OPINIIVom asista la prima demolare a unei biserici de după 1990 cu...

Vom asista la prima demolare a unei biserici de după 1990 cu Vergil Chițac în rol de Elena Ceaușescu?

Deși am auzit de cazul bisericii de la Constanța de mai demult, nu l-am luat în serios: nu mi-a trecut niciodată prin cap că nu s-ar putea găsi înțelegere pentru rezolvarea, pe cale amiabilă, a diferendului.

Totuși, mi-am zis, suntem într-o eră a libertății, a înțelegerii și nu în ultimul rând, a tehnologiei, nu? Nu mai avem dogmatismul de stat din perioada comunistă.

Eh, se pare că primarul Constanței, contraamiralul Chițac, ține să demonstreze tuturor că este mai rigid decât regimul comunist.

Pentru cine nu știe, biserica „Izvorul Tămăduirii” din Constanța a fost construită fără autorizație acum 10 ani, iar instanța a dat dreptate Primăriei.  Ceea ce m-a șocat în acest caz este lipsa oricărei înțelegeri, precum și stilul de membru al CC al PCR pe care l-a folosit primarul Vergil Chițac.

Deși Arhiepiscopia este de-acord să mute biserica, ceea ce ar reprezenta o soluție echitabilă pentru toată lumea, Vergil Chițac ține neapărat s-o demoleze. Din scrisoarea pe care i-a adresat-o ÎPS Teodosie răzbate un dispreț profund față de Biserica Ortodoxă și față de Arhiepiscopul Tomisului.

Tonul nu este altul decât un al unui colector de taxe, care vine cu un ultimatum către „prostime”. Nici măcar formula de adresare – care nu ține de politețe, ci de obligație! – de  față de un arhiepiscop nu a fost respectată.

Chițac are tupeul să-i ceară Arhiepiscopului Tomisului să accepte demolarea ca să participe „la efortul de modernizare a orașului nostru”.

Apoi, contraamiralul îl „invită” pe ÎPS Teodosie să folosească „în mod creativ resursele existente ale Arhiepiscopiei”.

În timp ce cere asta, Chițac dă dovadă de primitivism și zero creativitate. Un primar modern ar fi folosit tehnologia și creativitatea să mute biserica, astfel încât să nu sufere nici comunitatea de credință și să obțină și satisfacție urbanistică.

În schimb, Chițac alege să se comporte precum Elena Ceaușescu, în decembrie 1989. Informată că Armata nu poate trage în demonstranții de la Timișoara, pentru că aceștia s-au adăpostit pe treptele și în Catedrala Ortodoxă, „Tovarășa” a ordonat: „Trageți cu tunul, terminați odată cu ea!”. Biserica n-a căzut, dar a căzut ea…

Până și regimul Ceaușescu a reușit, cu tehnica rudimentară – păi nu? – de-atunci, să translateze biserici, ba chiar și blocuri. Liberalul Chițac, în anul de grație 2022, nu este în stare.Nu vrea el. Toate problemele urbanistice ale Constanței – prin care trec anual – se vor rezolva dacă se dărâmă biserica asta!

Am căutat să văd dacă mai există un asemenea caz după 1990, în România. Nu am găsit. În schimb am găsit un caz în Bosnia, acolo unde o biserică ortodoxă construită pe terenul ce a aparținut unor musulmani, a fost demolată la cererea acestora. Domnul Chițac nu este musulman, dar este în război cu Biserica.

Păcat. Ultimii doi demolatori de biserici n-au sfârșit bine.

P.S. Urâtă tăcerea formatorilor de opinie, a teologilor de catifea, în privința acestui caz. Probabil se bucură de răul ÎPS Teodosie. Poți fi sau nu de acord cu el, dar aici nu e vorba despre o persoană, ci despre biserica pe care pretind că o apără.

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu ne „editează” ideile și materialele publicate. Suntem oameni liberi. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumim!

Redacția R3media

Dacă dorești să fii alături de noi, urmărește-ne pe Google News, Telegram, Facebook sau Twitter. Sau poți să te abonezi, gratuit, la Newsletter.

Înscrie-te la newsletterul R3Media

Te rog așteaptă puțin

Mulțumim! Bine-ai venit în comunitatea noastră

4 COMENTARII

  1. Oficialitatile trebuiau sa respecte legea si sa il inchida pe Teodosie pentru mitå. Probabil cå este incå util securitåții in rol de circar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

[gs-fb-comments]

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate