luni, octombrie 2, 2023
ACTUALITATEAlimentație cu gândaci | Bulgaria se vrea deja lider regional în producerea...

Alimentație cu gândaci | Bulgaria se vrea deja lider regional în producerea proteinelor din insecte. Antreprenorii cer statului să fie mai activ în reglementarea acestei afaceri

În Bulgaria funcționează o Asociație a Producătorilor și Procesatorilor de Insecte. În timp ce majoritatea românilor respinge noile tendințe alimentare, cum ar fi introducerea în alimentație a proteinelor extrase din insecte, vecinii noștri bulgari se dovedesc mai deschiși pentru dezvoltarea unor afaceri de profil.

Asociația menționată mai sus a organizat recent o masă rotundă în parteneriat cu Asociația Bulgară de Startup, printre participanți numărându-se Cleantech Bulgaria, Camera de Comerț franco-bulgară, Endeavour Bulgaria, Black Peak Capital Investment Fund, producătorii de alimente ecologice Harmonica și NV3, relatează cotidianul Capital.

Ei au convenit că Bulgaria are un potențial uriaș în sectorul producerii alimentelor inovative: este singura țară din Peninsula Balcanică în care industria producerii de proteine ​​din insecte există deja și are ambiții serioase să se dezvolte.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Să nu trăim în minciună. Un manual pentru disidenții creștini, de Rod Dreher, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

La nivelul UE, nevoile legislative ale sectorului au fost în mare măsură rezolvate, dar legislația este inexistentă în Bulgaria, în acest stadiu, iar acest lucru încetinește dezvoltarea sectorului. Asigurarea că Reglementările naționale constituie drept obiectivul principal al Asociației Producătorilor și Procesatorilor de Insecte din Bulgaria. Ei cred că această țară poate crește pentru a deveni un lider regional, deoarece este singura din Balcani și printre puținele din Europa Centrală și de Est cu o industrie alternativă a proteinelor – cea mai apropiată țară producătoare fiind Polonia.

Un număr tot mai mare de rețele de investitori și consumatori îmbrățișează ideea de a folosi proteine ​​alternative, a declarat Rossen Ivanov, managing partner la Black Peak Capital. El a spus că așteptările pentru piața proteinelor din insecte, dar și din surse vegetale este să crească considerabil, aproape 80% din generația tânără folosind cel puțin ocazional astfel de produse. Noile reglementări și schimbările climatice vor spori aceste tendințe. El a spus că un următor pas logic ar fi crearea de fonduri specializate pentru investiții în alimente inovatoare și durabile, similare fondurilor din sectorul IT.

Problemele care se profilează în sectorul alimentar global nu pot fi abordate fără o introducere rapidă a principiilor economiei circulare în toate sectoarele de afaceri, iar Bulgaria se dezvoltă încă lent în această direcție, a declarat Dessislava Dimitrova de la Consiliul pentru Economie Circulară.

Masa rotundă s-a încheiat cu o pledoarie pentru unirea eforturilor și inițierea unui dialog între instituțiile competente și companiile din sectorul agriculturii ecologice și proteinelor inovative (proteine ​​din alge, proteine ​​vegetale, înlocuitori de carne, insecte și proteine ​​nucleare). Scopul este crearea unui grup de lucru și o cooperare mai strânsă pentru sprijinirea inovațiilor în agricultura bulgară și industria alimentară, conform Lanțul Alimentar.

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

CITEȘTE MAI MULT

2 COMENTARII

  1. “așteptările pentru piața proteinelor din insecte, dar și din surse vegetale este să crească considerabil, aproape 80% din generația tânără folosind cel puțin ocazional astfel de produse”
    Diabolic de simplu, pui în întrebare la grămadă proteinele din insecte cu cele vegetale și normal că de la oameni care mai țin post, la vegani înfocați, toți mai mănâncă și soia, și cârnați din mazăre, burgeri din năut și alte prostii. La concluzie specifici apoi “cel puțin ocazional”, îngroșând procentul cât se poate. Și brusc ai și creat cerere, pentru început și doar în mentalul colectiv al “generației tinere”, în rebeliunea-i ahtiată să adere și să semene. Doar nu-și închipuie cineva puștii bulgari molfăind greieri în timpul liber, după o tură prin parc. Iar antreprenorașii de ce să nu profite? Tot de-un soi de real politik și ei, dacă au simțit că ăsta-i viitorul, s-au și repliat. Nu morala face profit și locuri de muncă.
    Sunt curios cum văd conservatorii și adepții pieței libere toată afacerea asta, că-n fond pe nesimțite treaba se normalizează și cu timpul va exista din ce în ce mai multă cerere, până să devină chiar cvasi-obligatoriu, cum se și vrea. Cum oprești bulgărele la vale fără o intervenție energică a Statului care să interzică mizeria? Și cum o dregi apoi cu inevitabila smiorcăială că-i fascism că-ți zice Statul ce să faci și “binele nu se face cu forța” șamd?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

37,000FaniÎmi place

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate