Profesorul universitar Mihai Ducea spune, după 31 de ani de locuit în SUA, că viața acolo a devenit greu de suportat, totul fiind foarte birocratic și ideologizat.
În comparație, afirmă el, România este mult mai bine decât în America, din toate punctele de vedere.
„România arată bine astăzi. Arată foarte bine economic, face progrese uriașe, este foarte sigur pe stradă, e safe, corupția instituțională a fost redusă la un minim istoric și lucrurile astea se văd.
America nu mai e ce-a fost odată. America este astăzi extrem de scumpă, extrem de birocratizata. Trăiesc în SUA din 1992. Este un stres interminabil pentru toate detaliile vieții de acolo.”
Îmi petrec cu familia jumătate din timp în România, jumătate în SUA, începând din 2012, deci avem o imagine bună a ambelor țări. Întotdeauna când plec după cele 6 luni din SUA sunt deprimat și stresat la maxim și am impresia că nu mai vreau să ajung acolo deloc”, a spus el într-un dialog cu jurnalistul Marius Ghilezan.
În ceea ce privește mediul universitar, în care profesorul Ducea are o experiență de 23 de ani, acesta a devenit foarte ideologizat. El spune că nu-și va trimite copilul la o universitate americană.
„Al treilea aspect, care pe mine mă ucide, este toată această ideologizare a societății americane, cel puțin în universități – care pe mine mă distruge. Absolut toate cuvintele pe care trebuie să le folosim trebuie să fie într-un anumit fel, pentru că ai putea să jignești pe cineva. Stresul ăsta este într-adevăr înfiorător!”
De 23 de ani sunt profesor la Universitatea Arizona. Aș avea dreptul să-mi trimit propria fiică, pe gratis, la un număr de universități, inclusiv Universitatea Arizona, există un parteneriat. Pot să vă spun cu siguranță că nu îmi voi trimite copilul la o universitate din America, pentru că știu, din interior, cum funcționează universitățile americane: trecem de la o diplomă la o diplomă mai ușoară, pentru care nu se cere nici aia, nici aia, nici aia…”
Sunt sătul de ce se întâmplă în universitățile americane! Mai este și neo-marxismul… Nu văd de ce fiica mea să se simtă vinovată când ajunge la 20 de ani și să-și ceară scuze în public față de alte rase sau de alte categorii…!
Universitățile americane au fost corporatizate. Le-au transformat în niște instituții de fiare, care se ocupă numai de prada lor, care este banul, banul, banul… Propria ta instituție îți ia 3000-4000$ pe an numai ca să parchezi la servici. Cu o mână ți-i dă, cu alta ți-i ia… Într-o universitate americană totul este despre bani, toate discuțiile sunt despre bani… Nu văd nimic academic, nimic nobil în spatele acestor universități!”, a explicat el.
Mihai Ducea a întărit astfel cele scrise de domnia sa într-un articol de Dilema Veche. Afirmațiile profesorului Ducea converg cu cele spuse de un alt intelectual reputat, doamna Lidia Vianu.
Ea spunea, recent, într-un interviu, că în ciuda percepției pe care o avem, calitatea universităților și a studenților români este peste a celor din Occident.
„Universitățile străine au fonduri. Au și profesori buni. Despre calitatea studenților aș prefera să nu mă pronunț. Să ne bucurăm că studentul român încă are dragoste de cultură. Și de cultura neamului lui.
În ce privește calitatea intelectuală a profesorului și a studentului, cu toate metehnele noastre, încă avem un mic avans. Valorile universitare sunt la locul lor”, explica domnia sa.