sâmbătă, iunie 15, 2024
ACTUALITATEVIDEO | Sorin Cîmpeanu propune instituirea Programului Național Integrat „Masa sănătoasă în...

VIDEO | Sorin Cîmpeanu propune instituirea Programului Național Integrat „Masa sănătoasă în școli 2022-2027”, începând cu anul școlar următor

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat luni că începând cu anul școlar 2022-2023 la nivelul sistemului național de învățământ se propune instituirea Programului Național Integrat „Masa Sănătoasă în școli 2022-2027” pentru sprijinirea participării la educație a tuturor copiilor, informează Agerpres.

Ministrul Educației a spus că Programul „Masa Sănătoasă în școli” va fi implementat, în parteneriat, de Ministerul Educației și Ministerul Agriculturii, având surse de finanțare asigurate din bugetul național, fonduri externe nerambursabile și rambursabile.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Cultura noastră: ce a mai rămas din ea, de Theodore Dalrymple vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

„Includerea unităților de învățământ preuniversitar în program se va realiza pe baza unor criterii aprobate de Ministerul Educației, prioritizând școlile cu vulnerabilitate mare și medie din perspectiva abandonului școlar. Ministerul Educației va monitoriza indicatorii de eficiență și impact pentru Programul național integrat «Masa sănătoasă în școli».

Hrănește bine(le)! Cumpără suplimentul alimentar Propolis mielat (tinctură de propolis cu miere) și vei contribui la susținerea siteului R3media.

Pentru Programul Național Integrat «Masa Sănătoasă în școli 2022-2027» se constituie un grup de lucru la nivelul guvernului (Ministerul Educației, Ministerul Agriculturii, Ministerul Sănătății, Ministerul Finanțelor și Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene). Aș vrea să spun că prima rundă din Programul de Reducere a Abandonului Școlar finanțat din PNRR a realizat deja selecția unui număr de 1.415 școli.

Pentru cheltuieli cu alte bunuri și servicii care impun cheltuieli de hrană sunt alocate 45 milioane de euro pentru trei ani (2022 – 2025). Sunt vizați elevii de gimnaziu care vor beneficia de o masă sănătoasă în școli. (…) Urmează runda a doua, pentru care numărul estimat ale elevilor de gimnaziu este de 380.000.

Înveți și ajuți! Cumpără-i copilului tău manualul Geografie elementară de Charlotte Mason și vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

O altă sursă de finanțare este din fonduri europene. Programul POEO prevede finanțarea unei mese în școli 212 milioane euro. Se vor derula proiecte în perioada 2023-2027. Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene trimite în cursul zilei de astăzi aceste solicitări către Comisia Europeană.

O altă sursă de finanțare este aceea a Ministerului Agriculturii prin care pentru programul în școli are în acest an o finanțare de peste 500 milioane de lei, deci de peste 100 de milioane de euro. Din discuțiile cu Ministerul Agriculturii a rezultat că această finanțare va fi asigurată pe durată de cinci ani a Programului Național «Masă Sănătoasă în școli».

Hrănește bine(le)! Cumpără suplimentul alimentar Lăptișor de matcă crud și vei contribui la susținerea siteului R3media.

Din 150 de școli, el se derulează în 134 de școli. 16 școli, deși au avut finanțare, nu au putut implementa programul «Masă caldă în școli». Este vorba despre 16 școli – 3 din județul Bihor, o școală din județul Bacău, două școli din județul Bistrița-Năsăud, două școli din București, două școli din Buzău, două școli din Hunedoara, o școală din Harghita, o școală din Mureș, o școală din Timiș, o școală din Galați.

Motivele pentru care nu au reușit implementarea Programului «Masă caldă în școli» sunt următoarele: licitații blocate, lipsă ofertanți în localitățile izolate, este vorba firme de catering care nu au considerat că este rentabil economic să se prezinte la licitație.

Înveți și ajuți! Cumpără-i copilului tău manualul O istorie a lumii pentru copii de Virgil Hillyer, și vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Avem și o situație specială în județul Galați, la Tecuci, în care Programul «Masă caldă» nu s-a putut derula pentru că la această dată nu au bugetul aprobat. (…) De asemenea, mai avem în PNRR, tot în Programul național de reducere a abandonului școlar, o altă linie care vizează finanțarea costurilor de masă și a altor costuri pentru cel puțin 100 de școli mici care au efective sub 50 de elevi”, a declarat ministrul Cîmpeanu.

În urmă cu câteva zile, Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, propunea ca profesorii debutanți să fie plătiți la nivelul salariului mediu pe economie, pentru ca nivelul de pornire în carieră să fie motivant și pentru a „ridica prestigiul” profesiei.

Hrănește bine(le)! Cumpără suplimentul alimentar Etamynis (alergie la praf, polen, venin) și vei contribui la susținerea siteului R3media.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

1 COMENTARIU

  1. ar fi bine, dar sa le dea din produse romanesti si naturale, nu lapte cu eticheta nutriscore D din mega, care nu a vazut vaca in viata lui, facut din tot felul de prostii amestecate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE