marți, aprilie 16, 2024
ACTUALITATEMarș al moților pentru statuia lui Avram Iancu la Turda, pe 10...

Marș al moților pentru statuia lui Avram Iancu la Turda, pe 10 iulie: Vom demara toate procedurile legale ca statuia Crăișorului Munților să rămână la locul ei

La încercarea primăriei Turda ca statuia eroului național Avram Iancu să fi înlăturată din centrul municipiului Turda, sub pretextul modernizării zonei istorice a orașului, de fapt o eliminare a elementelor identitare românești din centrul orașului pe motiv de finanțare cu fonduri europene, Societatea Culturală „Avram Iancu” a reacționat imediat, ca și grupările patriotice din România.

Societatea Culturală „Avram Iancu” va organiza o manifestare de protest la Turda, pe 10 iulie, între orele 18:00 și 20:00, și solicită, pe lângă menținerea statuii Crăișorului Munților în aceeași locație din Piața Republicii, și amplasarea statuii Mitropolit Andrei Șaguna, se arată într-un comunicat al organizatorilor, publicat pe NapocaNews.

Într-o scrisoare fermă adresată primarului din Turda, conducerea Societății Culturale Avram Iancu menționează:

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Cultura noastră: ce a mai rămas din ea, de Theodore Dalrymple vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

„În discuțiile avute după-masă la sediul Societății cu membrii Biroului Executiv Național s-a concluzionat ca argumentele prezentate de dumneavoastră în favoarea relocării statuii lui Avram Iancu nu justifică o asemenea decizie.

Membrii Biroului Executiv National consideră că:

  • prin scoaterea statuii lui Avram Iancu din piața centrală a orașului și mutarea ei în piațeta din capătul străzii Avram Iancu se realizează o mare impietate față de memoria eroului național.
  • Se golește de orice semn de românism piața centrala a orașului și devine o piața dominată de clădirile retrocedate și biserica reformată.
  • După sute de ani în care românii nu au avut acces în orașul Turda, însemnele identitare ale comunității românești a orașului vor fi scoase a doua oară din centrul orașului.
  • Golită de statui piața centrală a orașului va fi seacă, fără viața și fără un monument reprezentativ pentru administrația românească a orașului de la Marea Unire până astăzi.
  • Considerăm ca spațiul generos al pieței si viitoarei zone pietonale va oferă posibilitatea de a păstra statuia lui Avram Iancu pe actuala locație și de a-l aduce în piața și pe Andrei Șaguna, pentru a întări imaginea de autoritate românească în Municipiul Turda.

În consecința membrii biroului Executiv Național al Societății Cultural-Patriotice Avram Iancu din România au decis să facă toate demersurile necesare pentru a împiedica mutarea statuii lui Avram Iancu din Turda, în anul în care comemorăm 150 de ani de la moartea sa.

Protestul Societății Avram Iancu se va concretiza într-o petiție adresată dumneavoastră, parlamentarilor clujeni, presei și participanților la marea sărbătoare de la Crucea Iancului din 10 iulie 2022. Tot în 10 iulie, după acțiunile de protest de la Crucea Iancului se va organiza un „Mars al Iancului” de la Mărișel la Turda, unde, între orele 18-20, se va desfășura o adunare de protest împotriva mutării statuii marelui erou național Avram Iancu.

Suntem hotărâți să apelăm la toate mijloacele legale de a bloca mutarea statuii lui Avram Iancu din piața centrala a orașului, și de a-i aduce cuvenita cinstire pentru lupta și jertfa sa”, se arată în textul publicat de organizație.

La protest sunt așteptate numeroase organizații culturale românești de pe întreg teritoriul României. Se dorește ferm „încetarea deznaționalizării centrului orașului Turda, sub pretextul unor false modernizări «europene»”.

Statuia eroului național Avram Iancu a fost înlăturată din centrul municipiului Turda, sub pretextul modernizării zonei istorice a orașului. Primăria Turda vrea modernizarea centrului istoric fără ca statuia lui Avram Iancu să rămână pe amplasamentul său.

Potrivit proiectului, zona pietonală va fi marcată la sud de o nouă fântână, care va avea două zone (o oglindă de apă și o zonă cu joc de apă), iar la nord, de esplanada dedicată evenimentelor și manifestărilor publice. Astfel, se renunță la fântâna existentă și se va găsi o altă poziție pentru statuia lui Avram Iancu, pe frontul nordic al Bisericii Romano-Catolice.

„În România nu se mai poate aproba vreun proiect fără ca vreo statuie a unei personalități românești să fie mutată sau protejată, prin închidere în dulap de scânduri?”, se întreabă publicația Buletin de Carei, amintind că la Oradea statuia lui Mihai Viteazul a fost înlăturată, în timp ce statuia lui Mihai Eminescu stă închisă într-un dulap de șase ani, pe motiv de protecție.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE