sâmbătă, octombrie 5, 2024
ACTUALITATECalendarul zilei 13 septembrie: 13 ani de la semnarea Parteneriatului Strategic România...

Calendarul zilei 13 septembrie: 13 ani de la semnarea Parteneriatului Strategic România – SUA

Pe 13 septembrie 2011, se semna parteneriatul dintre România și Statele Unite ale Americii.

„Ca negociator-şef al Declaraţiei Comune privind Parteneriatul Strategic România-SUA pentru Secolul XXI şi al Acordului privind sistemul antirachetă, salut aniversarea, azi, a 10 ani de la încheierea acestor documente de bază ale Parteneriatului Strategic”, arată şeful diplomaţiei române într-un mesaj transmis, luni, pe Twitter.

Potrivit documentelor semnate la 13 septembrie 2011, urmărind viziunea comună a unui Parteneriat Strategic mai extins şi mai profund, România şi Statele Unite au identificat următoarele domenii de cooperare întărită, printre care Sistemul Statelor Unite de apărare împotriva rachetelor balistice şi capabilitatea NATO de apărare antirachetă, recunoscând că acest sistem contribuie la apărarea României şi a Statelor Unite, precum şi a aliaţilor europeni ai NATO, şi întăreşte stabilitatea regională, dezarmarea, neproliferarea şi controlul armamentelor, combaterea terorismului şi gestionarea altor riscuri şi ameninţări emergente, prin consolidarea schimburilor de informaţii.

Acestora li se alătură cooperarea în cadrul NATO, inclusiv prin îmbunătăţirea interoperabilităţii şi a cooperării în domeniul echipamentelor de apărare şi al materialelor conexe, cooperarea regională şi stabilitatea, inclusiv în Europa de Est şi în Balcanii de Vest, inclusiv prin îmbunătăţirea cooperării NATO-UE, întărirea instituţiilor euro-atlantice şi căutarea de soluţii pentru conflictele îngheţate, comerţul şi investiţiile, inclusiv prin facilitarea contactelor între comunităţile de afaceri, în paralel cu reafirmarea angajamentului pentru principiile pieţei, statul de drept, un mediu de afaceri sănătos, transparenţă şi integritate publică, securitatea energetică, inclusiv asigurarea diversităţii surselor şi rutelor de transport, cum este Coridorul Sudic, dezvoltarea reţelelor inteligente, studierea surselor neconvenţionale de energie, inclusiv gazul de şist, precum şi urmărirea surselor alternative de energie curată şi liberalizarea pieţelor în vederea atragerii de noi investiţii în sectorul energiei.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Să nu trăim în minciună. Un manual pentru disidenții creștini, de Rod Dreher, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

În Declaraţia comună mai sunt menţionate democraţia şi statul de drept, drepturile omului şi buna guvernare, inclusiv prin susţinerea fermă a acestor valori în regiune, în statele Parteneriatului Estic: Republica Armenia, Republica Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova şi Ucraina, şi promovarea reformelor şi consolidarea democraţiei în aceste ţări, educaţia, cercetarea şi contactele interumane, facilitate prin schimburi ale persoanelor din mediul profesional, ale investitorilor, vizitelor de afaceri şi cercetători din domeniul academic şi ştiinţific, ştiinţa şi tehnologia, inclusiv susţinerea continuă pentru diversificarea contactelor între comunităţile academice şi ştiinţifice, potrivit Agerpres.ro.

„Parteneriatul nostru Strategic durabil şi dinamic este de natură să consolideze securitatea şi prosperitatea României şi Statelor Unite şi anticipăm cu nerăbdare cooperarea noastră viitoare”, arată documentul semnat pe 13 septembrie 2011 la Washington D.C.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

7 COMENTARII

  1. Parteneriat strategic pe naiba, e doar unisens: sua are doar drepturi, iar Romania doar obligatii. Pana acum, romaii nu au beneficiat cu nimic de pe urma acestuia. Faptul ca sua au birou FBI la DNA, si ca a sprijinit la maxim prigonirea afaceristilor autohtoni spune multe. Iar faptul ca Romania e colonie , e dat de existenta vizelor pentru cetatenii romani care merg in sua. Cetatenii americani NU au nevoie de viza ca sa calatoreasca in Romania, știați? Halal “parteneriat”!

          • Va raspund, dle Șomărescu. Daca nu e gluma la propriu ce ati zis, este la figurat. Cine ne opreste sa ne cerem drepturile? Pai cum cine? Cum pot eu ca simplu cetatean, sau dvs., sa putem schimba atitudinea sua fața de vize? Ne ducem pese ei cu jalba in băț sau cum? Cum putem sa impiedicam ingerinta ambasadei sua in toate treburile țării, incepand cu inflyentarea justitiei, prioritizarea capitalistilor americani in fata celor autohtoni, cumpararea exculusiv din sua de armament, de cele mai multe ori rable de carecscapa pe banii munciti de noi? Iesim cu furci si topoare ca in 1907? Cine ne opresc drepturile? Politicenii romani vânsuți, care fac front comun pentru Licurici, chiar daca sunt din partide diferite. Javrele din politica care au pasaport de usa, unii au si fost decorati pe față “pentru merite deosebite in ajutorul acordat sua”. Ei vor fi primii care ne opresc sa putem sa batem si noi cu pumnul in masa, sa ne cerem drepturile. Chiar nu este evident? SRI, politicul, sunt 100% sub controlul sua, ce naiba? Noi cetățenii suntem complet scoși din ecuație, nu avem nici o importanță. Daca nu ati observat asta pana acum, ce sa mai zic, decat ca am ramas consternat…

          • Avem viziuni diferite: dvs priviți rolul nostru ca cetățeni echivalent cu acela al unui copil neajutorat, care nu poate fi face nimic, dacă nu-l „lasă părinții”. Eu nu. Eu cred că dacă ne-am fi implicat, dacă ne-ar fi păsat de această țară, am fi LUPTAT pentru ce drepturile noastre.

            Dar noi nu am luptat. Am preferat defetismul și lamentările. Credeți că făuritorii marii uniri au fost „lăsați” de cineva să-si obțină drepturile? Nu. S-au bătut. Dar noi nu vrem să ne batem, noi vrem să ne „dea” cineva ceva.

            Relația cu americanii a fost corectă la început. Dar noi am preferat să alegem slugi în funcții, care ne-au adus unde ne-au adus. Ați sprijinit cumva acei politicieni care s-au bătut sau măcar au negociat pentru drepturile noastre? Nu cred. Nu au fost și nu au fost toți la fel, dar e mai simplu să zici „toți sunt vânduți”, pentru că asta ne scutește de orice obligație de a face ceva.

            Dvs nu intelegeti un lucru elementar: străinii fac aici doar cât îi lăsăm noi. Dacă ne-am revolta – nu violent – cumva (prin boicoturi, proteste, etc), S-AR OPRI. „Cum putem sa impiedicam ingerinta ambasadei sua in toate treburile țării, incepand cu inflyentarea justitiei, prioritizarea capitalistilor americani in fata celor autohtoni, cumpararea exculusiv din sua de armament, de cele mai multe ori rable de carecscapa pe banii munciti de noi”.

            Simplu: votând acei politicieni care promit că nu vor mai permite așa ceva. Vom face asta? Nu. Vom spune că sunt toți la fel, bla, bla, bla.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE