.000 de lei, numerar.

Plafonul de numerar scade dramatic și-n cazul operațiunilor între persoane fizice: dacă acum legea prevede un plafon zilnic de 50.000 de lei și fragmentarea unei tranzacții mai mari de 50.000 de lei, guvernul Ciolacu scade plafoanele de la 10.000 de lei lei/tranzacție pana la 31.12.2024 si 5,000 lei de la 1.1.2025. Sunt interzise încasările şi plăţile fragmentate în numerar pentru tranzacțiile mai mari de 10.000 lei (5000 din 2025), precum şi fragmentarea unei tranzacții mai mari de 10.000 lei (5000 din 2025).

Dacă nu era clară intenția Guvernului de a favoriza plățile fără numerar, acest lucru devine și mai evident ulterior: în proiect de lege, Executivul interzice acordarea oricăror avantaje clienților, de către persoanele prevăzute pentru efectuarea de plăți în numerar.

Românii preferă numerarul, dar băncile decid

Aceste propuneri vin pe fondul existenței în Parlament a unei inițiative a PSD și PNL care urmărește să restricționeze plata numerar, inclusiv a salariilor către angajați.

Această inițiativă, momentan blocată în Parlament, a fost susținută puternic de bănci și de procesatorii precum Mastercard, după cum relata Profit.ro.

Evident, băncile vor fi marele câștigător și al proiectului Ciolacu, dacă acesta va fi adoptat.

De-asemenea, limitarea drastică a plăților cash și stimularea celor bancare va favoriza introducerea monedei digitale.

O statistică din 2022 arăta că 78% dintre români preferă plata numerar, așa că inițiativa Guvernului Ciolacu are cu totul și cu totul alți beneficiari.

Slovacia a introdus dreptul la cash în Constituția țării, iar un referendum pe temă se pregătește în Elveția.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

6 COMENTARII

 1. Hoție, jaf, borfasie la umbra legii, asta este Statul! Mulge vacile si boii toată viața lor iar la pensie îți dă un șut in cur cu ce poate, cu vaccinare Covid, cu lipsa medicamente sau medicamente toxice, cu oxigenare la ATI până crăpi mai repede – optimizare fiscală să scape de mancatorii degeaba, asta este definiția le care au dat-o! Pe nesimțite și fără să înțeleagă au ajuns slugile sistemului organizat fiscal, organizat statal si mare parte mondial, slugile facilitării morții oamenilor, slugile șefului Satanic!

 2. Sclavie modernă. Statul român va ști în final tot ce deții in casă, inclusiv frigiderul, centrala, mobila pe care o ai. În numele “eliminării evaziunii fiscale” devenim sclavi. Ce-i de făcut? Foarte simplu, folosiți doar bani cash, mergeți la bancomat și scoateți bani cash iar apoi faceți cumpărături. Nu cumpărați însă produse peste suma impusă, să rămână în rafturi pentru totdeauna. Scrieți intenția voastră pe rețelele sociale, spuneti-le tuturor să facă acest lucru. Aici nu e vorba că am avea ceva de ascuns, aici e vorba despre propria noastră intimitate. Nu trebuie să știe nimeni dacă eu îmi cumpăr o păpușă gonflabilă modernă de 2500 de lei , de exemplu . Nu trebuie să știe nimeni că eu mi-am schimbat WC-ul și am chemat un meseriaș să-l monteze. Nu trebuie să știe nimeni că eu sparg televizoarele când văd știrile și-mi cumpăr la fiecare 3 luni altul. Înțelegeți unde doresc să ajung? Suma la care vor să ajungă în final (1000 de lei sau poate mai puțin) este nimic. Orice aer condiționat, computer, televizor, centrală, telefon costă mai mult de 1000 de lei. Dacă ți-ai cumpărat toate ăstea, cum ți-ai permis asta fără credit dacă tu nu ai avut o lețcaie pe card? Ai muncit și nu ai dat la stat 42%? Te-ai descurcat ? Ai primit o moștenire, o donație, cerșești? Faci ilegalități? Cum îți permiți să dezonorezi statul român, cel care îți dă lapte și miere?! Și uite așa statul se uită în casa ta fără să deschizi ușa.
  Inroleaza-te și fii sclav!

 3. disperare mare la guvern.

  după 5 ani de subjugare economică de către Orban, Câțu, USR, Ciolacu marii finanțe și cămătarilor internaționali, urmează decontul: stors poporul de cash că nu mai avem de plătit rate și dobanzi…

  și pentru că nu au voie și nici curaj să ia impozitul real de la multinaționalele care declară impozit zero, atunci atacă poporul, amărâții cu mici firme de familie…

  așa guvernează băncile mondiale popoarele prin cămătărie…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE