luni, martie 27, 2023
ACTUALITATERomânia și Bulgaria vor forma un parteneriat strategic. Declarația a fost semnată...

România și Bulgaria vor forma un parteneriat strategic. Declarația a fost semnată de președinții celor două țări

Președintele Klaus Iohannis și omologul său bulgar, Rumen Radev, au semnat o declarație comună referitoare la ridicarea relației dintre cele două țări la nivel de Parteneriat Strategic. Președintele României afirmă că demersul arată „profunzimea legăturilor” dintre România și Bulgaria.

„Acest demers arată profunzimea legăturilor noastre pe toate dimensiunile și răspunde necesității adaptării modului în care conlucrăm, ca vecini și parteneri, la realitățile complexe și la provocările cu care se confruntă regiunea noastră. Profundele mutații geostrategice de la granițele noastre, cu consecințe asupra regiunii extinse a Mării Negre, mai ales în contextul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, ne impulsionează să conștientizăm necesitatea unei cooperări și mai strânse”, a declarat președintele României, potrivit Administrației Prezidențiale, în cadrul conferinței de presă comune alături de președintele Rumen Radev.

Conform lui Iohannis, noul cadru de cooperarea „va duce la materializarea unor noi proiecte de interes bilateral și regional, inclusiv în dosare de interes comun în cadrul Uniunii Europene, al NATO și al altor foruri internaționale”.

„Am convenit că statele noastre trebuie să urmărească cu prioritate acele domenii care corespund intereselor noastre strategice, pentru a ne asigura reziliența, dezvoltarea economică și, foarte important, securitatea. Împreună cu Președintele Radev am evidențiat schimburile comerciale consistente pe care le avem. În primele zece luni ale anului trecut acestea au înregistrat aproximativ 10 miliarde de euro”, a adăugat Klaus Iohannis.

Președintele României susține că cele două țări vor acționa împreună pentru „o mai bună valorificare a potențialului de cooperare economică și sectorială, precum și pentru diversificarea cooperării în sectoare precum dezvoltarea regională și digitalizarea”.

„Indiscutabil, România și Bulgaria au nevoie de mai multă conectivitate. Din discuțiile noastre, a rezultat dorința comună de a utiliza noul cadru partenerial pentru avansarea și finalizarea unor proiecte majore în domeniul conectivității, în special în materie de infrastructură de transport și navigabilitate pe Dunăre și, respectiv, energie”, a declarat președintele României.

Klaus Iohannis se află astăzi, 15 martie, într-o vizită oficială în Bulgaria, ocazie cu care cei doi șefi de stat au semnat o declarație comună referitoare la ridicarea relației dintre cele două țări la nivel de Parteneriat Strategic.

La rândul său, președintele bulgar a spus că România și Bulgaria sunt legate de o prietenie adâncă și legături istorice și culturale puternice.

„Împărtășim un drum european comun. Am intrat împreună în NATO și UE și împreună urmărim prioritatea următoare: aderarea la spațiul Schengen și OECD. Avem de împărțit o responsabilitate comună pentru securitate și stabilitatea regiunii noastre”, a spus Radev.

Reamintim că ambele țări au fost respinse recent de la aderarea la Schengen.

Processing

Donează pentru R3media

Contribuția ta va ajuta R3media să existe

  • RON *

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

Dragi prieteni,

Trebuie să știți: nimeni nu ne „editează” ideile și materialele publicate. Suntem oameni liberi. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, urmărește-ne pe Google News, Telegram, Facebook sau Twitter. Sau poți să te abonezi, gratuit, la Newsletter.

Înscrie-te la newsletterul R3Media

Te rog așteaptă puțin

Mulțumim! Bine-ai venit în comunitatea noastră

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

35,300FaniÎmi place

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate