ACTUALITATEZeci de tone de fructe cu pesticide aflate în magazinele din România....

Zeci de tone de fructe cu pesticide aflate în magazinele din România. Directorul ANSVSA: Cele mai periculoase sunt citricele

Aproximativ 48,4 tone de lămâi, struguri și mandarine care conțineau pesticide au fost descoperite în ultimele două zile, a declarat Mihai Ponea, directorul general al Autorității Naționale Sanitare, Veterinare și pentru Verificarea Alimentelor (ANSVSA).

„Aceste citrice și fructe au fost oprite la punctul de frontieră de intrare în România. Un transport a fost oprit la Albița, județul Vaslui, altul în PIF la Ilfov și unul la Constanța. Este, într-adevăr, o îngrijorare a noastră în ceea ce privește prezența de pesticide în legume și fructe în acest an, crescând cu peste peste 30-40% procentul de depistare a acestora.

Am avut o mare provocare anul acesta și pe zona de legume și fructe contaminate cu pesticide, provenite din Turcia. 90% din ceea ce intră în România și ce merge spre Europa pe legume și fructe vine din această zonă. Vorbim de citrice, portocale, rodii, lămâi, pere, pătrunjel”, a declarat domnul Ponea.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Ghidul incorect politic – Despre încălzirea globală și ecologism, de Christopher C. Horner, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Acesta a precizat faptul că o îngrijorare ar fi și Turcia, în sine, spunând și că România nu are cele necesare creșterii frecvenței controalelor la graniță.

„Turcia este o îngrijorare și de aceea am propus Comisiei Europene modificarea Regulamentului 1793 pentru creșterea procentului de recoltare și de interzicere a punerii pe piață a transporturilor de legume-fructe până nu ne asigurăm că acestea nu sunt contaminate cu pesticide.

Din păcate, România are pârghii limitate în ceea ce privește creșterea frecvenței controalelor. În schimb, putem să ne plângem la Comisie, unde ne întâlnim lunar cu toate statele membre, să spunem că avem o îngrijorare și să solicităm creșterea frecvenței și procentului de recoltare probe, pentru că la import se aplică un regulament pe tot teritoriul UE.”, a spus directorul ANSVSA.

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu ne „editează” ideile și materialele publicate. Suntem oameni liberi. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumim!

Redacția R3media

Dacă dorești să fii alături de noi, urmărește-ne pe Google News, Telegram, Facebook sau Twitter. Sau poți să te abonezi, gratuit, la Newsletter.

Înscrie-te la newsletterul R3Media

Te rog așteaptă puțin

Mulțumim! Bine-ai venit în comunitatea noastră

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

[gs-fb-comments]

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate