vineri, octombrie 11, 2024
ACTUALITATEArmata Română continuă achizițiile: Peste 1.000 de blindate, „pentru intervenții în interiorul...

Armata Română continuă achizițiile: Peste 1.000 de blindate, „pentru intervenții în interiorul și exteriorul țării”

Ministerul Apărării Naționale va cumpăra 1059 de blindate ușoare pentru intervenții în interiorul și exteriorul țării, potrivit unui proiect de HG postat pe site-ul Secretariatului General al Guvernului.

Aceste achiziții vor costa 3,7 miliarde de lei vor fi cheltuite, pentru că, spun reprezentanții Armatei „având în vedere mediul de securitate internațional precum și diversitatea situațiilor în care este posibil să se intervină cu trupe”.

Achiziția va fi de tip offset, adică modelul de blindat va veni de la o firmă externă, însă fabricarea, integrarea și mentenanța ar urma să se facă local, în industria de apărare. Nu sunt avansate procente, așadar nu știm care este gradul de offset, adică ce sume vor rămâne firmelor românești.

Înveți și ajuți! Cumpără-i copilului tău manualul „O istorie a lumii pentru copii” de Virgil Hillyer, și vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Ce știm este că achiziția se va întinde pe cinci ani și că toate blindatele trebuie trebuie să fie compatibile NATO, așadar este de presupus că modelul selectat va fi cel produs de o țară NATO Din numărul total de vehicule, 881 vor fi direcționate către Forțele Terestre, 22 către Forțele Aeriene, 16 către Forțele Navale, 49 vor reveni Comandamentului Logistic Întrunit, 40 merg la Statul Major al Apărării/Conducere Strategică, iar 51 vor ajunge la Comandamentul Forțelor pentru Operații Speciale. Actori majori în producția de blindate ar fi Germania, Italia , SUA, mai puțin Franța.

Înveți și ajuți! Cumpără-i copilului tău manualul  „Geografie elementară” de Charlotte Mason și vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Prin contractul multianual de furnizare se vor achiziționa următoarele variante de realizare/configurații:
a) Autovehicul tactic blindat de tip ușor – varianta de bază (transport personal);
b) Autovehicul tactic blindat de tip ușor pentru cercetare;
c) Autovehicul tactic blindat de tip ușor cu turelă telecomandată;
d) Autovehicul tactic blindat de tip ușor desinat transportului echipei anticar dotată cu instalații portabile de lansare a rachetelor tip SPIKE Long Range;
e) Autovehicul tactic blindat de tip ușor adaptat pentru tractare aruncător cal. 120 mm;
f) Autovehicul tactic blindat de tip ușor adaptat cu aruncător cal. 81 mm;
g) Autovehicul tactic blindat de tip ușor pentru cercetare CBRN;
h) Autovehicul tactic blindat de tip ușor pentru cercetare de geniu;
i) Autovehicul tactic blindat de tip ușor pentru evacuare răniți MEDEVAC.

Documentul dat publicității indică faptul că Ministerul Apărării vrea să cumpere produse similare cu acelea livrate altor state membre NATO, întrucât aceste vehicule tactice trebuie să fie interoperabile cu cele din armatele NATO din punct de vedere al comunicațiilor, calibrului armamentului, tipurilor de muniție pentru armamentul propriu, precum și al sprijinului logistic integrat.

„Pentru Armata României este fundamental ca pentru dezvoltarea capacității de apărare a României să se introducă în înzestrare Autovehicule tactice blindate de tip ușor, denumite în continuare ATBTU, cu performanțe ridicate, pentru care fabricația unor componente să se realizeze pe teritoriul României. De asemenea, fabricarea, integrare și mentenanța ATBTU pe durata ciclului de viață trebuie să se realizeze la operatori economici din industria națională de apărare, care să fie în măsură să îndeplinească aceste activități și în situații de criză sau război”, se precizează în document.

Mai exact, MApN cere „realizarea la nivelul operatorilor economici din industria națională de apărare a liniei de fabricație pentru fabricarea ATBTU în România, astfel că, începând cu produsul nr.279, fabricarea ATBTU să se facă pe această linie de fabricație”.
Procedura de achiziție prevede o serie de cerințe, inclusiv unele referitoare la capacitatea tehnică și profesională a ofertanților. Astfel, candidatul trebuie să demonstreze că a livrat produse similare ATBTU către forțe armate din cel puțin două state membre NATO. De asemenea, candidatul trebui să depună declarații și documente justificative care să demonstreze să a livrat în ultimii 7 ani cel puțin 1.059 de produse similare ATBTU către armate din țări NATO, cât și cel puțin 278 de produse similare ATBTU, într-un interval de 12 luni.
Anul trecut, MApN a semnat un contract de furnizare camioane militare, de o valoare similară acestuia preconizat pentru blindate ușoare, cu italienii de la IVECO. Până la semnarea contractului, s-a purtat o luptă îndelungată în justiție cu perdanții Rheinnmetal Germania. Offsetul a rămas încă un aspect controversat întrucât nu a fost suficient explicat cât, cum și unde se face.

Această achiziție vine după săptămâna trecută MApN anunța cumpărarea de uniforme de luptă și încălțăminte.

Recent, Ministerul Apărării anunța cumpărarea a 32 de avioane de luptă F-16, vechi de 40 de ani, din Norvegia.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE